Go to Top

Neizrabljen letni dopust tudi ob odpovedi dobite denarno nadomestilo

Neizrabljen letni dopust

Neizrabljen letni dopust  opredeljuje Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) , ki določa, da je neveljavno, če se delavec in delodajalec dogovorita o denarnem nadomestilu za neizrabljen letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja. Pravica do letnega dopusta pripada vsem, ki so sklenili delovno razmerje, v višini najmanj štirih tednov. Ta pravica mora biti odobrena vsakemu delavcu, ne glede na njegovo zdravstveno stanje.

Če delavec delovno razmerje prekine sam (odpoved), ima pravico do denarnega nadomestila v primeru, če te pravice ni mogel izkoristiti v celoti, ugotavlja Sodišče EU. To velja za vsakega delavca, ne glede na zdravstveno stanje, so še razsodili.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Spoznajte se s poslovanjem od A do Ž! Zaupajte strokovnjakom in se udeležite koristnega seminarja za vse, ki se odločate za vstop v podjetniške vode!

Več informacij

Neizrabljen letni dopust in pravica do denarnega nadomestila

V primeru prenehanja delovnega razmerja, tudi v primeru, ko delavec sam poda odpoved, evropska direktiva določa, da ima delavec pravico do denarnega nadomestila, če pred tem ni mogel v celoti izrabiti letnega dopusta in tudi, če dopusta delavec ne more izrabiti zaradi bolniške odsotnosti. Sodišče v zvezi s tem še dodaja, da razlog za prenehanje delovnega razmerja ni pomemben.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Sodišče EU je o nadomestilu presojalo v primeru Avstrijca Hansa Mascheka, ki se je po daljši bolniški odsotnosti zaradi dela upokojil, dopusta pa pri tem ni do konca izrabil.

Prijava na seminar

neizrabljen letni dopust

Neizrabljen letni dopust: pravica do nadomestila tudi ob upokojitvi

Sodišče še ugotavlja, da ima delavec ob upokojitvi pravico do denarnega nadomestila, če zaradi bolezni ni mogel izkoristiti svojih pravic do plačanega delovnega časa.

“Pravica do letnega dopusta ima dvojni namen, in sicer omogočiti delavcu, da se spočije od izvajanja nalog, ki jih ima v skladu s svojo pogodbo o zaposlitvi, in da ima na voljo obdobje za sprostitev in razvedrilo,” navajajo v sodbi Sodišča EU.

Izraba letnega dopusta

ZDR-1 določa, da je delodajalec dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta v tekočem koledarskem letu, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

Za neizrabljen letni dopust boste lahko dobili denarno nadomestilo, tudi če daste odpoved!

Klikni in deli

ZDR-1 tudi določa, da ima delavec pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

Prijava na seminar

Imate vprašanje v zvezi z registracijo podjetja? Na DATI smo odprti tudi v poletnem času! Z našo pomočjo se boste lahko lažje odločili glede na vaše potrebe in želje, zato nas pokličite na 01 600 15 30 ali pa nas kontaktirajte po e-mailu data@data.si in dogovorili se bomo za termin.

Komentarjev (49)

  • veronika lavbič 21. Marca 2017 - 7:59 Odgovori

    Če delam do vključno 15.avgusta,nato pa se nameravam upokojiti in imam odločbo za leto 2017
    v kateri mi pripada 34 dni letnega dopusta, me zanima koliko dni dopusta in koliko regresa mi pripada

    • Dominika Ahačič 24. Marca 2017 - 14:47 Odgovori

      Spoštovani,
      odgovorili smo vam na vaš elektronski naslov.
      Lep pozdrav, Data d. o. o.

  • Mirko P. 8. Aprila 2017 - 17:29 Odgovori

    Imam delovne dobe 10-11 let, dopusta pa 21 dni, je to ok? Sodelavec pa ima več kot 30 let delovne dobe, star je 60 let, in ima 22 dni dopusta. Ko so nam pisno dali odmero dopusta, so zahtevali podpis od vsakega delavca.

    Torej po podatkih premalo dopusta, s podpisom pa jim nekako daš pravico do manj dopusta kot je zakonsko predvideno?

    • Dominika Ahačič 13. Aprila 2017 - 10:01 Odgovori

      Spoštovani,
      zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje.

      Zakon o delovnih razmerjih določa le minimalno število dni letnega dopusta, ki pripadajo delavcu. Dodatne dni pa lahko določajo kolektivna pogodba, ki zavezuje delodajalca, interni akti delodajalca ali pogodba o zaposlitvi. Za natančno odmero letnega dopusta je potrebno preveriti vse zgoraj naštete akte. Če v nobenem od teh aktov ni določil o dodatnih dnevih letnega dopusta in vašega delodajalca res ne zavezuje nobena kolektivna pogodba, potem se dopust odmeri le na podlagi zakona o delovnih razmerjih.

      Za natančno odmero letnega dopusta in pravilno tolmačenje določil zakona, vas vljudno vabim na posvet k naši pravnici. Za ponudbo za svetovanje nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.
      Lep pozdrav, DATA d. o. o.

  • Senada lekpek 7. maja 2017 - 21:23 Odgovori

    Mene pa zanima ce delam do konc juna kok me pripada regresa i kok dopusta dopust sam dobila 24dni in me zanima a lahko takoj po otpovedni pogodbi preneham delat dali rabim delat pod otpovednim rokom en mesec ali obstaja kaka varijanta za sporazumni i ce ne uporabim dopust pac tok kok me pripada ami ga delodojalac isplaca

    • Dominika Ahačič 8. maja 2017 - 11:55 Odgovori

      Spoštovani,

      regres za letni dopust vam pripada za vsak polni mesec zaposlitve pri delodajalcu.

      Zakon o delovnih razmerjih določa le minimalno število dni letnega dopusta, ki pripadajo delavcu. Dodatne dni pa lahko določajo kolektivna pogodba, ki zavezuje delodajalca, interni akti delodajalca ali pogodba o zaposlitvi. Za natančno odmero letnega dopusta je potrebno preveriti vse zgoraj naštete akte. Če v nobenem od teh aktov ni določil o dodatnih dnevih letnega dopusta in vašega delodajalca res ne zavezuje nobena kolektivna pogodba, potem se dopust odmeri le na podlagi zakona o delovnih razmerjih.

      Za natančno odmero letnega dopusta in pravilno tolmačenje določil zakona ter prav tako glede vaših vprašanj glede možnosti skrajšanja odpovednega roka, vas vljudno vabim na posvet k naši pravnici. Za ponudbo za svetovanje nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

      Lep pozdrav,
      DATA d. o. o.

  • sporar jozica 15. maja 2017 - 10:54 Odgovori

    Pozdrav.. zanima me ali moram delodajalcu vrniti regres ce prekinem delovno razmerje po 1.7. Hvala

    • Dominika Ahačič 15. maja 2017 - 15:48 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja. Vsak delodajalec vam je dolžan izplačati le regres za letni dopust za tiste mesece, ko ste bili zaposleni pri njem. Delodajalec tako lahko zahteva vračilo dela regresa, če boste pred koncem koledarskega leta zaključili delovno razmerje pri njem. Za več vprašanj glede regresa vam lahko ponudimo svetovanje pri naši pravnici. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

      Lep pozdrav,
      DATA d. o. o.

  • alojz vrckovnik 23. maja 2017 - 10:54 Odgovori

    Lep pozdrav.Kako je s tem.Delam pri svojem delodajalcu ze vec kot dve leti.Ostal mi je neizkoriscen celotni lanski dopust in delodajalec pravI,da mi ga no dolzan izplacat.od novembra 2016 sem v bolniskem stalezu zaradi hude delivne nesrece in me zanima kako je z dopustom v primeru bolniske in kako z regresom.lep pozdrav

    • Dominika Ahačič 24. maja 2017 - 15:57 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja. Tudi v času bolniške odsotnosti z dela ste zaposleni in vam torej tudi za ta čas pripadata tako letni dopust kot tudi regres za letni dopust. Glede vaših ostalih vprašanj pa vam lahko ponudimo svetovanje pri naši pravnici. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

      Lep pozdrav,
      DATA d. o. o.

  • Nuska peternelj 30. maja 2017 - 9:03 Odgovori

    Zdravo.zaposlena sem od 1.12017 do 30.6.2017. Delodajalec mi je dal podpisati papir da ne dobim regresa za ta čas.sedaj sem dobila preko poste papir da mi pogodbe ne bodo podaljsali.kako je z regresom in dopustom? Sem na bolniški.

    • Dominika Ahačič 30. maja 2017 - 11:44 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja. Pripadata vam letni dopust in regres za vsak polni mesec zaposlitve v tekočem koledarskem letu. Pravici do regresa se ne morete odpovedati. Tudi, če vam je delodajalec dal v podpis tak dokument, vam sorazmerni regres še vedno pripada.

      Za več vprašanj glede regresa vam lahko ponudimo svetovanje pri naši pravnici. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

      Lep pozdrav,
      DATA d. o. o.

  • Peter O. 6. Junija 2017 - 8:20 Odgovori

    Spoštovani,

    imam vprašanje glede koriščenja sorazmernega deleža letnega dopusta, in sicer po podpisu sporazumne odpovedi (ki se izteče 4.7.2017). Ker letos še nisem koristil dopusta, sem delodajalcu izrazil željo za koriščenje le tega (10 dni), delodajalec pa je to zavrnil, saj naj bi imel pravico odreči izrabo letnega dopusta, če odsotnost delavca resneje ogrozi delovni proces (najverjetneje po kolektivni pogodbi). Sicer naj bi neizrabljen dopust dobil plačan, vendar mene zanima le njegovo koriščenje.

    Zanima me ali imam še kakšno pravno možnost za izrabo dopusta.

    Hvala za odgovor in lep pozdrav.

    • Dominika Ahačič 6. Junija 2017 - 9:50 Odgovori

      Spoštovani,

      odgovorili smo vam na vaš elektronski naslov.

      Lep pozdrav, Data d. o. o.

      • Mitja J. 7. Junija 2017 - 14:37 Odgovori

        Mene zanima enak problem kot Petra

        • Dominika Ahačič 8. Junija 2017 - 9:18 Odgovori

          Spoštovani,

          zahvaljujem se vam za vaša vprašanja. Predlagam vam, da se oglasite na svetovanju pri naši pravnici. Potrebno je namreč preučiti in ugotoviti, ali ste imeli možnost koriščenja dopusta pred odpovedjo ali ne. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

          Lep pozdrav,
          DATA d. o. o.

  • Lučka Pipp 25. Junija 2017 - 16:22 Odgovori

    Pozdravljeni,

    Od 3.4.2017-31.5.217 sem bila zaposlena.Sama sem dala odpoved. Dobila sem zadnjo plačo, nisem pa dobila regresa za ta dva meseca. Ne vem, morda ju dobim šele konec meseca, kot ostali zaposleni, morda mi pa ne pripada, ker sem bila zaposlena s 3.4. in ne s prvim in se ne šteje kot poln mesec? V vsakem primeru mi pripada regres za vsaj en mesec? Kdaj so mi ga dolžni izplačati?

    • Dominika Ahačič 26. Junija 2017 - 12:31 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja. Pripada vam regres za letni dopust za vsak polni mesec zaposlitve v tekočem koledarskem letu. Izplačan vam mora biti do 1. 7. 2017. Za več vprašanj glede regresa vam lahko ponudimo svetovanje pri naši pravnici. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

      Lep pozdrav,
      DATA d. o. o.

  • Tt 30. Junija 2017 - 20:31 Odgovori

    Pozdravljeni. Zaposlena sem od maja 2016. Pogodbo imam do 7.8.2017. Sedaj sem na bolniski in se ostajam do izteka pogodbe. Ostal mi je se cel letni dopust, ki ga sedaj ne bom mogla koristiti. Zanima me ali mi ga potem morajo izplacati v celoti in do kdaj? In kako je z regresom? Ali mi pripada cel? Lp

  • Jerneja Pišek 16. avgusta 2017 - 14:23 Odgovori

    Lp pozdrav.zaposlena sem bila od 21.1.2017 do 21.7.2017 za polovicni delovni cas.pri delovni dobi 10 let in enem otroku starem 3leta sm dobila 10dni letnega dopusta ki mi je biu izplacan v celoti 196.20 bruto se pravi neto 152,84,pa me zanima ce je vse to pravilno izracunano?hvala lp

  • Urška 25. avgusta 2017 - 21:23 Odgovori

    Pozdravljeni,

    do konca meseca sem na dvo mesečnem poskusnem delu, pripadajo mi še štiri dni dopusta in me zanima, če ga lahko koristim? Raje bi ga koristila kot ga dobila izplačanega. Prej ga nisem mogla koristiti, ker ni bilo časa in imam že tako veliko nadur. Ali mi morajo nadure izplačati? Zanima me tudi, če mi v primeru, da pogodbe za naprej ne podpišem pripada socialna pomoč v kolikor ne dobim nove zaposlitve? Hvala in lep večer.

    • Dominika Ahačič 28. avgusta 2017 - 8:55 Odgovori

      Spoštovani!

      Dopust, ki vam pripada, načeloma lahko koristite, je pa seveda potreben dogovor z delodajalcem, pri katerem je potrebno upoštevati potrebe delovnega procesa in tudi vaše družinske obveznosti, počitek, itd. V skladu z ZDR-1 lahko en dan dopusta izrabite na tisti dan, ki ga sami določite. Če vam je delodajalec v skladu z zakonom odredil nadurno delo, vam je zanj dolžan tudi plačati. O upravičenosti do socialne podpore odloča pristojni Center za socialno delo glede na osebne okoliščine prosilca.

      Lep pozdrav,
      DATA d. o. o.

  • Miki 30. avgusta 2017 - 11:36 Odgovori

    Pozdravljeni,

    Zaposlena sam od 13.10.2014 do
    30.09.2017 neki časa sa bla zaposlena na polovicni delovni čas od 05.04.2017 sam na polni delovni cas me zanima al mi pripade odpremnina in v kasnem znensku.Placu pa imam 805 bruto.In a mi pripade ceo regres za tisto leto al se obracuna samo do konca 9 meseca
    Hvala lp

    • Dominika Ahačič 4. Septembra 2017 - 11:24 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja. Ali vam pripada odpravnina ali ne, je odvisno od načina prenehanja vašega delovnega razmerja. Regres vam pripada za polne mesece zaposlitve v tekočem koledarskem letu, njegova višina pa je odvisna od tega, na kakšni podlagi ste bili del leta zaposleni za krajši delovni čas. Svetujem vam, da se oglasite na posvetu pri naši pravnici, s katero bosta šli čez vsa vaša vprašanja. Za ponudbo za svetovanje, nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 530.

      Lep pozdrav,
      DATA d. o. o.

  • vesna djuric 12. Septembra 2017 - 6:24 Odgovori

    Pozdravljeni.
    22.8.2017 sem dala sporazumno odpoved, katera se izteče 21.9.2017
    Po izračunu sorazmernega dela dopusta bi morala koristit še 14dni dopusta.
    23.8.2017 sem delodajalcu podala pisno prošnjo za odobritev dopusta na katero še danes nisem dobila odgovora.
    Trenutno sem na bolniški.
    Ali lahko koristim dopust, namreč lahko bi ga samo še 4dni do 21.9.2017 glede na to, da delodajalec ni odgovoril na mojo prošnjo.
    Lep pozdrsv.

    • Manca Borko Grimšič 15. Septembra 2017 - 11:59 Odgovori

      Pozdravljeni, verjetno ste situacijo že uredili, če je še niste, se lahko za plačljivo pomoč obrnete tudi na našo pravno službo, saj je zelo težko pri tako specifičnih vprašanjih odgovarjati na splošno. Dosegljivi so na 01 6001 530 ali na data@data.si. Hvala in lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Samo Kekec 25. Septembra 2017 - 21:26 Odgovori

    Pozdravljeni,
    iztekla se mi je pogodba za določen čas, da mi pogodbe ne bodo podaljšali sem izvedel nekaj dni pred iztekom pogodbe, ko sem bil prvič v bolniškem staležu. Ker sem bil v staležu še tistih nekaj dni do izteka pogodbe preostalih dni letnega dopusta nisem mogel izkoristit. Ali mi pripada pravica do denarnega nadomestila in v kakšni višini.
    Hvala in lep pozdrav

    • Dominika Ahačič 27. Septembra 2017 - 9:54 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja. Svetujemo vam, da se oglasite na svetovanju pri naših pravnikih. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

      Lep pozdrav,
      DATA d. o. o.

  • Jure Gala 29. Septembra 2017 - 16:03 Odgovori

    Pozdravljeni,

    Pri delodajalcu sem zaposlen 2+ leti za nedoločen čas. Prišel je nov direktor in je s sabo pripeljal pred 2 meseci del svoje stare ekipe in ker nas je sedaj na podjetju preveč, želi del stare ekipe odpustiti. Nekateri smo prejšnji mesec še napredovali in imamo dobre rezultate, dela je dovolj. Verjetno nima podlage za odpustitev iz poslovnih razlogov?

    Ponudil nam je sporazumno odpoved, da bi dobili nekakšno odpravnino, vendar bo ta verjetno obdavčena kot plača? Zame je to boljša rešitev saj ne bi šel na zavod – imam veliko ponudb za delo drugje. Kolikšna naj bo “odpravnina” in kako jo naj poimenujemo da bo za nas najbolj davčno ustrezno?

    Hvala za odgovore in lep pozdrav,
    Jure

    • Manca Borko Grimšič 2. oktobra 2017 - 16:08 Odgovori

      Pozdravljeni, glede na kompleksnost vašega vprašanja bi vas povabili na kombinirano pravno in računovodsko svetovanje, kjer bi pregledali vse okoliščine in ugotovili, kaj je v vašem primeru najbolj ustrezno. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 530, da se dogovorimo za termin. Hvala in lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Simon tajnikar 7. Novembra 2017 - 12:10 Odgovori

    Lep pozdrav mene zanima če mi lahko
    Pomagate jaz nameravam dati sporazumno odpovedat pa mi želijo oziroma ne morem izkoristiti preostal dopust mam se ga 2 dni v igri je se 1/3 regresa za letni dopust kako je z tem
    Mi morajo plačati ali naj pozabim na vse
    Hvala za odgovor
    Lp

    • Manca Borko Grimšič 9. Novembra 2017 - 9:49 Odgovori

      Pozdravljeni, prosimo, pišite nam na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za pravno svetovanje. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Marjana S. 5. Decembra 2017 - 12:34 Odgovori

    Pozdravljeni,
    mene pa zanima postopek uveljavljanja pravice do nadomestila za neizrabljen letni dopust. Obstaja standardni postopek/pogodba/obrazec ali se to ureja individualno med delavcem in delodajalcem?

    Hvala

    • Manca Borko Grimšič 6. Decembra 2017 - 9:40 Odgovori

      Pozdravljeni! Ker je odgovor odvisen od konkretnih okoliščin, vas prosimo, da nam pišete na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za pravno svetovanje. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Mateja Lesnik 26. Decembra 2017 - 22:59 Odgovori

    Pozdravljeni, prejela sem odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov. V njej piše, da imam pravico izkoristiti še 10 dni dopusta do zaključka delovnega razmerja. Imam 2-mesečni odpovedni rok. V odpovedi je zapisano: “Ker je del. mesto ukinjeno in je prenehala potreba po opravljanju dela, se delavca napoti na čakanje doma do poteka odpovednega roka s 100% nadomestilom plače.” Torej sem v času 2-mesečnega roka doma, ne hodim na delo. Zanima me, če lahko zahtevam denarno nadomestilo za neizkoriščen 10 dnevni dopust, saj dopusta ne morem izkoristiti, če ne hodim na delo v času odpovednega roka (to pomeni, da prejmem 100 % nadomestilo za plačo v času 2 mesečnega odpovednega roka in hkrati še nadomestilo za 10 dni neizkoriščenega dopusta)?. Kako pa je z regresom? Če sem v odpovednem roku v januarju in februarju – ali mi pripada regres za te dva meseca in kdaj mi ga je delodajalec dolžan izplačati?
    Najlepša hvala za odgovor. Lep pozdrav.

    • Manca Borko Grimšič 4. Januarja 2018 - 9:20 Odgovori

      Pozdravljeni,
      glede na kompleksnost vašega vprašanja, bi vam ponudili pravno svetovanje. Pišite nam na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo. Hvala in lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Ksenija 19. Januarja 2018 - 16:25 Odgovori

    Spoštovani,

    zaposlena za določen čas do 31.12.2017. ostalo mi je še 7 dni neizrabljenega dopusta, saj se bila od septembra pa do izteka pogodbe na bolniškem staležu. Zanima me, kako izračunati nadomestilo za teh 7 dni neizrabljenega dopusta?

    Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

    • Manca Borko Grimšič 22. Januarja 2018 - 13:01 Odgovori

      Pozdravljeni, prosimo, pišite nam na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za pravno svetovanje. Odgovor je namreč odvisen od več dejavnikov. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Eugen Kinkela 18. Aprila 2018 - 16:58 Odgovori

    Spostovani,

    Dal sem odpoved na delovnem mestu kjer sem bil zaposlen na nedolocen cas. Tukaj zdaj trdijo, da nimam pravice v odpovednem roku izkoristiti cel dopust, ampak le sedem dni, ker naj bi mi za vsak mesec, ki sem ga v tekocem letu oddelal, pripadala 1/12 dopusta, v primeru ce sam dam odpoved. Zanima me, ali to drzi.
    Hvala in lep pozdrav.

    • Dominika Ahačič 19. Aprila 2018 - 11:58 Odgovori

      Pozdravljeni! Da, to drži. Delodajalec lahko zahteva od delavca, ki je dal odpoved, da izkoristi samo sorazmerni del dopusta. Npr., če preneha z delom 1. 5. 2018, lahko za leto 2018 koristi 4/12 letnega dopusta za leto 2018. Ker je bil v letu 2018 samo 4 mesece na delu. Lep pozdrav, Data d. o. o.

  • martin 16. Junija 2018 - 8:45 Odgovori

    MARTIN

    Pozdravljeni,zanima me sledece.Zaposlen se za ned.cas,podal 3.6.sem podal sporazumno odpoved,odpovednega roka imam 60 dni po pogodbi.Zanima me sedaj koliko dopusta in regresa mi pripada,ker bom pri tem delodajalcu najman se do avgusta?Dopusta imam po pogodbi 24 dni. hvala in lep pozdarv

    • Data, d.o.o. 18. Junija 2018 - 9:28 Odgovori

      Spoštovani, pripada vam sorazmerni del dopusta in regresa za vsak polni mesec zaposlitve. Če boste zaposleni do 2. 8. torej za sedem mesecev oziroma 7/12. Za podrobnejša pojasnila svetujemo, da izkoristite naše pravno svetovanje, pišite na data@data.si in poslali vam bomo ponudbo. Lep pozdrav, Data d.o.o.

  • Petrca Petra 23. Julija 2018 - 13:39 Odgovori

    Pozdravljeni, dala sem odpoved z dnem 29.7., najprej so mi rekli da mi pripada 14 dni sorazmernega dopusta (celoten 24 dni), sedaj 12…Kako lahko zaradi nepopolnega meseca(manjka le 2 dni) vzamejo dva dni ? Je to zakonsko pravilno? 10 dni sem vmes že porabila,..hvala za odogvor

    • Data d.o.o. 24. Julija 2018 - 8:28 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vprašanje. Zakon o delovnih razmerjih pravi tako: “Delavec, ki sklene delovno razmerje ali mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, ima pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve (v nadaljnjem besedilu: sorazmerni del letnega dopusta).” Podrobneje pa je to urejeno v kolektivni pogodbi, če ji je vaše podjetje zavezano, ali v internem pravilniku. Za podrobnejša pojasnila vam lahko ponudimo pravno svetovanje, pišite nam na data@data.si in poslali vam bomo ponudbo. Sicer pa smo več o dopustu v primeru odpovedi pisali tudi v spodnjem prispevku. Srečno in lep pozdrav, Data d.o.o

  • vanda Špehar 6. Septembra 2018 - 12:56 Odgovori

    Pozdravljeni-kaj storiti, če ti delodajalec na podlagi pisne prošnje za odobritev dopusta, le -tega niti ne odobri , niti ne zavrne. Odobri pa ga ustno. Ali sem v prekršku, ker nimam pisne odobritve ? hvala in lep pzdrav

    • Data, d.o.o. 14. Septembra 2018 - 14:55 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vprašanje. Tega Zakon ne določa, odvisno je od drugih aktov, na primer veljavne kolektivne pogodbe in internega pravilnika. Za podrobnejše svetovanje o vašem konkretnem primeru priporočamo plačljivo pravno svetovanje. Pišite nam na data@data.si in poslali vam bomo ponudbo. Lep pozdrav, Data, d.o.o.

  • Klara Kovač 6. Februarja 2019 - 9:51 Odgovori

    Lepo pozdravljeni,

    zanima me kako je z dopoustom ob redni odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Če zaposlitev prekinem 18. v mesecu (torej po polovici meseca) – mi pripada dopust še za ta mesec, ali mi pripada dopust le za dopolnjene mesece? (v tem primeru bi torej pomenilo, da dopust za ta mesev “izgubim” tako v trenutni kot v naslednji službi?)

    Hvala in lep pozdrav!

    • Data d.o.o. 7. Februarja 2019 - 12:50 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje.

      Predlagamo, da se oglasite na individualnem posvetu pri naših pravnikih. Pravniki vam bodo razložili vse možnosti in pravice glede izrabe letnega dopusta ob prekinitvi delovnega razmerja ter zamenjavi delodajalca.

      Za ponudbo nas pokličite na 01 6001 528 ali nam pišite na data@data.si.

      Lep pozdrav,

      DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja