Go to Top

Kako uveljaviti vinjeto kot strošek?

Vinjeto kot strošek lahko uveljavite na potnem nalogu ali na obračunu kilometrine.

vinjetaZa povračilo stroškov na službenem potovanju šteje povračilo stroškov za takse, gorivo, če se uporablja službeno vozilo, cestnine in parkirnine, povračilo za prevoz in prenos stvari oziroma prtljage. Ti se ne vštevajo v davčno osnovo.

Pogoji za uveljavljanje

Iz potnega naloga razviden nakup vinjete, za dokazilo pa potrebujete tudi račun.

Če ste zaposleni in vas je delodajalec napotil na službeno pot s službenim avtomobilom, morate priskrbeti potni nalog in račun. Na potnem nalogu mora biti seveda razvidno, da ste se dejansko peljali po avtocesti oziroma da gre za službeno potovanje, na katerem je smiselna uporaba cestninske ceste.  Delavcu se v koledarskem letu v davčno osnovo ne všteva povračilo stroškov nakupa ene letne ali največ dveh polletnih vinjet.

Kot nakup vinjete se obravnava nakup vinjete na dan službenega potovanja ali kadarkoli pred službenim potovanjem. Povračilo stroškov vinjete se torej zaposlenemu ne všteva v davčno osnovo tudi, če je zaposleni za svoj avtomobil že nabavil vinjeto, kasneje pa je bil s tem avtomobilom napoten na službeno potovanje, na katerem je smiselna uporaba cestninske ceste.

Samozaposleni si na potnem nalogu samo všteje strošek nakupa vinjete. Strošek lahko uveljavljate le enkrat letno na nakup letne oziroma dvakrat letno za nakup polletne vinjete. Nakup vinjete se mora glasiti na ime podjetja.

Več o potnih nalog lahko izveste tudi na našem izobraževanju Potni nalogi.

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb[hr]

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja