Go to Top

Evrokovanci za 1 cent in 2 centa kmalu zgodovina?

Evrokovanci najmanjših vrednosti iz obtoka, cene pa navzgor?

Evrokovanci za 1 cent in 2 centa pogosto ostanejo na blagajni, se valjajo po žepih ali jih celo izgubimo, ne da bi se zato kaj preveč obremenjevali. Njihova izdelava je dražja od njihove dejanske vrednosti in vse več držav se odloča, da jih umakne iz obtoka.

Informativni izračun plače

Slovaška bo že šesta država članica EU, ki bo uporabo teh kovancev korenito zmanjšala. Prvi so nad njimi nos vihali Finci, saj jih nikoli niti niso uporabljali. Izdelani so pristali pri zbirateljih. Nizozemci so jih imeli le nekaj mesecev. Irci so zelo zmanjšali obtok kovancev najnižjih vrednosti, a ne povsem ukinili. Njihovo metodo je uporabila tudi Belgija, kovancev za 1 in 2 centa pa se je znebila tudi Italija.

 Preverite višino dnevnic in naredite izračun

Zakaj so nam evrokovanci za 1 cent in 2 centa odveč?

Evrokovanci za 1 cent in 2 centa so majhni in zelo malo vredni. Na blagajni se nam jih pogosto ne da izbrskati, da nas ne bi ljudje v vrsti čakali. Ostajajo v denarnicah ali jih kar pustimo na blagajniškem pultu. Z njimi malokrat plačujemo, jih redno izgubljamo in tako tudi obremenjujemo okolje. Stroški proizvodnje so večji od njihove dejanske vrednosti, torej proizvajajo izgubo. Trgovci pa za njihov nakup porabijo celo dvakrat več, kot so sploh vredni.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Evrokovanci najmanjših vrednosti na smetišče zgodovine, cene pa navzgor?

Slovaška bo uvedla obvezno zaokroževanje cen pri gotovinskem poslovanju na pet centov. DDV pa se bo obračunal iz vrednosti pred zaokroževanjem. Država tako želi čim bolj zmanjšati uporabo kovancev za 1 in 2 centa. Ti evrokovanci bodo ustvarili manj stroškov za podjetja in javni proračun. Evrokovanci tako ostanejo plačilno sredstvo, dokler se Evropska unija ne odloči drugače. Le njihova uporaba bo znatno manjša.

računovodsko svetovanje

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

 

Cene se zaokrožujejo, strah med ljudmi pa povečuje

Z zaokroževanjem cen lahko pride tudi njihovo višanje. Tega se še posebej bojijo ljudje z nizkimi prihodki. Prav kovanci najnižjih vrednosti se tudi znajdejo v nabiralnikih dobrodelnih organizacij. Države, ki so te kovance že ukinili, inflacije niso zaznali. Seveda pa njihov umik povzroči tudi nekaj stroškov.

Ustanovitev podjetja

Lajšali so lajšali prehod na evro

Evrokovanci za 1 cent in 2 centa so bili uvedeni predvsem zaradi lažje menjave iz valute države članice v evro. Sicer bi lahko med ljudmi zaokroževanje ob uvedbi nove valute povzročilo nezadovoljstvo.

Za zdaj se Evropska komisija še ni odločila, da bi kovance najmanjših evrskih vrednosti ukinila. O tem je sicer presojala že v letih 2013 in 2018. Evrokovanci so ostali, le stanjšali so se, s čimer se je pocenila njihova proizvodnja. Leta 2019 pa je bil ukinjen bankovec za 500 evrov.

Mimogrede, ti t. i. bakreni kovanci so v resnici prevlečeni z bakrom, sicer pa so iz jekla.

 

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja