Go to Top

Izplačilo božičnice 2022 – do kdaj se jo lahko izplača?

Izplačilo božičnice 2022

Izplačilo božičnice 2022 je v zadnjem mesecu leta vedno popularna tema. Ali obstaja kakšen datum, do kdaj je treba božičnico izplačati? Je izplačilo božičnice obvezno? Je lahko izplačilo božičnice 2022 tudi v nedenarni obliki? Imate glede božičnice še kakšne dileme? Obrnite se na naše pravne svetovalce ali davčne strokovnjake! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si. Seveda pa lahko tudi rezervirate termin za registracijo podjetja!

Odprite s.p. na DATA točki!

Izplačilo božičnice 2022 je prostovoljno

Letos so se na ministrstvu za delo pojavljale ideje o tem, da bi bilo izplačilo božičnice 2022 obvezno. A ostalo je zgolj pri idejah. Izplačilo božičnice 2022 ostaja prostovoljno. To pomeni, da izplačilo božičnice 2022 ni zakonsko obvezno. Se pa veliko delodajalcev v primeru uspešnega poslovanja odloči za nagrajevanje delavcev z božičnico. Božičnica je sicer pogovorni izraz za nagrado za poslovno uspešnost.

Informativni izračun dohodnine

davčno svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Kdaj se izplačilo božičnice 2022 ne všteva v davčno osnovo?

Za leto 2022 velja, da je izplačilo božičnice 2022 neobdavčeno z dohodnino do višine 100 % povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji ali do povprečne mesečne plače delavca, če je zanj to ugodneje. Več o tem smo pisali v članku Božičnica ni obdavčena, a od nje so odvedeni prispevki. Za ugodno davčno obravnavo mora biti pravica do božičnice formalno urejena. To pomeni, da mora biti določena v kolektivni pogodbi ali splošnem aktu delodajalca. Naša pravna služba vam lahko pomaga pri ustreznem aktu delodajalcu za izplačilo božičnice 2022. Za ponudbo lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa pišete na data@data.si. Kot že omenjeno, izplačilo božičnice 2022 ni zakonsko obvezno. To v praksi pomeni, da se jo lahko izplača do konca leta – 31.12.2022.

Preberite tudi – Povračila za prehrano so (lahko) s septembrom višja!

Se lahko izplača večkrat v letu? Je lahko v nedenarni obliki?

Izplačilo božičnice 2022 je možno tudi v naravi (se pravi na primer v bonih). Prav tako je možno izplačilo večkrat v letu. Nekateri delodajalci se namreč odločijo za izplačilo božičnice tudi v začetku leta. To pomeni, da lahko konec leta izplačajo drugi del (podlaga 13. odstavek 127. člena Zdoh-2). A pri tem morajo biti pozorni, da je neobdavčen seštevek vseh izplačil (v denarju ali v naravi). V kolikor znesek izplačila, znotraj davčnega leta, preseže 100 % povprečne mesečne plače zaposlenih v RS oz. zaposlenega (če je zanj to ugodneje), je presežek izplačila obdavčen z dohodnino.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja