Go to Top

Nastanitev tujcev, ki delajo v Sloveniji – za kaj mora poskrbeti delodajalec?

Nastanitev tujcev, ki delajo v Sloveniji, oziroma pogoji za njihovo bivanje morajo biti urejeni v skladu z zakonom. Za kaj mora poskrbeti delodajalec?

Mimogrede: Na Dati imamo oddelek, ki nudi storitve za tujce. Pomagamo pri ustanovitvi podjetij za tujce in pridobivanju dovoljenj za delo in bivanje! Za ponudbo pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Izračunajte si plačo

Nastanitev tujcev, ki delajo v Sloveniji, mora ustrezati določenim pogojem

Pravilnik o določitvi minimalnih standardov za nastanitev tujcev, ki so zaposleni ali delajo v Republiki Sloveniji, opredeljuje minimalne bivanjske in higienske standarde prostorov, v katerih bivajo ti delavci. Te standarde mora zagotoviti delodajalec, pri katerem je tujec zaposlen oziroma naročnik dela, za katerega tujec opravlja delo na podlogi pogodbe, v kolikor tujcu odda nastanitveni prostor.

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Dovoljenje za bivanje za tujce

Nastanitev tujcev  –  kakšni so minimalni prostorski standardi?

Pravilnik o določitvi minimalnih standardov določa minimalne standarde, ki so obvezni in jih delodajalec oz. naročnik mora upoštevati. Med njimi so:

  • tla bivalnih prostorov morajo biti pokrita s (toplo) oblogo, ki jo je lahko čistiti oz. razkuževati, stene in strop morajo biti toplotno izolirani, okna in vrata pa morajo tesniti in se morajo odpirati, da je omogočeno zračenje bivalnih prostorov;
  • bivalni prostori morajo biti v dobrem stanju za uporabo hkrati pa mora biti zagotovljeno tudi ogrevanje prostorov;
  • v bivalnih prostorih mora biti nameščena omarica za prvo pomoč, ki je dostopna vsem stanovalcem;
  • v dnevnih in spalnih prostorih mora biti zadostna naravna in električna osvetlitev;

Dokumenti za odprtje podjetja (tujci)

  • obvezno morajo biti ločeni spalni prostori za moške in ženske, hkrati pa mora biti za vsakega stanovalca zagotovljena samostojna postelja, pri čemer sta lahko druga nad drugo največ dve postelji;
  • v bivalnem prostoru lahko prebiva največ šest oseb skupaj;
  • vezano na število oseb v bivalnih prostorih pravilnik določa minimalno kvadraturo za posamezne bivalne prostore (spalnica, kuhinja…).

Storitve za tujce

Nastanitev tujcev – kakšni so minimalni higienski standardi?

Ti standardi so opredeljeni v 3. členu omenjenega pravilnika in se nanašajo na sanitarne prostore. Med drugim določajo fizično ločenost sanitarij od bivalnih prostorov, dostopnost mrzle in tople vode, ustrezno zračenje in osvetlitev, materiale, ki se lahko čistijo s sanitarnimi čistili ter število sanitarnih elementov, ki je v sorazmerju s številom stanovalcev.

Želite pomoč pri tolmačenju zakonodaje? Ali koristiti katero od storitev našega oddelka za tujce? Za ponudbo pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Prijavite se na novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja