Go to Top

Bruto domači proizvod zrasel za 0,7 odstotka!

Bruto domači proizvod se je po podatkih Statističnega urada povečal za 0,7 odstotka v prvem četrtletju leta 2023. Po navedba Banke Slovenije pa ta rezultat izboljšuje gospodarske obete za preostanek leta. Kateri faktorji pa so najbolj pripomogli gospodarski rasti?

Ste med tistimi, ki želijo prispevati k nadaljnji gospodarski rasti Slovenije z odprtjem podjetja? Podjetniški svetovalci naj bodo prvi korak na vaši podjetniški poti! Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na posvetovanje. Če pa ste že pripravljeni na odprtje podjetja pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin za registracijo podjetja.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Bruto domači proizvod – kateri so glavni razlogi za rast?

V prvem četrtletju leta 2023 se je izvoz povečal, uvoz pa zmanjšal. To je posledica tega, da je bilo prvič po letu in pol zunanje povpraševanje večje od domačega, a je bila končna poraba na koncu še vedno malce manjša kot v zadnjem četrtletju 2022. Pri tem se je domača poraba v prvem četrtletju zmanjšala za 4,4 odstotka v primerjavi z istim letom lani. Največjo odgovornost za upad domače porabe nosi zmanjšanje zalog.

Domača rast pa ima dve glavni komponenti:

  • poraba gospodinjstev,
  • bruto investicije v osnovna sredstva.

V prvem četrtletju 2023 sta obe pozitivno vplivali na bruto domači proizvod. Poraba gospodinjstev se he povečala za 2,1 %, medtem ko so se bruto investicije v osnovna sredstva povečale za 6,5 %.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

podjetniško svetovanje

 Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Bruto domači proizvod – kateri drugi faktorji so še vplivali na rast?

Med drugim je po podatkih Statističnega urada (SURS) bruto domači proizvod zrasel tudi zaradi izvoza. Ta se je v prvem četrtletju 2023 povečal za 1,9 odstotka, za razliko od uvoza, ki je padel za 3,8 odstotka. K rasti dodane vrednosti pa je najbolj prispevalo gradbeništvo. V primerjavi z istim obdobjem lani se je dodana vrednost zvišala za 1,1 odstotka. Gradbena dejavnost je imela največji vpliv na njeno rast, na drugem mestu pa so bile storitvene dejavnosti. Med dejavnostmi, ki pa so negativno vplivale na rast dodane vrednosti pa so združene dejavnosti trgovine, gostinstva in transporta.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Bruto domači proizvod – kako je z zaposlovanjem?

Raven zaposlenosti je zrasla v prvem četrtletju 2023 za 1,1 odstotka oz. za 12.100 oseb. To je pripeljalo skupno zaposlenost na 1.080.200 oseb. Aprilska brezposelnost je najnižja po letu 1990, največ novih zaposlitev pa je bilo v gradbeništvu in predelovalni dejavnostih.

Želita tudi sami poskrbeti da se slovenska gospodarska rast nadaljuje? Registrirajte s.p. ali d.o.o. pri podjetju Data. Obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin za registracijo!

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja