Go to Top

Kazni za računovodske napake so lahko zelo visoke!

Kazni za računovodske napake utegnejo podjetje močno udariti po žepu. Kdo pravzaprav pri teh napakah nosi odgovornost? Več v nadaljevanju. Če želite računovodski posvet ali iščete računovodjo, nas za ponudbo pokličite na 01 600 1530 ali pokličite na data@data.si.

Izračunajte si plačo

Kazni za računovodske napake – o kakšnih zneskih govorimo?

Računovodske napake se lahko hitro zgodijo. Še posebej pogoste so pri obračunih plače, recimo pri povračilu stroškov (višina neobdavčenih) ali izplačilu dodatkov (za delovno dobo, opravljene nadure ali posebne pogoje dela, itd.).

Veliko nepravilnosti je na primer pri izplačilu minimalne plače. Iz nje morajo biti izločeni vsi dodatki, ki so določeni z zakoni in drugimi predpisi ter s kolektivnimi pogodbami, a to nekateri (včasih tudi nehote) kršijo. Če delodajalec delavcu ne izplača plače v skladu z določbami Zakona o minimalni plači, stori prekršek, ki se kaznuje z globo od 3.000 do 20.000 evrov.

Brezplačno registrirajte podjetje

Računovodstvo

Odprite d.o.o. na DATI!

Kako pa je, če AJPESu ne oddate (pravočasno) letnega poročila? Višina je odvisna od velikosti podjetja. Po 688. členu Zakonu o gospodarskih družbah se za prekršek podjetnika lahko kaznuje od 200 do 5.000 EUR. Pri družbah pa je v 686. členu istega zakona določeno, da znaša kazen med 500 do 20.000 EUR, vendar je poleg določena še kazen za odgovorno osebo od 300 do 2.500 EUR.

Ste FURSu pozabili oddati davčni obračun? Po Zakonu o davčnem postopku (ZDavP-2) zamudnike oddaje davčnega obračuna kaznuje različno: samostojne podjetnike z od 800 do 10.000 evri, mikro in majhne družbe z od 1.200 do 15.000 evri ter srednje in velike družbe z od 3.200 do 30.000 evri.

Kilometrina – koliko znaša?

Kazni za računovodske napake »pokasira« podjetje!

Marsikateri podjetnik ali podjetje ne vedo, da za napake, ki se zgodijo v okviru njegovega podjetja, odgovarjajo sami. Četudi so vse računovodske zadeve zaupali računovodji oziroma računovodskemu servisu. Seveda do napak še ob tako veliki skrbnosti in strokovnosti kljub temu lahko pride. Zato je priporočljivo izbrati računovodski servis, ki ima t.i. zavarovanje poklicne odgovornosti. V tem primeru lahko morebitne kazni za računovodske napake krije iz zavarovalnine.

Dodatek na minulo delo

Izognite se kaznim za računovodske napake  – izberite zanesljiv računovodski servis

Dober računovodja je vaša desna roka. Medtem, ko se vi ukvarjate s svojo osnovno dejavnostjo, on poskrbi, da računovodski del posla teče brez težav. Za to potrebujete nekoga z izkušnjami, ki redno sledi zakonodajnim spremembam in ne pozabi na pomembne roke. Računovodstvo DATA je dobra izbira! Za podjetnike namreč skrbimo že več kot 30 let, del našega tima pa so tudi davčni svetovalci. V kolikor želite koristiti naše storitve, nas kontaktirajte na 01 600 1530 ali na data@data.si.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja