Go to Top

Letni dopust po evropskih državah – kje največ, kje najmanj?

Letni dopust po evropskih državah

Letni dopust po evropskih državah – tokrat smo pregledali, v katerih evropskih državah imajo največ dopusta in kje najmanj. Kam se uvršča Slovenija?

Odprtje s.p. lahko opravite na DATA točki!

Letni dopust po evropskih državah – kje ga imajo največ?

Letni dopust po evropskih državah je seveda dokaj specifično urejen po posameznih državah. Kje ga imajo največ? Najbolj veseli, ko gre za letni dopust po evropskih državah, so v Andori in Luksemburgu. V Andori imajo namreč 31 dni letnega dopusta na leto (po enem letu zaposlitve). V Luksemburgu pa je letni dopust nekoliko bolj specifično urejen. V zasebnem sektorju imajo 26 dni dopusta, v javnem pa 32. Delavci, ki so stari med 50 in 54 let, imajo 34 dni dopusta. Starejši delavci (55 let ali več) pa imajo celo 36 dni dopusta. Poglejmo še ostale evropske države (gre za dopust za petdnevni delovnik), kjer imajo več kot 20 dni plačanega letnega dopusta.

Informativni izračun plače

Letni dopust po evropskih državah (21 dni ali več)

V tabeli poglejmo letni dopust po evropskih državah, kjer imajo 21 dni ali več dopusta na leto (velja za petdnevni delovni teden). Andore in Luksemburga nismo vključili v spodnjo tabelo.

Država Število dni dopusta
Estonija 28
Malta 27
Poljska 26 (za tiste, ki so se izobraževali vsaj 10 let ali imajo 10 let delovnih izkušenj); tisti, z manj kot 10 let šolanja oz. delovnih izkušenj imajo 20
Avstrija 25
Danska 25
Finska 25
Francija 25 – 37 (dodatni dnevi za zaposlene so možni na primer, če se odločijo za dopust izven poletja)
Norveška 25
Švedska 25
Belorusija 24
Islandija 24
Ukrajina 24
Portugalska 22
Španija 22
Črna gora 21

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplačuje?

pravno svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Letni dopust po evropskih državah (20 dni)

Lenit dopust po evropskih državah je v največ evropskih državah 20 dni. Gre za minimalni letni dopust. Med njimi je tudi Slovenija, kjer minimalno trajanje letnega dopusta določa Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1). Poleg Slovenije imajo 20 dni letnega dopusta v Albaniji, Belgiji, Bosni in Hercegovini (različni kantoni imajo sicer različne ureditve), Bolgariji, na Hrvaškem, Cipru, Češkem, v Nemčiji, Grčiji, na Madžarskem, Irskem, v Italiji, na Kosovu, v Latviji, Litvi, Moldaviji, na Nizozemskem, v Severni Makedoniji, Romuniji, Rusiji, Srbiji, na Slovaškem, v Švici ter Veliki Britaniji.

S.p. ali d.o.o. – kakšne so razlike?

Letni dopust po evropskih državah – kje ga pa imajo najmanj?

Letni dopust po evropskih državah, manj kot 20 dni, je res bolj izjema kot pravilo. Mogoče gre razlog iskati tudi v zakonodaji Evropske unije, ki določa, morajo vse članice EU zaposlenim zagotoviti najmanj 4 tedne plačanega dopusta. Primer v Evropi, kjer imajo manj kot 20 dni letnega dopusta je recimo San Marino. Tam imajo recimo deset dni minimalnega letnega dopusta. Je pa število dni dopusta tudi tam odvisno od delovne dobe in ostalih dejavnikov.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja