Go to Top

Osebni račun za s.p. – obvestite banko

Uporabljate osebni račun za s.p.? Do 1. julija morate o tem uradno obvestiti svojo banko. To velja za vse podjetnike in zasebnike, ki za opravljanje poslovne dejavnosti uporabljajo osebni transakcijski račun.

Data sicer svojim strankam svetuje, naj za opravljanje dejavnosti zaradi boljše preglednosti uporabljajo poslovni račun. A nekateri podjetniki zaradi prihranka pri plačilu bančnih storitev uporabljajo osebni račun za s.p. oziroma za opravljanje svoje poslovne dejavnosti. Podatki o osebnih računih doslej niso bili objavljeni v Registru transakcijskih računov.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Podatki v Registru transakcijskih računov so namreč javni in brezplačno dostopni na spletni strani AJPES. Določba ne velja za osebne podatke fizičnih oseb, razen za podatke o transakcijskih računih podjetnikov in zasebnikov, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti. Namen javne objave podatkov o teh računih je zagotavljanje varnosti pravnega prometa v zvezi z opravljanjem dejavnosti.

osebni račun za s.p.Do 1. julija morate torej svoji banki sporočiti, da uporabljate osebni račun za s.p. oziroma za opravljanje svoje dejavnosti. Navesti morate svoje polno ime in priimek ter matično številko svojega podjetja ter številko transakcijskega računa, ki ga uporabljate za opravljanje dejavnosti.

Ne pozabite, kazni so visoke

Ta dan se bo namreč začelo uporabljati 11. poglavje Zakona o  plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih. Zakon določa, da morajo imetniki transakcijskega računa, ki so fizične osebe, ponudnikom plačilnih storitev, ki vodijo transakcijske račune (bankam), zagotoviti podatek, da se transakcijski račun uporablja tudi za opravljanje dejavnosti. To bo omogočilo javen in brezplačen dostop do podatkov v Registru transakcijskih računov. Novi podjetniki bodo morali to sporočiti, preden bodo začeli transakcijski račun uporabljati za opravljanje dejavnosti.

Zakonodaja predvideva tudi kazni za vse, ki novega zakonskega določila ne bodo upoštevali. Globe bodo znašale od 500 do 5.000 evrov. Nadzor bo izvajal FURS. Po pravnomočno končanem prekrškovnem postopku bo FURS sam obvestil vašo banko o številki transakcijskega računa, ki ga uporabljate za opravljanje dejavnosti.

Zakaj osebni račun za s.p. ni dobra ideja?

Računovodja, ki samostojnemu podjetniku vodi poslovne knjige, mora v njih voditi vse transakcije na računu, ki ga uporablja v poslovne namene. Če uporablja osebni račun za s. p., poleg tega pa ga uporablja tudi v zasebne namene, bo moral na njem voditi tudi vse prihodke in izdatke zasebne narave. To bi lahko povečalo strošek samostojnega podjetnika za računovodenje. Dober računovodja vas na to pravočasno opozori.

V primeru širitve poslovanja ali potrebe po večjih izdatkih pa lahko podjetnik naleti tudi na ovire pri financiranju poslovanja s strani bank. Banke mu namreč morda ne bodo odobrile financiranja za poslovanje podjetja na osebnem računu.

Več o pomislekih računovodij glede enega bančnega računa, ki ga podjetnik uporablja v zasebne in poslovne namene, smo že pisali.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Naši izkušeni podjetniški svetovalci vas vodijo skozi celoten postopek registracije dejavnosti, bodisi da gre za s. p. ali pa d.o.o. Na VEM točki lahko hitro, brezplačno in enostavno ustanovite podjetje. Svetujejo tudi o dilemi, ali je primeren osebni račun za s.p. Nato pa vas pravni, kadrovski in davčni svetovalci z dobrimi nasveti podpirajo na poti podjetniškega uspeha.

Komentarjev (7)

  • anamarija ludvik 29. Junija 2018 - 12:17 Odgovori

    Pozdravljeni,

    Ta teden sem pri vas odprla s.p. Takrat so me obvestili o tem, da lahko za poslovanje uporabljam obstoječi osebni Trr ter za namen poslovanja ne potrebujem več ločenega oz. poslovnega trr-ja.

    Skladno z 11. poglavjem Zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih sem včeraj banki poslala dopis o nameri uporabe obstoječega trr računa za s.p., ki je vključeval vse potrebne podatke, vključno z matično številko podjetja.

    Iz banke, natančneje Delavske hranilnice, so me obvestili, da je njihova poslovna odločitev, da se za poslovanje s.p. uporablja izključno poslovni trr.

    Zanima me sledeče:
    – je lahko njihova poslovna odločitev nad zakonom, ki mi zagotavlja uporabljanje osebnega računa za namen s.p.?
    – če prav razumem sem svojo dolžnost iz omenjenega zakona izpolnila, saj sem banko obvestila skladno in v roku, banka pa bi morala te podatke posredovati naprej, kar bi omogočilo vpis v register skladno z zakonom. Potemtakem zakon krši banka in ne jaz ali se motim? Na vprašanje čigava dolžnost je, da javi TRR v register mi na AJPESu niso znali odgovoriti.

    Hvala za odgovore,
    Lep vikend želim.

  • Davorina Capude 6. Julija 2018 - 7:47 Odgovori

    Spoštovani.

    Enako kot gospa zgoraj imam tudi jaz isto težavo pri Delavski hranilnici.Na banki zahtevajo da oprem nov – poslovni račun. Tudi mene zanima, kdo tukaj krši zakon.

    Na banko in FURS sem poslala dopis, kjer sem obvestila, da uporabljam osebni račun tudi za poslovne namene. Nakar me iz banke kličejo, da je potrebno odpreti novega. na FURSu so mi odgovorili (ustno), da so pristojni samo za izrekanje kazni.

    Pri nekaterih drugih bankah, kar sem se uspela pozanimati, tega problema ni, ker imajo univerzalni račun za poslovno in osebno rabo.

    Zelo hvaležna bi vam bila za vaš odgovor.

    Davorina

    • Data d.o.o. 6. Julija 2018 - 10:26 Odgovori

      Spoštovani, kot rečeno, pričakujemo odgovore še nekaterih bank in potem bomo o tem objavili prispevek. Vabimo vas, da se naročite na naše e-novice. Lep pozdrav, Data d.o.o.

  • Ambrož Jakop 20. Septembra 2018 - 11:33 Odgovori

    Spoštovani,

    enako kot že zapisano v prejšnjih komentarjih, je problem z označevanjem osebnih računov tudi na Abanki.

    Prebral sem tudi članek na to temo objavljen 22.8.2018 in še vedno mi ni popolnoma jasno, kdo sedaj krši zakon???

    Banko sem uradno pisno obvestil, da račun uporabljam v poslovne namene ali moram sedaj obvestiti tudi AJPES, saj banka tega ne namerava storiti, ker je njigova poslovna odločitev, da računov ne označujejo, kot od njih zahteva zakon, če sem prav razumel zapis v omenjenem članku.

    Ali mi država nalaga, da moram, če banka nima poslovne prakse kot jo predvideva zakon posledice nositi jaz? Torej mi, če želim ostati pri isti banki ostane le da odprem poslovni račun oziroma zamenjam banko?

    Za kak bolj konkreten odgovor, kaj naj storimo osebe, ki imamo tovrstno težavo in ali smo v tem momentu torej v prekršku ali je v prekršku banka, se vam iskreno zahvaljujem.

    Lep pozdrav,
    Ambrož Jakop

    • Data, d.o.o. 25. Septembra 2018 - 14:00 Odgovori

      Spoštovani, tudi mi smo postavljali ista vprašanja, pa nismo dobili pravih odgovorov. Takoj k izvemo kaj, novega, bomo objavili na našem blogu. Berite nas torej še naprej! Lep pozdrav, Data, d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja