Go to Top

Cedularna obdavčitev za fizične in pravne osebe

Cedularna obdavčitev pomeni, da gre za dokončno in enkratno obdavčitev. Prihodek fizične osebe, ki je obdavčen s cedularno obdavčitvijo, se zato ne upošteva pri letnem plačilu dohodnine, saj se tak prihodek ne šteje v davčno osnovo. Fizične osebe, samostojni podjetniki in pravne osebe se obdavčujejo po različnih stopnjah.

Cedularna obdavčitev za fizične osebecedularna obdavčitev

Po Zakonu o dohodnini (ZDoh-2M) so s cedularno obdavčitvijo obdavčeni naslednji prihodki fizičnih oseb:

  • obresti in dividende – 25 odstotkov od davčne osnove,
  • dobiček iz kapitala – 25 odstotkov, po petih leti imetništva kapitala se stopnja obdavčitve zniža na 15 odstotkov, po desetih letih imetništva kapitala na 10 odstotkov, po petnajstih letih imetništva kapitala na 5 odstotkov, po dvajsetih letih imetništva kapitala pa so fizične osebe oproščene plačevanja dohodnine),
  • oddajanje premoženja v najem (premičnega in nepremičnega) – 25 odstotkov od davčne osnove.

Cedularna obdavčitev tudi normiranost

Tudi fizične osebe z dejavnostjo oziroma samostojni podjetniki, ki se odločijo za obdavčitev na podlagi normiranih odhodkov, so pravzaprav obdavčeni s cedularno obdavčitvijo.

Dohodek iz dejavnosti zavezanca je namreč obdavčen na podlagi ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. Veljavna višina normiranih odhodkov je 80 odstotkov doseženih prihodkov, stopnja dohodnine pa je dvajset odstotkov. Tudi ta obdavčitev je končna in se ne obračunava še enkrat, zato gre v osnovi za cedularno obdavčitev.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Ali vas zanima, kako so opredeljeni prihodki in kako odhodki? Ste vstopili med normirance, pa ne veste, kako plačevati akontacijo dohodnine? Na seminarju odgovarjamo na vprašanja in vas seznanjamo z vsemi oddajami dokumentov, ki jih kot podjetnik ne smete zamuditi!

Več informacij

Preberite si tudi prispevek Komu se splača biti normiranec? Tudi zato npr. normiranci ne morejo uveljavljati davčnih olajšav pri obračunu dohodnine – več o tem si lahko preberete v prispevku Normiranci ne morejo uveljavljati davčnih olajšav.

Pri pravnih osebah pa je drugače

Na Finančni upravi RS pojasnjujejo, da pri pravnih osebah, torej podjetjih (družbah z omejeno odgovornostjo, itn.), ne uporabljamo izraza cedularna obdavčitev, temveč gre za obdavčitev z neposrednim davkom oziroma davkom od dohodkov pravnih oseb. Pravne osebe so po načelih obračunavanja in plačila davkov od dohodkov pravnih oseb obdavčene s 17-odstotno stopnjo od ugotovljene davčne osnove – ugotovljenega poslovnega izida (dobička).

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja