Go to Top

Kdo lahko odpre popoldanski s.p.? Razčistimo nejasnosti!

Kdo lahko odpre popoldanski s.p.? Pogosto se na naše podjetniške svetovalce obračate z vprašanjem, ali lahko odprete popoldanski s.p. Za to je potrebno izpolnjevati določene pogoje Preverite, kateri so.
Če želite tudi vi odpreti popoldanski s.p., registrirati redni s.p. ali ustanoviti d.o.o., nas pokličite na 01/600-1530! V kolikor pa imate pred odprtjem podjetja še kakšne dileme, pa se lahko posvetujete z našimi podjetniškimi svetovalci!

Izračunajte si plačo z našim kalkulatorjem!

Kaj sploh je popoldanski s.p.?

Preden pogledamo, kdo lahko odpre popoldanski s.p., najprej poglejmo, kaj sploh je popoldanski s.p. Gre za samostojnega podjetnika, ki opravlja dopolnilno dejavnost. Ta termin sicer pravno gledano ne obstaja. To pomeni, da ga ne boste našli v zakonih oz. drugih pravnih aktih.

Ustanovite podjetje – na enostaven način!

Kako pa se ustanovi redni s.p.?

Kdo lahko odpre popoldanski s.p.?

Kakšen je odgovor na vprašanje: »Kdo lahko odpre popoldanski s.p.?« Popoldanski s.p. lahko odpre oseba, ki je redno zaposlena za polni delovni čas (40 ur na teden). To pomeni, da študenti, upokojenci, zaposleni za krajši delovni čas, brezposelni ipd., popoldanskega s.p.-ja ne morejo odpreti.

Boste normiranec? Tu je vse, kar morate vedeti!

Zakaj je popoldanski s.p. privlačen?

Sedaj, ko smo razjasnili to, kdo lahko odpre popoldanski s.p., poglejmo še, zakaj popoldanski s.p. zveni mikavno. Eden od razlogov je višina prispevkov, ki jih plačuje popoldanski s.p. Ti so namreč precej nižji kot pri rednem s.p. Popoldanski s.p. je namreč zavarovan z drugega naslova (pri delodajalcu) in plačuje le pavšalne prispevke. Veste, koliko znašajo popoldanski s.p. prispevki 2023? Redni s.p. pa seveda sam plačuje prispevke za socialno varnost. Preverite, koliko znašajo s.p. prispevki 2023!
Nekateri podjetniki se za popoldanski s.p. odločajo tudi takrat, ko želijo na varen način preizkusiti svojo poslovno idejo. Še vedno ostajajo zaposleni pri delodajalcu, v popoldanskem času pa se preizkušajo kot podjetniki. Če niso uspešni, kljub temu ohranjajo svojo finančno in socialno varnost.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Kdo lahko odpre popoldanski s.p. – kakšna je razlika med »rednim« s.p. in popoldanskim s.p.?

Velikokrat nas tudi sprašujete, ali so med »rednim« in popoldanski s.p.-jem kakšne razlike. Razen glede plačevanja prispevkov, razlik ni. Pravno-formalni status »rednega« in popoldanskega s.p. je enak. Oba pa imata tudi enake dolžnosti in pravice. V kolikor imate glede registracije podjetja kakšna vprašanja, pa le kontaktirajte naše podjetniške svetovalce! Dosegljivi so na 01/600-1530 ali na data@data.si!

Ostanite na tekočem – prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja