Go to Top

Napaka pri nakazilu vas lahko močno udari po žepu!

Napaka pri nakazilu se lahko zgodi vsakomur. Ko napako ugotovite, je pomembno, da postopate pravilno. Ali veste, kako je v primerih, ko se vam zgodi napaka pri nakazilu, priporočljivo postopati? Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) ima nekaj nasvetov za porabnike, ki se jim je zalomilo pri izpolnjevanjem obrazcev za bančne transakcije.

Informativni izračun plače

Podjetje DATA d.o.o. je več kot le računovodski servis! Naš širok nabor storitev predstavlja zaledje kateremukoli podjetniku in kakršnemukoli podjetju! Pri podjetju DATA d.o.o. lahko poleg računovodske storitve, ki je prilagojena vašim potrebam, koristite tudi druge storitve. Tako našim strankam nudimo tudi storitve pravnikov, davčnih svetovalcev ali strokovnjakov za delo tujcev oz. pridobitev delovnih dovoljenj. Stranke lahko koristijo te dodatne storitve celo s popustom! Za ponudbo nam pišite na data@data.si.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Nakazilo na napačen račun je bilo izvedeno na račun prejemnika, ki ga poznate

V primeru, ko nesojenega prejemnika poznate, se skušajte s to osebo dogovoriti za vračilo. Postopek zadostuje tudi v primeru, ko potuje nakazilo na napačen račun pravne osebe. Preveritev številka računa, ko gre za pravno osebo, lahko sicer izvedete tudi na spletnih straneh AJPES-a.

BRUTO NETO PLAČA

Nakazilo na napačen bančni račun nepoznane fizične osebe

Tudi ko se zgodi napaka pri nakazilu, vam banka identitete prejemnika ne bo razkrila. ZPS poudarja, da boste, če se zgodi napaka pri nakazilu, pri banki morali sprožiti postopek poizvedbe in vložiti zahtevek za vračilo napačno nakazanega denarja.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

To vas lahko krepko udari po žepu!

Pri zahtevku za vračilo napačno nakazanih sredstev bodite pozorni tudi na morebitne stroške, ki vam jih lahko v takšnih primerih zaračuna banka. Strošek je navadno deset evrov ali več – celo nekajkrat več. Dejansko so ti stroški dvakratni, saj vam jih lahko zaračuna tako vaša banka kot tudi banka prejemnika.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Kako hitro dobite vrnjena sredstva, ko se zgodi napaka pri nakazilu?

Potrebujete računovodsko svetovanje?

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Vračilo sredstev, ko se zgodi napaka pri nakazilu na napačen bančni račun, še vedno zahteva soglasje prejemnika. Banka namreč ne mora samovoljno posegati po računih svojih komitentov. Tako časovni okvir vračila lahko traja kar nekaj časa. Banka nesojenega prejemnika ima 15 dni časa za odgovor banki plačnika. Postopek se lahko zavleče tudi pri pridobivanju soglasja prejemnika za izvedbo vračila.

Dovoljenje za delo in bivanje v Sloveniji

Napaka pri nakazilu – lastnik napačnega bančnega računa denarja noče vrniti

ZPS v primeru, ko se zgodi takšna napaka pri nakazilu, omenja le prijavo na policijo in postopanje po sodni poti. Vendar ZPS pri tem opozarja, da so takšni postopki redki. Opcija sodne izterjave zavisi predvsem od višine napačno nakazanih sredstev in stroška vpeljanega z izterjavo.

Pravni nasvet

Napačno izvedeno nakazilo je po besedah ZPS lahko tudi posledica prevare. V takšnih primerih je edina pot sodna. V primerih mednarodnih nakazil je ta pogosto neuspešna. Pri prevarah z mednarodnimi prenakazili so namreč takšna sredstva prepogosto takoj dvignjena ali preusmerjena.

Vir: ZPS 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja