Go to Top

Deficitarni poklici – v Sloveniji primanjkuje kadra v 108 poklicih!

Deficitarni poklici – kje primanjkuje kadra?

Deficitarni poklici so tisti, v katerih primanjkuje ustrezno usposobljenega kadra. To pomeni, da je povpraševanje po delavcih večje kot je dejanska ponudba določenih poklicev. V katerih poklicih je največji manko kadra?

Informativni izračun plače

Deficitarni poklici – pomanjkanje v 108 poklicih

Lani je ZRSZ pripravil poklicni barometer, ki je pokazal, da je v letošnjem letu kar v 108 poklicih pomanjkanje kadra. Kadra primanjkuje v številnih poklicih, med njimi so zidarji, zdravstveni delavci, zdravniki, mehaniki, mesarji, kuharji, učitelji, vzgojitelji … Celoten seznam poklicev, pri katerih je pomanjkanje kadra, lahko preverite tukaj.

Bi želeli odpreti s.p.? Pokličite na 01/600-1530 ali pišite na data@data.si

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Regres 2022, koliko in do kdaj?

Kako se določijo deficitarni poklici?

V bistvu se deficitarni poklici določajo tako, da svetovalci ZRSZ skupaj z delodajalci ugotovijo, po katerih poklicih je največje povpraševanje, na trgu pa ustreznega kadra ni. Zavod tako delodajalcem ne more pomagati z brezposelnimi, saj jih za iskane poklice ni. Zavod nato predlaga razglasitev deficitarnosti. Seznam deficitarnih poklicev pa potrdi ministrstvo za delo.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Deficitarni poklici – ministrstvo vseh predlaganih poklicev ne obravnava enako

Na ministrstvu pa so deficitarni poklici obravnavani drugače. Kot deficitarni poklici so obravnavani tisti, za katere ni zadostnega vpisa v šole. Zato ministrstvo za motivacijo za vpise v šole, ki izobražujejo za deficitarne poklice, dodeli 1000 štipendij. Javni razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2022/23 je že objavljen. Vloge pa se bodo lahko oddale od 13.6.2022 do 23.9.2022. Za katere bodo v prihodnjem letu podelili štipendije, lahko preverite na tej povezavi. Trenutno znaša štipendija za deficitarne poklice 107,42 evra.

Udeležite se našega seminarja Kako voditi svoje enostavno knjigovodstvo?!

Deficitarni poklici in »uvoz tuje delovne sile«

Nedolgo nazaj smo pisali, da je kar osmina delovno aktivnih prebivalcev v Sloveniji tujih državljanov. Tista delovna mesta, ki jih Slovenija najbolj potrebuje in delovnih mest ne more zapolniti z lastnimi kadri, lahko zapolnijo tujci brez kontrole dela. Kateri so ti poklici in kako pridobiti delovno dovoljenje, pa vam lahko svetujejo naši sodelavci, ki se ukvarjajo s storitvami za tujce. Pomagajo pri pridobivanju dovoljenj za delo in bivanje, hkrati pa pomagajo tudi pri ustanovitvi podjetij za tujce. Še bolj podrobno je naše storitve za tujce predstavila naša referentka za tujce Alja Arko v pogovoru. Če bi tudi vi potrebovali naše storitve, nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja