Go to Top

Lanski dopust – do kdaj ga lahko izkoristite?

Lanski dopust – vam je ostalo še kaj dni dopusta iz leta 2022?

Lanski dopust oz. preostanek dopusta iz 2022 lahko porabite v tekočem letu – se pravi v letu 2023. Do kdaj lahko porabite lanski dopust? Imate mogoče dileme delovnopravne zakonodaje tudi vi? To je področje, kjer vam lahko pomagajo tudi naši pravni svetovalci! Če bi potrebovali pravni nasvet, se lahko na 01/600-1530 dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja! Na to številko pa pokličite tudi, če bi radi rezervirali termin za ustanovitev podjetja (s.p. ali d.o.o.)! Ob redni zaposlitvi pa lahko odprete tudi popoldanski s.p.!

Odprtje s.p. lahko opravite pri nas!

Delodajalec lahko sprejme interni pravilnik o letnem dopustu

Delodajalec lahko glede letnega dopusta sprejeme t.i. interni pravilnik o letnem dopustu. V njem lahko na primer določi tudi lanski dopust oz. omejitev števila dni lanskega dopusta, ki ga lahko zaposleni prenese v naslednje koledarsko leto. Na primer – vaš delodajalec ima v internem aktu določeno, da lahko prenesete v naslednje koledarsko leto 7 dni dopusta. Vaš lanski dopust oz. ostanek dopusta iz 2022 pa je 10 dni. V tem primeru vam trije dnevi dopusta propadejo. Mimogrede, v kolikor bi potrebovali pomoč pri pripravi internih aktov, vam lahko pri tem pomagajo naši pravni svetovalci! Za ponudbo lahko pišete na data@data.si.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Podatek vam posreduje delodajalec

Podatek o tem, kolikšen je vaš lanski dopust oz. preostanek dopusta iz 2022, vam lahko poda vaš delodajalec. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da lahko delodajalec od delavca zahteva, da mora najmanj dva tedna dopusta izkoristiti v tekočem letu v strnjenem nizu. To posledično pomeni, da najmanj dveh tednov dopusta zaposleni ne more prenesti v naslednje koledarsko leto.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Minimalna plača v 2023, za koliko se bo zvišala?

Do kdaj lahko porabite preostanek dopusta iz 2022?

ZDR-1 določa, da ima delavec lanski dopust pravico izkoristiti v tekočem koledarskem letu do 30. junija 2023. Koriščenje dopusta običajno poteka v dogovoru z delodajalcem. To pomeni, da mora delovni proces kljub odsotnosti delavca potekati nemoteno. V kolikor bi delavčeva odsotnost v predlaganem terminu ogrozila nadaljevanje delovnega procesa, vam lahko delodajalec upravičeno zavrne izrabo letnega dopusta.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Kdaj lahko lanski dopust iz 2022 izkoristite do konca 2023?

ZDR-1 določa tudi, da je ima delavec pravico izrabiti letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oz. do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta. To pomeni, da lahko delavci v primeru bolniške ali porodniške odsotnosti, lanski dopust koristijo do 31.12.2023.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja