Go to Top

Mraz na delovnem mestu – kako mrzlo je lahko?

Mraz na delovnem mestu je ob zimskih temperaturah znova aktualna tema. Kakšne so zakonske omejitve? Če imate dileme delovne zakonodaje tudi vi, vam lahko svetujejo naši pravni svetovalci! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko dogovorite na 01 600 1530 ali pa nam pišete na data@data.si.Ta kontakta lahko uporabite tudi, če želite opraviti odprtje podjetja!

Izračunajte si dohodnino za leto 2023

Kateri predpisi urejajo mraz na delovnem mestu?

Kako je urejen mraz na delovnem mestu? Številčno najnižja dovoljena temperatura zakonsko ni določena. Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja na delovnih mestih v 25. členu določa le, da mora delodajalec zagotoviti, da temperatura zraka v delovnih prostorih med delovnim časom ustreza fiziološkim potrebam delavk in delavcev glede na naravo dela in fizične obremenitve zaposlenih pri delu. Temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati +28 °C. Izjema so sicer t.i. vroči delovni prostori – tam lahko preseže 28 stopinj Celzija. A v tem primeru mora delodajalec poskrbeti, da temperatura v pomožnih prostorih, hodnikih in stopniščih, ki so v povezavi z vročimi delovnimi prostori, ni višja od +20 °C. Mraz na delovnem mestu pa je seveda drugače urejen pri hladilnicah. Tam je potrebno upoštevati kriterije za delo v mrazu.

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Izračun plače z Data kalkulatorjem

Mraz na delovnem mestu – delodajalec mora upoštevati določila

Delodajalec mora upoštevati določila slovenskih standardov za toplotno udobje. Po teh standardih bi bila najnižja sprejemljiva temperatura za delo v pisarni 20 °C. Priporočljiva temperatura pa 22 °C. Predpisana pa je temperatura zraka v pomožnih prostorih v času kurilne sezone. In sicer:

  • Garderoba – 21 °C
  • Kopalnica – 24 °C
  • Umivalnica – 21 °C
  • Stranišče – 18 °C
  • Soba za počitek – 21 °C
  • Soba za dežurstvo – 21 °C
  • Prostor za prvo pomoč – 21 °C
  • Prostor za noseče in doječe matere – 24 °C
  • Prostor za občasno ogrevanje delavcev – 21 °C
  • Prostor za sušenje, čiščenje in razkuževanje osebne varovalne opreme – 21 °C

Temperatura tal delovnih prostorov pa ne sme biti nižja od 19 stopinj Celzija.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi

Mraz na delovnem mestu – kaj pa delo na prostem?

Mraz na delovnem mestu, če gre za delo na prostem, pa je v takšnem primeru neizbežen. Pravilnik določa, da če delavec opravlja lažja fizična dela na prostem na stalnem delovnem mestu, mora delodajalec med 1. novembrom in 31. marcem omogočiti obiskovanje ogrevanega prostora. To velja, če zunanja temperatura zraka pade pod +16 °C. To sicer ne velja za delovna mesta na začasnih in premičnih gradbiščih. Mraz na delovnem mestu na začasnih in premičnih gradbiščih namreč natančneje ureja Uredba o zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih. Delodajalec mora na gradbišču zagotoviti prostor za ogrevanje delavcev. Med 15. oktobrom in 30. aprilom mora biti v tem prostoru najmanj 20 °C. V kolektivni pogodbi gradbenih dejavnosti pa je opredeljeno, da se delo izvaja le do 8 °C. Pri nižjih temperaturah pa se izvajajo dela samo pod pogojem, da so delavci opremljeni z ustreznimi osebnimi varovalnimi sredstvi.

Božičnica 2023

Mimogrede, na DATI organiziramo tudi usposabljanje z naslovom “Varstvo pri delu”. Celotno vsebino seminarja in naslednji termin izvedbe lahko preverite na naši spletni strani in se preko obrazca tudi prijavite.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja