Go to Top

Dohodnine so že v nabiralnikih

Dohodnine za leto 2020 oziroma informativni izračuni dohodnine iz prve tranše so že na pošti. Kaj je vaša obveza, ko prejmete svoj izračun?

Obračunajte si plačo!

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Nekateri lahko pričakujejo izračun dohodnine konec marca, a kdo še ne?

Informativni izračuni dohodnine FURS pošilja v dveh odpremah. Prva je v nabiralnikih ob koncu marca, druga pa konec maja. V drugem svežnju so navadno zajeti tisti, ki so uveljavljali vzdrževane družinske člane, imeli katastrski dohodek, dohodek iz tujine, dohodek iz dejavnosti ipd.

Preverite, koliko olajšave za otroke vam pripada!

Kakšna je vaša obveznost ob prejemu informativnega izračuna?

Zavezanec mora informativni izračun, ki mu ga pošlje FURS, pazljivo pregledati. V primeru korektnega izračuna mu ni potrebno postoriti drugega, kot plačati vključen UPN obrazec v primeru doplačila dohodnine ali se veseliti nakazila s strani FURS-a v primeru vračila preveč akontiranega.

Doplačilo mora zavezanec izvesti najkasneje v 60 dneh od datuma odpreme informativnega izplačila. Vračilo pa FURS izvede v enakem roku na zavezančev zadnji odprti račun pri banki.

Izračunajte si dohodnino na našem kalkulatorju

Niste zajeti v marčevskem svežnju?

Drugi sveženj se na pošti odpremi ob koncu maja. Če pa ne boste prejeli informativnega izračuna do 15. julija, ste dolžni sami oddati napoved za odmero dohodnine.

Do 31. julija morate sami oddati izpolnjen obrazec letne napovedi za odmero dohodnine tisti, ki ste v preteklem letu imeli prihodke iz tujine in za te niste oddali medletne napovedi za odmero akontacije dohodnine od dohodkov iz tujine.

Pravni nasvet

Ugovor zoper napačen izračun ali v primeru drugačnega upoštevanja vzdrževanih družinskih članov

Če se zavezanec s podanim izračunom ne strinja ali je ta napačen, mora najpozneje v 30 dneh od datuma odpreme oziroma v 15 dneh od vročitve informativnega izračuna vložiti ugovor.

Ugovor lahko vložijo tudi pravni nasledniki v primeru smrti zavezanca – rok za to prične teči ponovno in tega morajo nasledniki podati v 15 dneh od pravnomočnosti sklepa o dedovanju. Ugovor lahko zavezanci podajo bodisi elektronsko preko portala e-Davki ali osebno oziroma po pošti pri pristojnem finančnem uradu.

Preberite še: Roki za dohodnino v 2021

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja