Go to Top

Izročanje (papirnatih) računov bo ponovno obvezno!

Izročanje računov

Izročanje računov bo znova obvezno. In to manj kot po letu dni, ko je začela veljati novela Zakona o davku na dodano vrednost, po kateri izročanje računov ob plačilu storitev in blaga ni bilo več obvezno.

Odprtje s.p. na DATA točki je hitro in enostavno!

Izročanje računov od januarja ni bila obvezno

Proti koncu januarja 2022 (22.1.2022) je začela veljati novela Zakona o DDV. Ta je med drugim predvidela tudi to, da izročanje računov ni bilo več obvezno. Več o tem smo pisali v članku Papirni računi več ne bodo obvezni! Kaj to pomeni? A po novem bo izročanje računov ponovno obvezno. Gre za še eno izmed napovedanih davčnih sprememb – novosti bodo tudi pri dohodnini in normirancih! Računi se bo morali izročiti v papirnati ali elektronski obliki.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

računovodsko svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Kje so razlogi, da bo izročanje računov ponovno obvezno?

Izročanje računov bo tako obvezno za vse trgovce, gostince in ostale podjetnike. Razlog tega pa naj bi bil porast sive ekonomije. Po nekaterih informacijah naj bi na ministrstvu opazili, da je število računov v panogah, kjer je bolj razširjeno gotovinsko plačevanje, upadlo. Primerjali so število davčno potrjenih računov. Ugotovili, da je bilo v primerjavi z letom 2019 letos v trgovinah izdanih 6 odstotkov več računov. V nekaterih dejavnostih, kjer se več plačuje z gotovino (na primer gostinstvo), pa naj bi število izdanih računov upadlo od 10 pa tudi do 25 odstotkov. Prejšnja vlada je sicer to, da je bilo izročanje računov neobvezno, uredila z namenom, da bi si razširilo brezpapirno poslovanje. Finančno ministrstvo je sedaj med predloge davčnih sprememb uvrstilo tudi to, da se bodo lahko ponudniki storitev in blaga za izročanje računov odločili v papirnati ali digitalni obliki.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Izročanje računov – kateri zakon opredeljuje izdajo računov?

To, da izročanje papirnatih računov ni (bilo) več obvezno določa 10. točka 81. člena Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1). In sicer velja, da davčni zavezanec, ki mora izdati račun, izroči kupcu račun v papirni obliki le na njegovo zahtevo. V tem zakonu so določena tudi pravila za izročanje računov oz. izdajanje. In sicer, če se račun nanaša na dobave blaga in storitev, ki so opravljene v Sloveniji. Vsak davčni zavezanec pa mora zagotoviti, da sam, prejemnik ali tretja oseba v njegovem imenu in za njegov račun izda račun za:

  1. dobave blaga ali storitev, ki jih je opravil drugemu davčnemu zavezancu ali pravni osebi, ki ni davčni zavezanec;
  2. dobave blaga iz točke a) tretjega odstavka  20. člena tega zakona, razen kadar davčni zavezanec uporablja posebno ureditev iz 6.b podpoglavja XI. poglavja tega zakona, razen kadar zavezanec uporablja posebno ureditev iz 6.b podpoglavja XI. tega zakona;
  3. dobave blaga, opravljene pod pogoji iz 46. člena tega zakona;
  4. vsako predplačilo, ki ga prejme, preden je opravljena katera od dobav blaga iz 1. in 2. točke tega odstavka;
  5. vsako predplačilo za storitve, ki ga prejme od drugega davčnega zavezanca ali pravne osebe, ki ni davčni zavezanec, preden so storitve dokončane.

Več o tem, katere so obvezne sestavine računov, pa lahko preberete v tem članku. V primeru morebitnih vprašanj glede računov ali ostalih računovodskih tem, pa se lahko obrnete na naše računovodske svetovalce. Pokličite lahko na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin strokovnega svetovanja.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja