Go to Top

Dopust za spremstvo prvošolčka na prvi šolski dan – lahko oba starša?

Dopust za spremstvo prvošolčka na prvi šolski dan

Dopust za spremstvo prvošolčka na prvi šolski dan bo zelo kmalu ponovno aktualna tema. Čeprav se zdi, da se je šolsko leto komaj končalo, je skorajda pred vrati že novo. Takrat bo znova aktualno vprašanje – ali mi pripada dopust za spremstvo prvošolčka na prvi šolski dan? Ali izredni dopust v tem primeru pripada enemu staršu ali obema? Kako uveljavljati to pravico? Mimogrede, delovno pravo je področje, kjer vam lahko svetujejo tudi naši pravni svetovalci. Za termin plačljivega svetovanja se lahko naročite na 01 600 1530 ali na data@data.si.

Ustanovite podjetje

Izredni dopust za spremstvo prvošolčka določa ZDR-1

Konec decembra 2019 je bila objavljena dopolnitev zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Šlo je za dopolnitev 165. člena. Ta je prinesla izredni dopust za spremstvo prvošolčka. Izredni dopust za spremstvo prvošolčka pripada staršem, če svojega otroka na prvi šolski dan pospremijo v šolo (velja samo za prvi razred osnovne šole).

Kalkulator za informativni izračun plače!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Izredni dopust za spremstvo prvošolčka kot plačana odsotnost

Nedolgo nazaj smo pisali tudi odsotnostih z dela. Že takrat smo omenili, da poleg letnega dopusta, ZDR-1 določa tudi plačane odsotnosti zaradi osebnih okoliščin. Delavec ima zaradi osebnih okoliščin pravico do plačane odsotnosti z dela do skupaj največ sedem delovnih dni. Izredni dopust za spremstvo prvošolčka na prvi šolski dan, je eden izmed teh odsotnosti. Preverite še ostale v našem članku Odsotnosti z dela – katere so še poleg dopusta?

Kilometrina 2023

Izredni dopust za spremstvo prvošolčka – je treba obvestiti delodajalca? Pripada obema staršema?

Priporočljivo je, da delavec oz. delavka o izrabi odsotnosti za spremstvo prvošolčka delodajalca vnaprej pisno obvesti. Tako bo delodajalec z odsotnostjo pravočasno seznanjen. Izredni dopust za spremstvo prvošolčka je možno izrabiti samo ob nastanku te okoliščine. To pomeni, da ga lahko zaposleni izrabi zgolj na prvi šolski dan, in ne prej, ne pozneje. Prvi šolski dan bo letos v petek, 1.9.2023. Pripada pa izredni dopust za spremstvo prvošolčka obema staršema.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Komentar (1)

  • Nika Jelovčan 20. avgusta 2023 - 15:20 Odgovori

    Kako je z izrednim dopustom staršev prvošolčkov, ki smo samozaposleni?

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja