Go to Top

Britanski funt padel na najnižjo vrednost v več kot 35 letih!

Britanski funt izgublja na vrednosti

Britanski funt je sredi tedna padel na najnižjo vrednost po letu 1985. Kje so razlogi za padec vrednosti britanskega funta? Kdaj je bila britanska valuta že na podobni vrednosti?

Želite odpreti s.p. ali d.o.o.? Pokličite 01/600-1530!

Ne le evro, nizko vrednost zabeležila tudi britanski funt in japonski jen

Nedolgo nazaj smo pisali, da je menjalno razmerje evra »strmoglavilo«. Podobno se je v začetku mesecu zgodilo tudi z japonskim jenom. V primerjavi z ameriškim dolarjem je jen na začetku septembra zdrsnil na novo najnižjo vrednost po letu 1998. Za en dolar je bilo takrat treba odšteti 140 jenov. Sredi tedna pa je bilo za en dolar treba odšteti že 144,33 jena. Januarja letos bil tečaj približno pri 115 jenih za dolar. Podobna usoda je sedaj doletela britanski funt. V sredo okrog 16. ure po srednjeevropskem času je bilo treba za en britanski funt odšteti 1,1406 dolarja. To pomeni, da je v primerjavi z dolarjem britanski funt padel na najnižjo vrednost po letu 1985.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj in kako je treba regres vrniti?

Kje iskati razloge, da britanski funt »pada«?

Razloge, da je britanski funt padel na najnižjo vrednost v 37 letih gre iskati v skrbi pred recesijo v Veliki Britaniji. Funt pade tudi zaradi naraščajoče inflacije. Julijska inflacija v Združenem kraljestvu je bila denimo namreč 10,1-odstotna (v Sloveniji je bila julijska inflacija 11-odstotna). Ne pomaga pa niti energetska draginja, ki je v zadnjem času stalnica po bolj kot ne celi Evropi.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Britanski funt na tako nizki vrednosti tudi marca 2020 in 2016

Za kratek čas je britanski funt na podobno vrednost (1,14 dolarja za funt) padel tudi marca 2020 ter leta 2016 ob razglasitvi rezultatov Brexita. Najnižja vrednost, ki jo je dosegla britanska valuta v primerjavi z ameriško valuto, pa je bila 26. februarja 1985. Takrat je bilo treba za en britanski funt odšteti 1,052 dolarja.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja