Go to Top

Nakupovanje v Italiji: ob nedeljah in praznikih zaprto

Nakupovanje v Italiji izven delovnih dni nameravajo pristojni omejiti

Nakupovanje v Italiji ob nedeljah ne bo več možno. Italijanski minister za industrijo in podpredsednik vlade Luigi Di Maio je namreč napovedal, da nakupovalna središča ob nedeljah in državnih praznikih ne bodo več odprta. Minister je pojasnil, da morajo imeti zaposleni v trgovinah zagotovljen prost dan.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Si s svojimi prihodki težko privoščite nakupovanje v Italiji? Na brezplačnem izobraževanju vam pomagamo ugotoviti, ali lahko morda zaslužite s svojim hobijem.

Pisali smo že, da se spremembe v urniku trgovin obetajo tudi v Sloveniji.

Delo ob nedeljah in praznikih

Zaposlenim v trgovini po 1. septembru ni več treba delati na praznike. Doslej je veljalo, da lahko zaposleni dela 15 nedelj in pet praznikov letno. V pogajanjih pa so dosegli, da so od septembra trgovine zaprte na vse praznike, razen izjem, ki jih določa zakon in so točno določene tudi v kolektivni pogodbi (npr. bencinski servisi, lekarne in zaposleni v skladiščih).

nakupovanje v italijiOd septembra dalje bodo trgovci lahko delali 20 nedelj na leto (ne več kot dve na mesec), a bo cena dela višja. Urna postavka za delo ob nedeljah z dodatkom bo približno 10 evrov. Delavec bo namreč upravičen do dodatka za delo na nedelje v višini 100 odstotkov od bruto osnovne plače delavca oz. ustrezne urne postavke, a ta dodatek ne more biti manjši od 6,05 evra na uro bruto (doslej 5,40 evra na uro bruto). Preberite, do katerih dodatkov pri plači ste upravičeni.

V novi kolektivni pogodbi ostaja določilo, da zaposleni lahko dela dve nedelji na mesec. Če bo delal tri, bo delodajalca doletelo 500 odstotkov pogodbene kazni. To pomeni, da bo imel delavec to, tretjo nedeljo, uro plačano 500-odstotno.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Izplačilo presežka ur

Nova kolektivna pogodba jasneje opredeljuje, da tedenski delovni čas, vključno z nadurami, v primeru neenakomerno razporejenega in začasno prerazporejenega delovnega časa ne sme preseči 56 ur tedensko. Če delavec konec leta, kot to določa zakon, ne izrabi presežka ur, ki jih je opravil zaradi neenakomerne razporeditve ali začasne prerazporeditve delovnega časa, mu je delodajalec v naslednjem mesecu dolžan izplačati presežek ur v višini ustrezne urne postavke od osnovne plače delavca, povečane za 60 odstotkov. Zaposleni v trgovini imajo namreč ob koncu leta presežke, saj se panoga sooča z velikim pomanjkanjem kadra.

Veste, kako mora biti v podjetju urejeno nadurno delo? Naši pravniki vam bodo strokovno v pomoč pri urejanju nadurnega dela, saj imajo bogate izkušnje iz delovnega prava.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja