Go to Top

Jadrnice z nepopolno dokumentacijo na Hrvaškem

Ste lastnik jadrnice, ki je sidrana na Hrvaškem in nimate urejene dokumentacije? Pazljivo preberite članek, da se izognete izbrisu iz registra.

Po novem letu je hrvaško Ministrstvo za morje promet in infrastrukturo postopno začelo z brisanjem plovil, ki v vpisniku nimajo urejene dokumentacije. Lastniki plovil, registriranih pod hrvaško zastavo, morajo v vpisniku plovil čim prej urediti podatke in imenovati pooblaščenca.

Informativni izračun plače

Za svetovanje na pravnem in finančnem področju se dogovorite za termin pri DATA d.o.o.!

Pri DATA d.0.0. vam pomagamo urediti vso dokumentacijo in za vaše podjetje tudi vodimo računovodski servis. Bodite brez skrbi in poskrbite za to, da bo vaše podjetje urejeno tudi na papirju. Pri tem vam pomagajo naši strokovnjaki za finance, pravo, računovodstvo, davke in podjetništvo.

Pišite nam na data@data.si za vašo ponudbo za svetovanje!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Zakonski rok za ureditev dokumentacije za jadrnice je potekel 31.12.2020, zato pohitite!

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Lastnik jadrnice na Hrvaškem je na podlagi Pravilnika o barkah, čolnih in jahtah (Pravilnik o brodicama, čamcima i jahtama) zavezan za uskladitev območja plovbe v kategorijah Ia, II in IIa, navedenem na plovnem dovoljenju oziroma vpisnem listu plovila. Vsi tuji lastniki plovil morajo izbrati pooblaščenca za sprejem pisemskih pošiljk in zastopanje pred hrvaškimi državnimi organi v morebitnih sporih. Pooblaščenec je lahko vsaka fizična oseba s stalnim prebivališčem na Hrvaškem ali pravna oseba s sedežem na Hrvaškem. Vsak lastnik pa mora imeti vpisan tudi svoj OIB (osobni identifikacijski broj oziroma številko osebne izkaznice), ki je bistven podatek brez katerega ni možno imeti lastništva jadrnice na Hrvaškem.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Katere spremembe je za jadrnice prinesel novi Pravilnik o barkah, čolnih in jahtah?

Po novem so barke (“brodice”), kamor prištevamo jadrnice, plovila dolžine od 2,5 do 15 m, jahte pa plovila nad 15 metri dolžine. Pred tem so za barke veljala plovila do 12 m, jahte pa plovila nad 12 m dolžine. Za registracijo plovil do 15 m, so pristojne luške kapitanije in njihove izpostave.

REZERVACIJA TERMINA NA VEM TOČKI DATA

Štiri območja plovbe – na kaj so vezane omejitve?

Nekoliko so se spremenila tudi območja plovbe (područja plovidbe), za katera je možno imeti registrirano plovilo. Sedaj obstajajo štiri območja plovbe ter tri podobmočja. Sprememba je vidna v tem, da so se prej vse kategorije od II naprej nanašale samo na Jadransko morje ali pa vode Republike Hrvaške, sedaj pa teritorialne omejitve ni več, saj so vse omejitve vezane zgolj na oddaljenost od najbližje obale ali kopnega. Družinske jadrnice in podobna plovila so bila registrirana za območje IIa, ki je pomenilo mednarodno plovbo po Jadranskem morju ne dlje kot 12 Nm od kopnega ali otokov. To dejansko najbolj ustreza današnji kategoriji III.

Pravni nasvet

Lahko zaradi izbrisa jadrnice iz registra ostanem brez lastništva?

Lastnik jadrnice z izbrisom iz registra ne izgubi lastništva, mora pa pred prvo plovbo ponovno urediti vpis v register. Za jadrnice, ki so ali bodo izbrisane je potreben izredni tehnični pregled, ki narekuje pregled na suhem, cena pa je v primerjavi z rednim tehničnim pregledom dvakrat višja.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja