Go to Top

Delo na praznik – ali vam pripada dodatek?

Delo na praznik je v nekaterih panogah nujno potrebno. Tam, kjer ni mogoče, da bi bili dela prosti dnevi res prosti, so zaposleni upravičeni do dodatkov. Dela prosti dnevi so nekateri državni prazniki, na primer dan državnosti ali dan spomina na mrtve, pa tudi drugi dnevi, kot so velikonočni ponedeljek, Marijino vnebovzetje in božič.

Vas zanima, če ste tudi vi upravičeni do dodatkov za delo izven običajnega delovnika? Odgovore vam lahko pomagajo najti naši pravni svetovalci. Naročite se na termin individualnega svetovanja. Pokličite nas na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si. Če pa želite postati sam svoj šef, vam lahko pomagamo tudi pri registraciji s. p. ali d. o. o.!

Izračunajte si vašo plačo!

Kdo dela ob praznikih?

Delo na praznik običajno poteka v ustanovah, kjer je to nujno potrebno. Delo med prazniki je načeloma potrebno:

  • v bolnišnicah;
  • v gostinstvu in turizmu;
  • v bencinskih servisih;
  • v gradbenih, komunalnih in prevozniških dejavnostih.

Ustanovite podjetje na Dati!

Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Delo na praznik pomeni tudi dodatek!

Dodatek za delo na praznik je opredeljen v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1). Višine dodatka ZDR-1 sicer ne opredeljuje, je pa določeno, da jih zaposleni morajo prejeti. Gre namreč za delo v »posebnih pogojih dela«. Poleg dela na praznik 128. člen tega zakona opredeljuje tudi nočno in nadurno delo, ter delo v nedeljo. Tudi za tovrstno delo vam pripadajo dodatki. Kot že rečeno, pa ZDR-1 ne določa višine dodatkov. Ti so določeni s kolektivno pogodbo za posamezno dejavnost.

“Popoldanca” lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kdo prejme najvišji dodatek za delo na praznik?

Višino dodatka za delo na praznik določajo kolektivne pogodbe na ravni dejavnosti. Najvišje dodatke za delo med prazniki določa Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine.

Trgovci, ki delajo na dela prost dan, prejmejo 250 % osnovne plače oziroma ustrezne urne postavke. V gostinstvu in turizmu je ta znesek 150 %. V primeru, da delavcu, zaposlenemu v gostinstvu ali turizmu, delodajalec ne more zagotoviti prostega dne, ki ga lahko koristi namesto praznika, delavcu pripada dodatek za vsako uro dela, ki jo opravi na dela prost dan. Zaposleni v komunalnih dejavnostih za delo na dela prost dan dobijo 100 % dodatek. Kolektivni pogodbi za kovinsko industrijo in cestni potniški promet Slovenije pa določata dodatek v višini 50 %.

Dnevnice 2023

Kaj, če praznik pade na nedeljo?

Tudi to je določeno s kolektivnimi pogodbami. Če je nedelja hkrati tudi praznik oziroma dela prost dan, žal ne boste dobili dvojnega dodatka, četudi opravljate delo na praznik. Dodatka se namreč izključujeta.

Se zanimate za ustanovitev popoldanskega s.p.-ja? Kakšni so pogoji in proces registracije si lahko preberete tukaj, ali pa kontaktirate naše podjetniške svetovalce na 01/600-1530 ali data@data.si.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja