Go to Top

Gotovinsko poslovanje med podjetjem in fizično osebo

Gotovinsko poslovanje med podjetjem in fizično osebo ureja Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. Veste kaj se šteje za gotovinsko poslovanje? Ste seznanjeni z omejitvami pri gotovinskem poslovanju med podjetji in fizičnimi osebami? Veste kateri državni organ je pristojen za opravljanje nadzora nad gotovinskim poslovanjem?

Preverite ali poslujete v skladu z veljavno zakonodajo ter se izognite visokim globam! Inšpektorji namreč preverjajo pravilnost gotovinskega poslovanja! Naročite se na svetovanje pri našem pravnem svetovalcu ter se izognite globam!

Informativni izračun dohodnine

Kaj se šteje za gotovinsko poslovanje?

Za gotovinsko poslovanje se šteje plačilo z bankovci in kovanci, ki so v obtoku kot plačilno sredstvo.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Gotovinsko poslovanje med podjetjem in fizično osebo

Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma določa omejitve pri gotovinskem poslovanju.

Pravne ali fizične osebe, ki opravljajo dejavnost prodaje blaga ali opravljajo storitve v Republiki Sloveniji, pri prodaji posameznega blaga ali opravljanju posamezne storitve ne smejo od stranke ali nekoga tretjega prejeti plačila v gotovini, če to presega vrednost 5.000 EUR.

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Omejitev velja tudi, če se plačilo opravi v več med seboj povezanih gotovinskih transakcijah, ki skupaj presegajo vrednost 5.000 EUR. Kadar znesek presega 5.000 EUR, morajo osebe, ki opravljajo dejavnost prodaje blaga ali opravljajo storitev, plačilo od stranke ali nekoga tretjega sprejeti na svoj transakcijski račun.

Nadzor nad gotovinskim poslovanjem med pravnimi in fizičnimi osebami v inšpekcijskih postopkih opravljata Finančna uprava Republike Slovenije ter Urad za preprečevanja pranja denarja. V primeru, da podjetje ne upošteva omejitev, ki jih predvideva veljavna zakonodaja, vas lahko doleti globa v višini od 12.000 do 120.000 EUR, če od stranke pri prodaji posameznega blaga ali opravljanju storitve sprejmete plačilo v gotovini, ki presega 5.000 EUR.

Gotovinsko poslovanje v praksi

  • Izdamo račun za 11.000,00 EUR. Kupec ga plača v npr.: treh gotovinskih plačilih; to je 3.000,00, 4.000,00in 4.000,00 EUR. Vsako posamezno gotovinsko plačilo je torej nižje od 5.000, 00 EUR . Takšno plačilo ni skladno z zakonom – potrebno je nakazilo na transakcijski račun v celotnem znesku).
  • Izdamo račun za 11.000,00 EUR. Kupec plača račun v višini 5.000 EUR v gotovini, vse nad tem zneskom je nakazal na transakcijski račun. Tudi takšno plačilo ni skladno z zakonom. V takšnem primeru je potrebno izvesti plačilo celotnega zneska z nakazilom na transakcijski račun.
  • Končni znesek  računa je 5.100 EUR. Kupec ga v celoti poravna v gotovini. Takšno plačilo ni skladno z zakonom – potrebno je nakazilo na transakcijski račun v celotnem znesku.
  • Končni znesek računa je do vključno 4.999 EUR. Takšen račun lahko kupec  delno ali v celoti poravna z gotovino.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Morda vas zanima tudi:

  1. Izplačilo poslovne uspešnosti (božičnica) je lahko NEOBDAVČENO!
  2. Dodatek za delovno dobo – Kako se obračuna? 
  3. Zdravniški pregled za službo: kdaj ga je potrebno opraviti?
  4. Gotovinsko poslovanje med podjetji
  5. Minimalna plača z novim letom višja!

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja