Go to Top

Izolacija doma – kako postopati po navodilih NIJZ?!

Izolacija doma v primeru okužbe z virusom SARS-CoV-2 je ukrep, ki ga Vam odredi izbrani osebni zdravnik. Kaj to pomeni? NIJZ je izdal bolj podrobna navodila.

Informativni izračun plače

Ste delodajalec in so Vam zaporedni »korona« ukrepi postali nepregledni in nerazumljivi? Poslužite se svetovanja pri naši pravni službi, ki Vam lahko povleče rdeč nit skozi labirint ukrepov in predstavi kako ukrepi delujejo v Vašem primeru! Za ponudbo nam pišite na data@data.si!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Izolacija doma – po navodilih NIJZ-ja!

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz Petega protikoronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil podrobna navodila, s katerimi je obrazložil kako mora oseba postopati v primeru, da ji je odrejena izolacija na domu.

Izolacija doma vsekakor pomeni, da takšna oseba ne sme zapuščati doma, da mora takšna oseba omejiti stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni.

Dnevi podjetništva 2020

Koliko časa naj poteka izolacija doma?

Oseba, kateri je bila odrejena izolacija doma, mora biti v bolniškem staležu in ostati doma najmanj 10 dni od začetka bolezni. V primeru osebe, ki preboleva okužbo brez simptomov, pa 10 dni od pozitivnega testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Izolacija se predvidoma zaključi po 10 dneh, če je bila oseba zadnjih 48 ur brez vročine in je minilo 48 ur od začetka umirjanja simptomov in znakov bolezni.

BRUTO NETO PLAČA

Se izolacija doma v določenih primerih lahko podaljša?

V primeru, da bodisi oblezen, bodisi povišana temperatura, trajata dlje, se izolacija podaljša.  To podaljšanje pomeni, da izolacija traja dlje kot 10 dni, dokler ne mine 48 ur od normalizacije telesne temperature in začetka umirjanja simptomov in znakov bolezni. Izolacija se podaljša tudi če je potek bolezni hujši, če zahteva hospitalizacijo in v primeru imunske motnje. Trajanje izolacije določi osebni oziroma lečeči zdravnik. Za to niso potrebni kontrolni brisi oz. kontrolna testiranja.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Izolacija doma pomeni tudi obveščanje oseb s katerimi ste bili v stiku!

Navodila NIJZ tudi priporočajo, da osebe v izolaciji obvestijo vse osebe, s katerimi so bili v stiku v obdobju 2 dni pred pojavo simptomov in znakov bolezni. V primeru preživljanja bolezni brez simptomov, pa obvestite osebe, s katerimi ste bili v stiku v obdobju 2 dni pred odvzemom vzorca, ki je potrjeval okužbo. NIJZ priporoča da poskrbite tudi za duševno zdravje ko poteka izolacija. Priporoča se, da skrb za hišne ljubljenčke izvaja drug član gospodinjstva.

PETI PROTIOKORONSKI PAKET

Kaj lahko in česa ne smete v času izolacije?

V času izolacije ne smete sprejemati obiskov, kot tudi ne zapuščati doma. Ni Vam dovoljeno odhajati v službo, kot tudi ne uporabljati javna transportna sredstva. Večino časa morate preživljati v drugi sobi, kot ostali člani gospodinjstva. Stiki z ostalimi člani gospodinjstva morajo biti omejeni. Vzdrževati morate razdaljo najmanj dveh metrov z ostalimi osebami ali uporabljati masko.

Priporočeno je spati v ločenih prostorih od ostalih oseb. Uživanje obrokov mora biti ločeno od ostalih oseb, ob uporabi lastnega jedilnega pribora. Zahtevana je uporaba lastnega higienskega pribora. Oboj pribor morate hraniti ločeno od pribora drugih oseb v gospodinjstvu. Tudi perilo morate prati ločeno. V primeru dostave hrane, ta ne sme vstopati v Vaš dom.

NIJZ priporoča pogosto umivanje in prezračevanje rok, upoštevanje higiene kašlja in večkratno zračenje prostorov. Tudi redno čiščenje površin je priporočljivo.

Dovoljenje za delo in bivanje v Sloveniji

Poslabšanje bolezni za čas izolacije?

V primeru poslabšanja bolezni se posvetujte po telefonu z Vašim osebnim zdravnikom, najbližjo dežurno ambulanto ali nujno medicinsko pomoč na telefonsko številko 112.

Tudi v primeru poslabšanja stanja je prepovedana uporaba javnega prevoza, souporaba avtomobilov ali uporaba taksijev. Postopek poti Vam bodo predlagali zdravstveni delavci.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja