Go to Top

Informativni izračun dohodnine za 2022 – ga še niste prejeli?

Informativni izračun dohodnine za 2022 FURS pošilja v dveh svežnjih. Prva pošiljka za informativni izračun dohodnine za 2022 je bila poslana 31. marca 2023, drugi sveženj pa pošljejo najkasneje 31. maja. Ste ga že prejeli, ali še čakate? Boste morali dohodnino plačati, ali vam bo povrnjena?

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Kako poteka proces izračuna dohodnine?

Prvi sveženj prejme približno polovica zavezancev. V to skupino običajno spadajo posamezniki, ki ne opravljajo samostojne dejavnosti in ne uveljavljajo olajšav za vzdrževane družinske člane. Med tistimi, ki bodo informativni izračun dohodnine za 2022 prejeli junija, pa so navadno zavezanci, ki prejemajo dohodke iz tujine, dohodke iz dejavnosti ali katastrski dohodek ter osebe, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane.

Kakšen regresa vas čaka v 2023?

Kako preverite, če ste prejeli informativni izračun dohodnine za 2022?

Če je vaš informativni izračun dohodnine za 2022 že pripravljen, lahko to preverite na portalu eDavki. To storite tako, da v iskalnik na vstopni strani (rubrika »Išči«) vpišete svojo davčno številko. Tako boste izvedeli, če ste informativni izračun dohodnine za 2022 prejeli v prvem svežnju, torej če vam je bil dejansko že poslan.

Registracija s.p. – hitro in enostavno na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

davčno svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Že imate svoj informativni izračun dohodnine za 2022?

Ko prejmete informativni izračun dohodnine za 2022 morate preveriti, če so vsi podatki pravilni. Če so podatki napačni, imate 30 dni časa, da vložite ugovor. V kolikor pa ne najdete napak, boste morali v 60 dneh od odpreme izračuna plačati davek ali pa počakati, da prejmete vračilo.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Kaj storiti, če informativni izračun dohodnine za 2022 ni prišel do vas?

Informativne izračune dohodnine FURS pošilja po pošti, zato obstaja možnost, da se vaša pošiljka izgubi. Če informativnega računa ne prejmete do 15. junija 2023 se morate obrniti na pristojni finančni urad. V kolikor se je vaša pošta izgubila, boste prejeli kopijo, če pa vam izračun sploh ni bil izdan, boste morali za vlogo napovedi za odmero dohodnine poskrbeti sami – če ste seveda v preteklem letu prejemali dohodke. Brez skrbi, za pomoč se lahko obrnete na naše strokovnjake za davčno svetovanje.

Kdaj ste za oddajo davčne napovedi odgovorni sami?

Bi radi razrešili dilemo glede dohodnine? Priskrbite si termin pri enem izmed naših davčnih svetovalcev, ki vam lahko svetujejo in pripravijo informativni izračun dohodnine za 2022. Na voljo smo vam na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja