Go to Top

Dopolnilno delovno razmerje – Kaj je in kdaj je mogoče?

Dopolnilno delovno razmerje oziroma dopolnilno delo je mogoče zgolj izjemoma in za omejen delovni čas ter pod ostalimi pogoji, ki jih določa Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1).

Informativni izračun plače

Ste zaposleni za polni delovni čas in bi želeli skleniti pogodbo o zaposlitvi še z drugim delodajalcem? Preverite ali bo v tem primeru vaša plača v letu 2020 zgolj minimalna?

Preverite tudi, kdaj je mogoče skleniti dopolnilno delovno razmerje in pod kakšnimi pogoji. Pišite našim pravnikom na data@data.si in si rezervirajte termin za svetovanje.

Splošna uredba o varstvu osebnih podatkov - GDPR

 

Kaj je dopolnilno delo oziroma dopolnilno delovno razmerje?

Dopolnilno delo oziroma dopolnilno delovno razmerje je delovno razmerje s krajšim delovnim časom, ki ga sklene delavec, ki je za polni delovni čas, torej 40 ur na teden, že zaposlen pri drugem delodajalcu.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da polni delovni čas ne sme biti daljši od 40 ur tedensko. Dopolnilno delo je tako mogoče le izjemoma, če so izpolnjeni vsi pogoji, ki jih predpisuje ZDR-1.

 

Dopolnilnega delovnega razmerja – pod katerimi pogoji je dopustno

Delavec, ki je že zaposlen za polni delovni čas, sme izjemoma skleniti pogodbo o zaposlitvi še z drugim delodajalcem, če:

  • gre za opravljanje deficitarnega poklica po podatkih zavoda za zaposlovanje ali za opravljanje vzgojno-izobraževalnih, kulturno umetniških in raziskovalnih del,
  • je delodajalec, pri katerem je delavec zaposlen s polnim delovnim časom, predhodno podal soglasje k takšni zaposlitvi.

Dopolnilno delo oziroma dopolnilno delovno razmerje se lahko sklene oziroma dogovori za največ osem ur na teden. Skupni delovni čas delavca, ki opravlja dopolnilno delo, tako ne more presegati 48 ur tedensko.

 

Pogodba o zaposlitvi za opravljanje dopolnilnega dela

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Pogodba o zaposlitvi za opravljanje dopolnilnega dela mora vsebovati vse obvezne elemente, ki so predpisani za običajno pogodbo o zaposlitvi. Poleg tega pa mora določati tudi način uresničevanja pravic in obveznosti iz tega delovnega razmerja glede na pravice in obveznosti delavca pri delodajalcu, pri katerem je zaposlen s polnim delovnim časom.

Pogodba o zaposlitvi za opravljanje dopolnilnega dela preneha:

  • po poteku dogovorjenega časa,
  • v primeru odpovedi delavca ali delodajalca ali
  • če delodajalec, pri katerem je delavec zaposlen za polni delovni čas, umakne soglasje za dopolnilno delo.

Pravni nasvet

Če z delavcem sklenete dopolnilno delovno razmerje ga morate prijaviti v obvezna zavarovanja

Delodajalec je delavca, s katerim je sklenil dopolnilno delovno razmerje, dolžan prijaviti v obvezna socialna zavarovanja na enak način kot delodajalec, pri katerem je delavec zaposlen s polnim delovnim časom. Je pa pri takšnih delavcih drugačna šifra podlage za zavarovanje, in sicer namesto 001 je ta 036.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja