Go to Top

Diskriminacija na področju dela in zaposlovanja v 2022 glavni vir prijav

Diskriminacija na področju dela in zaposlovanja je bila lani glavni vir prijav zagovorniku načela enakosti. To je razvidno iz poročila za leto 2022, ki ga je zagovornik načela enakosti posredoval Državnemu zboru.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Diskriminacija na področju dela in zaposlovanja – kakšne so bile kršitve?

Zagovornik načela enakosti je v lanskem letu svetovanje nudil 440 osebam. Zaključil je obravnavo 50 postopkov ugotavljanja diskriminatornih ravnanj in dejansko diskriminacijo odkril v 14 zadevah. Zagovornik načela enakosti pa je tudi opravil 29 ocen predpisov in za diskriminatorne razglasil 12 predpisov. Na koncu pa je tudi dal 81 priporočil za odpravo diskriminacije, spodbujanje enakega obravnavanja in izboljšanje predlogov zakonov in veljavnih predpisov.

Diskriminacija na področju dela in zaposlovanja je bila najpogostejši razlog za te prijave. Na zagovornika načela enakosti so se ljudje obrnili predvsem zaradi vplivov, ki so jih imeli starševstvo, zdravstveno stanje in nosečnost na dodeljevanje nagrad od poslovne uspešnosti, tudi poznane kot božičnice. V enem primeru je diskriminacija tudi vključevala razgovor za službo, ko je kandidatka dobila vprašanje o njenih načrtih za družino.

JUBILEJNA NAGRADA – Kdaj in koliko vam pripada?

pravno svetovanje

Koliko znaša minimalna plača 2023?

Diskriminacija na področju dela in zaposlovanja – kakšne so posledice?

V poročilu Državnem zboru pa je zagovornik načela enakosti tudi omenil konec sodnega procesa, v katerem je stranka, ki je bila diskriminirana na podlagi starosti po treh letih toženja končno dosegla potrditev diskriminacije in primerno nadomestilo.

V drugih primerih je zagovornik načela enakosti o prekrških in primerih, ko se je zgodila diskriminacija na področju dela in zaposlovanja, obvestil pristojne inšpektorate in jim predlagal uvedbo primernih postopkov. V določenih primerih pa zagovornik načela enakosti le izdal opozorila, kot je to storil v nekaj primerih, ko je podjetja obvestil o diskriminaciji pri izplačevanju božičnic. Po njegovih besedah so iz podjetij sporočili, da se diskriminacije niso zavedali, ampak jo bodo nemudoma odpravili.

V primeru, da potrebujete strokovno pomoč na področju zakonodaje vam naši pravni svetovalci lahko pomagajo. Naročite se na posvetovanje preko telefonske številke 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja