Go to Top

Računovodske napake in kako se jim izogniti

Računovodske napake se hitro zgodijo, sploh če ste podjetnik, ki želi biti sam svoj računovodja.  Podjetniki, sploh tisti na začetku svoje poti, namreč pogosto skušajo računovodstvo voditi sami. V ozadju se običajno skriva želja, da bi prihranili nekaj denarja. Pri tem marsikdo zaide v težave, ker področja računovodstva ne pozna dovolj, da bi bil uspešno kos tej nalogi. In posledice teh napak so neprimerno dražje kot strošek računovodstva. Če iščete zanesljiv in izkušen računovodski servis, za ponudbo pokličite naše strokovnjake na 01/600-1530 ali jim pišite jim na data@data.si.

Informativni izračun plače

V nadaljevanju bomo predstavili nekaj najpogostejših računovodskih napak, ki jih zaznavamo pri delu s podjetniki.

Neorganiziranost in slaba dokumentacija

Podjetniki zaradi časovne stiske ali površnosti hitro pozabijo spraviti vse potrebne dokumente, potrdila ali ne pregledujejo sproti vseh opravljenih transakcij. Pomanjkanje organizacije na tem področju kasneje vodi v napačne izračune.

Ustanovite podjetje z najboljšimi strokovnjaki

Izbor napačnega računovodskega programa

Ponudba računovodskih programov je postala izjemno široka. Razlikujejo se v kompleksnosti, ceni in prilagodljivosti potrebam podjetja. Podjetniki nemalokrat izberejo program, ki je prezahteven za upravljanje ali pa ni dobro prilagojen njihovi specifični dejavnosti. Z njim posledično ne znajo ustrezno delati,  za računovodske naloge pa porabijo veliko časa in energije.

Vse o normiranem s.p.

Računovodstvo

Dnevnice 2023

Podjetnik nima ločenih osebnih in poslovnih financ

Pri samostojnih podjetnikih ni obvezno, da imajo ločen poslovni in osebni bančni račun. Vendar v kolikor so poslovne in zasebne transakcije združene, lahko zelo hitro pride do nepreglednosti in zmede s številkami. Posledično so otežene vse računovodske naloge in hitreje pride do napak.

Računovodske napake, vezane na obračunavanje plač

Ko podjetnik zaposluje nove ljudi, računovodstvo postane veliko zahtevnejše. Velik del računovodskih napak zajema področje obračunavanje plač, davčnih odtegljajev in bonusov pri zaposlenih. To pa lahko hitro vodi v težave z davčnimi organi in v spore z zaposlenimi.

Kilometrina 2023

Zamujanje pomembnih rokov

Vsaka vrsta podjetja ima svoje specifike in nanje so vezani tudi posebni roki za urejanje davkov, različnih obračunov, hrambe dokumentacije in podobno. V kolikor se z njimi podjetnik pravočasno ne seznani, hitro pride navzkriž z zakonodajo, zamudi pa lahko tudi številne ugodnosti.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Izognite se računovodskim napakam in najemite računovodski servis

V kolikor podjetnik želi uspešno voditi svoje računovodstvo, se mora na tem področju nenehno izobraževati. Dobro mora preučiti delovnopravno in davčno zakonodajo ter skrbno spremljati spremembe in predpisane roke.

Vse to je razlog, da mnogi raje prepustijo opravljanje računovodskih nalog za to usposobljenim strokovnjakom. Računovodja s svojo strokovnostjo in odgovornostjo poskrbi, da so računovodske storitve točne, zanesljive ter pravočasne. S tem bo vaše poslovanje ustrezno in v skladu z zakonodajo.

Če se želite razbremeniti in se posvetiti predvsem svoji osnovni dejavnosti, razmislite o najemu računovodje. Odlična izbira je naš računovodski servis Data, ki ima več kot 30 let izkušenj! Pokličite nas na  01/600-1530  ali nam pišite na data@data.si za ponudbo.

Ostanite na tekočem in se prijavite se na e-novice!