Go to Top

Najnižje osnovne plače v nekaterih dejavnostih se bodo zvišale!

Najnižje osnovne plače bodo ponekod višje

Najnižje osnovne plače bodo v nekaterih dejavnostih v zasebnem sektorju višje. Prav tako se bodo povišala povračila stroškov v zvezi z delom. Mimogrede, želite odpreti s.p.? To lahko storite na naši DATA točki! Pokličete lahko na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Ustanovitev podjetja

V več dejavnostih se bodo najnižje osnovne plače zvišale

Podpisniki kolektivnih pogodb v več dejavnostih v zasebnem sektorju so se dogovorili, da se bodo najnižje osnovne plače zvišale. Enako velja tudi za povračila stroškov v zvezi z delom. V grafični dejavnosti se bodo najnižje osnovne plače v panogi zvišale za 14,8 %. Višje pa bo tudi najnižje povračilo stroškov za prehrano. To bo znašalo šest evrov na dan. Oboje bo začelo veljati s 1.1.2023. V papirni dejavnosti se bodo najnižje osnovne plače dvignile za sedem odstotkov. Povračilo stroškov za prehrano bo šest evrov. Višje pa bo tudi povračilo za prevoz na delo na 0,16/km, če ne obstaja možnost javnega prevoza. Tudi v dejavnosti bo dogovorjeno začelo veljati s prvim januarjem.

Koliko bo znašala vaša plača?

računovodsko svetovanje

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

V kateri dejavnosti bodo še višje?

Sindikat cestnega gospodarstva Slovenije se je kot sopodpisnik kolektivne pogodbe gradbenih dejavnostih s partnerji dogovoril, da se bodo najnižje osnovne plače zvišale za 12 %. Nadomestila za prehrano bodo znašala 6,12 evra na dan. Povračilo stroškov za prevoz pa 0,19 evra/km – v kolikor ni možnosti javnega prevoza.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Konec novembra so se za zvišanje dogovorili tudi v trgovinski dejavnosti

Konec novembra so se za to, da se bodo (tudi) najnižje osnovne plače zvišale, dogovorili v trgovinski dejavnosti. Poleg tega so se dogovorili tudi, da bo višina malice po novem znašala 6,15 evra na dan. Ob tem pa bo regres moral biti najmanj v višini zakonsko določene minimalne plače ter v celoti izplačan v gotovini. Kolektivna pogodba trgovine je namreč (bila) ena izmed tistih, ki je omogočala del izplačila regresa v bonih.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja