Go to Top

Izračun DDV od storitev na nepremičninah v tujini

Izračun DDV od storitev

Izračun DDV se skladno z veljavno zakonodajo opravi glede na kraj obdavčitev. Za različne storitve veljajo različne določbe. Kraj obdavčitve posamezne storitve ni vedno enak kraju, kjer se storitev dejansko izvaja. Zato mora vsak zavezanec za pravilni izračun DDV pravilno opredeliti vrsto storitve, prejemnika storitev in kraj opravljanja storitve.

Informativni izračun plače

Storitve med poslovnimi subjekti znotraj EU

Potrebujete davčno svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Večina storitev, ki se zaračunavajo med poslovnimi subjekti med dvema državama članicama, so DDV oproščeni. To pomeni, da si med seboj davka ne zaračunavajo. Da je izračun DDV pravilen pa je v prvi vrsti pomembno, da sta tako izvajalec kot naročnik oba v sistemu DDV, vsak v svoji državi. Generalno pravilo je, da je kraj obdavčitve pri zaračunavanju storitev država, kjer ima sedež prejemnik storitve. Davčni zavezanec v Sloveniji prodajo storitev kupcem iz drugih držav članic EU prijavlja preko mesečnega rekapitulacijskega poročila.

Preberite tudi: Bruto plače so se v povprečju dvignile

Storitve med poslovnimi subjekti zunaj EU

Enako kot v prejšnjem odstavku, velja tudi za promet storitev med pravnimi subjekti izven EU, saj se večina storitev obdavčuje tam, kjer ima sedež naročnik storitve. To hkrati tudi pomeni, da če slovenski davčni zavezanec prejme storitev podjetja iz ZDA, mora narediti tako imenovano samo-obdavčitev v Sloveniji. Izračun DDV stori preko mesečnega ali trimesečnega obračuna, z obrazcem DDV-O. V kolikor nima pravice do odbitka vstopnega DDV se plača izračunan znesek DDV na ustrezen račun FURS.

davčno svetovanje

Storitve na nepremičninah

Med storitve na nepremičninah vštevamo predvsem storitve:

  • strokovnjakov (geodeti, arhitekti, nadzorniki, nadzorniki) in nepremičninskih posrednikov
  • nastanitev v hotelih in podobnih nastanitvenih obratih
  • dodeljevanje pravic do uporabe nepremičnine
  • priprave in usklajevanja gradbenih del
  • gradbeništva (v celoti, vključno s čiščenjem)
  • priveza ladij…

Tovrstne storitve, ki jih zavezanci opravijo na nepremičninah, se obdavčujejo po kraju, kjer nepremičnina stoji. Posledično to pomeni, da bi izračun DDV moral zavezanec opraviti v tisti državi, kjer storitev opravi. Skladno z lokalno zakonodajo te države mora slovenski davčni zavezanec opraviti ustrezno prijavo davčnemu organu. Te storitve niso predmet obdavčitve v Sloveniji, torej se jih ne vključuje v obračun DDV.

Želim se prijaviti na e-novice

Ostale posebnosti pri obdavčitvi storitev so še pri najemu prevoznih sredstev, posredovanju delovne sile, turističnih agencijah, restavracijskih storitvah in cateringu ter storitvah s področja kulture, umetnosti, športa, znanosti. Tudi pri teh je izračun DDV drugačen in v določenih primerih odstopa od splošnega pravila, zato je lahko obveznost za plačilo DDV v državi, kjer se storitev opravi.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja