Go to Top

Kako poteka napotitev delavca v Avstrijo? Kaj vse mora delodajalec urediti…

Napotitev delavcev v Avstrijo in postopek

V praksi se večkrat srečujemo z vprašanji kaj je potrebno urediti v primeru napotitve delavcev v tujino. Velikokrat je to prav napotitev delavcev v Avstrijo. Začasna napotitev delavcev v Avstrijo s strani slovenskih podjetij je mogoča, v kolikor pravilno izvedete vse potrebne postopke. Katero dokumentacijo potrebujete napotitev za delavca v Avstrijo? Za dodatna pojasnila se obrnite na naše pravne strokovnjake.

Informativni izračun plače

Napotitev delavcev v Avstrijo in predhodna prijava na »ZKO«

Elektronska priglasitev dela se mora izvesti na t.i. Centralnem koordinacijskem uradu Zveznega ministrstva za finance in nadzorom nad nezakonitim zaposlovanjem v Avstriji oz. Zentrale Koordinationsstelle des Bundesministeriums für Finanzen und die Kontrolle illegaler Beschäftigung (ZKO). Prijava se izvede s pomočjo primernega ZKO obrazca. Za napotitev delavcev v Avstrijo na podlagi sklenjene podjemne pogodbe, je primeren obrazec ZKO3. Napotitev delavcev v Avstrijo za primer posojanja delovne sile pa se uporabi obrazec ZKO4. Prijava mora biti obvezno izvedena pred pričetkom del. Javiti je tudi potrebno kakršnekoli spremembe del – čimprej tistega dne, ko sprememba nastopi. Vas zanima registracija dejavnosti za posredovanje delovne sile?

Preberite tudi - Koliko bo znašala minimalna plača v 2022?

podjetniško svetovanje

Kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Dokumenti, ki morajo biti na voljo v primeru nadzora v nemškem jeziku, bodisi v fizični ali elektronski obliki, so: priglasitev v skladu s členom 373a Gewerbeordnung 1994 (GewO) in izpisek iz Ajpesa. Za delavce pa A1 obrazec (oz. E101 od ZZZS), kopija priglasitve ZKO3/ZKO4, po potrebi dovoljenje za zaposlitev delavcev v državi iz katere se napotuje, pogodba o zaposlitvi (dovoljena je tudi v angleškem jeziku), zaposlitveni list ali aneks, plačilna lista, potrdilo o plačilu ali nakazilu plače delavcu, popis ur, dokumentacija v zvezi z razporeditvijo delavca v avstrijsko kolektivno pogodbo, dokumentacija v zvezi s plačo (evidence plač). Priporočena je tudi kopija pogodbe z naročnikom oz. partnerjem in potni list.

Tudi delavce iz tretjih držav, ki so redno zaposleni v RS, je mogoče napotiti na podlagi priloženega dovoljenja za zaposlitev delavcev kot je npr. delovno dovoljenje ali viza za Slovenijo in pridobljeno potrdilo o napotitvi. Kako pa je z napotitvijo tujih delavcev na delo v Slovenijo?

Želite registrirati s.p.?

Napotitev delavcev v Avstrijo - delavcem veljajo pravice v skladu z avstrijsko kolektivno pogodbo!

Napotitev delavcev v Avstrijo pomeni tudi, da tem delavcem pripadajo plača, prejemki, plačilo nadur, odmor in počitek ter druge pravice v skladu s kolektivno pogodbo, ki velja za določeno dejavnost v Avstriji. V kolikor je delavec napoten do 2 leti v Avstrijo, se mu prispevki za socialno zavarovanje in pokojnino plačujejo v Sloveniji. V primeru, da slovensko podjetje redno opravlja storitve za določenega avstrijskega naročnika, ali, ko je delavec vključen v organizacijo naročnika in v primeru, da je delavec od naročnika gospodarsko odvisen, se prispevki za napotene delavce plačujejo v Avstriji. V slednjih primerih se šteje, da je sklenjeno delovno razmerje z avstrijskim naročnikom.

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Kako pa je z napotitvijo delavcev v Švico?

Kdaj lahko delodajalec napoti delavca na delo v tujino? Delavci lahko v okviru civilnopravnega postopka uveljavljajo svoje individualne zahtevke do delodajalca s tožbo. To vložijo pri krajevno pristojnem avstrijskem delovnem in socialnem sodišču, in sicer kjer delavec opravlja delo.

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

Napotitev delavcev v Avstrijo in pogosta vprašanja, kot npr: koliko je minimalna plača v Avstriji…

Pri našem podjetju sodelujemo tako s podjetji, ki prihajajo iz tujine, kot tistimi ki imajo posle v tujini. Vas zanima napotitev delavcev v Avstrijo? Pri nas Vam lahko na licu mesta nudimo strokovno davčno pomoč, pravno svetovanje ipd.. Pišite nam Vaša vprašanja na data@data.si, in poslali Vam bomo našo ponudbo za strokovno svetovanje.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

DATA d.o.o.

SPOT

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja