Go to Top

Brexit uradno sprožen – do 31. 12. 2020 vse po starem!

Brexit, kakor je poimenovan izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije je uradno sprožen z 31. 1. 2020.

Obdobje do 31. 12. 2020 bo v odnosih med Združenim Kraljestvom in EU pravno-formalno veljalo za prehodno obdobje, kar pomeni, da se pogoji poslovanja podjetij z Združenim kraljestvom do takrat ne bodo spremenili.

Brexit banner

Kaj prehodno obdobje pomeni za podjetnike, ki poslujejo z Združenim kraljestvom?

Potrebujete davčni nasvet glede vašega poslovanja z Združenim kraljestvom po brexitu? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

V času tako imenovanega prehodnega obdobja do 31. 12. 2020 bo tudi v Združenem kraljestvu še vedno veljal pravni red EU. V prehodnem obdobju bodo po 31. 1. 2020 še vedno veljala enaka trgovinska in vsa carinska pravila.

V tem času bodo med EU in Združenim kraljestvom potekala pogajanja za ureditev trgovinskih dogovorov po koncu prehodnega obdobja, ki ga bo sprožil brexit.

Pogoji poslovanja, bivanja in prehajanja med državami se v času prehodnega obdobja brexita ne spreminjajo.

Podjetniki, ali trenutno poslujete z Združenim kraljestvom in vas skrbi, kako bo brexit vplival na vašo dejavnost? Izkoristite možnost pravnega, računovodskega in davčnega svetovanja izkušenih strokovnjakov DATA, ki vam bodo pomagali pri ureditvi nemotenega poslovanja po brexitu. Pokličite jih na 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Ali nam še vedno grozi “trdi brexit”?

Verjetnost, da se zgodi tako imenovani “trdi brexit” še vedno obstaja.  Neurejen brexit je tudi po datumu 31.12.2020 namreč še vedno mogoč, v kolikor bodo pogajanja neuspešna. To se bo zgodilo v primeru, da v času prehodnega obdobja EU in Združeno kraljestvo ne sklenita novega sporazuma o trgovini in prihodnjih odnosih.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Neurejen brexit bi pomenil, da bi Združeno kraljestvo v tem trenutku postalo tretja država nasproti državam članicam EU – tudi na področje carin, trošarin, posrednih davkov, DDV ter prepovedi in omejitev.

Tranzitni postopek bi navkljub temu omogočal olajšano gibanje blaga s skupnim tranzitnim postopkom za prevoze blaga med Združenim kraljestvom ter Evropsko unijo. Združeno kraljestvo je namreč kot ločena pogodbenica pristopila h Konvenciji o skupnem tranzitnem postopku.

Informativni izračun plače

Po koncu prehodnega obdobja se bo zahtevala predložitev zavarovanja, ki je veljavno tudi v Združenem kraljestvu. Pri obstoječih splošnih zavarovanjih je zato predhodno potrebno dopolniti instrument zavarovanja (npr. izjavo poroka). Za primer neurejenega izstopa je FURS izdal splošne napotke in opozorila.

pravninasvet

Prehodno obdobje bi se lahko podaljšalo do konca leta 2022

Do 30. 6. 2020 ima Združeno kraljestvo še vedno čas, da zaprosi za podaljšanje prehodnega obdobja za največ 2 leti – torej do konca leta 2022.

To bi lahko koristilo v primeru, da se Združeno kraljestvo in Evropska unija ne bosta uspeli najti rešitve za ureditev trgovinskih sporazumov v času prehodnega obdobja, ki ga je sprožil brexit z 31. 1. 2020.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Morda vas zanima tudi:

  1. Napoteni v Avstrijo – bodo novosti po 1.1.2020 vplivale tudi na vas?
  2. Kalkulatorji za informativne izračune
  3. Bruto – neto izračun plače
  4. Minimalna plača

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja