Go to Top

Gospodarska klima v Sloveniji izgleda bolj in bolj optimistična!

Gospodarska klima v Sloveniji izgleda bolj in bolj optimistična! - Data d.o.o.

Gospodarska klima je četrti zaporedni mesec višja, a nekatere panoge še okrevajo – katere?

Gospodarska klima je merilnik SURS-a, ki je v februarju 2022 dosegla 6,8 odstotne točke. Tako je bila za 1,2 odstotne točke ta višja na mesečni ravni, ter 10,1 odstotne točke višja na letni ravni. Gospodarska klima je za Slovenijo tako višja že četrti mesec zapored. Kazalnik odseva hkrati tudi pozitivne napovedi Banke Slovenije za leto 2022, kot tudi ugodne podatke za BDP v tretjem četrtletju 2021. Mimogrede, bi želeli ustanoviti lastno podjetje? Storite to pri nas! Za več informacij smo vam na voljo na 01/600-1530 ter na data@data.si.

Informativni izračun plače

Gospodarska klima kot kazalnik – kaj razkriva?

Gospodarska klima je kazalnik zaupanja v vseh gospodarskih panogah in med potrošniki. Meri se tako na mesečni kot na letni ravni. Najbolj občuten padec gospodarske klime smo beležili v mesecu aprilu 2020. Takrat je bil prvi val epidemije covida-19.

Popoldanski s.p. je lahko dodaten zaslužek ob redni zaposlitvi!

Kje je gospodarska klima najvišja?

Največjo letno porast so statistiki zabeležili pri kazalnikih zaupanja v storitvenih dejavnostih, ki je poskočila za 5,5 odstotne točke. Na mesečni ravni je ta višja ta 0,5 odstotne točke.

Informativni izračun za normirance

podjetniško svetovanje

Preberite tudi Bolniška odsotnost 2022 – kaj se spreminja z marcem?

Gospodarska klima med potrošniki

Na mesečnem nivoju je zaupanje med potrošniki prednjačilo vse ostale kazalnike. Navkljub energetski krizi je to zaupanje poskočilo v mesecu februarju za 0,6 odstotne točke.

 PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI  WEBINAR  ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Gospodarska klima v predelovalnih dejavnostih

Tudi predelovalne dejavnosti navdaja optimizem. Letni podatki razkrivajo 2,2 odstotne rasti v gospodarski klimi pri predelovalnih dejavnostih. Za mesec februar je rast klime za te dejavnosti zmerna in znaša 0,2 odstotne točke.

Želite registrirati s.p.?

Kje je bila gospodarska klima v februarju slabša?

Trgovina na drobno in gradbeništvo sta občutila rahel padec v mesecu februarju. Med tem ko je gradbeništvo v januarju dosegalo manjšo rast, se je navkljub padcu na mesečni ravni, trend padanja drastično zmanjšal. Če si pogledamo letne podatke pri trgovini na drobno, pa ta navkljub temu še vedno beleži pozitivni trend, saj je višja za 1,6 odstotne točke.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Kakšna je gospodarska klima v primerjavi z desetletji poprej?

Desezonirani podatki nakazujejo na hitro približevanje nivojem, ki smo jih je dosegala gospodarska klima v Sloveniji v letu 2017 in desetletje poprej. Vsekakor lahko del tega pripisujemo pričakovanju opuščanja COVID ukrepov, kot tudi investicijam iz paketov pomoči gospodarstvu, ter izredno nizkim obrestnim meram.

Vir: SURS

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja