Go to Top

Božičnica ni obdavčena, a od nje so odvedeni prispevki!

Božičnica ni obdavčena do določenega zneska – kako se bo izplačilo razlikovalo v 2022 v primerjavi z 2023?

Božičnica ni obdavčena. Za božičnico se uporabljajo tudi izrazi letna nagrada, trinajsta plača in nagrada za poslovno uspešnost. Od nje pa je v vsakem primeru oz. znesku potrebno odvesti prispevke! Kako se bo izplačilo božičnice razlikovalo v 2022 v primerjavi izplačilom v naslednjem letu zaradi novega dohodninskega zakona? Bi potrebovali davčno svetovanje glede dohodnine ali drugih davkov? Obrnite se na naše davčne strokovnjake! Pokličete lahko na 01/600-1530 ter se dogovorite za termin strokovnega svetovanja. Na tej številki pa lahko rezervirate tudi termin za ustanovitev podjetja!

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Božičnica ni obdavčena z dohodnino do določenega zneska – velja za leto 2022!

Z dohodnino božičnica ni obdavčena v višini 100 % povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji. Ta znaša po podatkih iz Statističnega urada republike Slovenije v septembru 1.986,82 evrov.

Informativni izračun plače

Posebnost v letu 2022, ki bo izbrisana z letom 2023!

V kolikor je za zavarovanca ugodneje,  v letu 2022 božičnica ni obdavčena celo do 100 % povprečne plače delavca za zadnjih 12 mesecev. Upošteva se povprečna plača delavca tako pri trenutnem delodajalcu, kot tudi drugih. V letu 2023 in kasneje ta ugodnost ne bo več na voljo zaradi novega zakona o dohodnini.

Preberite tudi – Povračila za prehrano so (lahko) s septembrom višja!

davčno svetovanje

Preverite roke za dohodnino 2022!

Božičnica ni obdavčena, vendar odbili vam bodo prispevke za socialno varnost

Čeprav božičnica ni obdavčena, vam bodo ob izplačilu odvedli prispevke za socialno varnost. Ti so dvojni – tako prispevki od delodajalca (16,1 odstotka od bruto zneska), kot delojemalca (22,1 odstotka od bruto zneska). Tako, čeprav božičnica ni obdavčena z dohodnino, ker je izplačana nižja od poprej omenjenega zneska, bo izplačilo kljub temu manjše od bruto stroška delodajalca. Če imate glede izplačila božičnice kakšna vprašanja se obrnite na naše davčne strokovnjake ali pravne svetovalce! Pokličete lahko na 01/600-1530 ter se dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kako se bo izračunal znesek do katerega božičnica ni obdavčena, kadar je zaposleni menjal delodajalce oziroma ni bil zaposlen polno leto?

Za to da božičnica ni obdavčena, upoštevajoč kriterij višine povprečne plače delavca za zadnjih 12 mesecev, se upošteva lahko tudi plača pri drugih delodajalcih ali izplačevalcih nadomestila. V kolikor zaposleni ni bil zaposlen za celo leto se pri ugotavljanju povprečne mesečne plače upoštevajo vsi polni meseci zaposlitve. Božičnica ni obdavčena do tega zneska, ne glede ali gre za zaposlitve za polni delovni čas ali ne. Več o božičnici lahko prebere tudi v našem članku Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja