Go to Top

Biometrija v zasebnem sektorju – kakšna je zakonodaja?

Biometrija je eden izmed načinov preverjanja identitete oseb. Za razliko od osebnih izkaznic, oseba ne more »izgubiti« svojih biometričnih podatkov. In za razliko od gesel in PIN kod, oseba prav tako ne more »pozabiti« svojih biometričnih podatkov. Kakšna pa so pravila glede biometrije v zasebnem sektorju?

Potrebujete pomoč pri razumevanju zakonodaje na področju dela in zaposlovanja? Pravni svetovalci podjetja Data so vam vedno na voljo. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na plačljivo strokovno posvetovanje.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Kaj je to biometrija?

Izraz biometrija opisuje proces zbiranja in shranjevanja podatkov o posameznikovih fizičnih lastnostih. Namen zbiranja teh podatkov je omogočanje identifikacije oseb na podlagi prej omenjenih osebnih lastnosti. Biometrija je vse bolj pogosto uporabljena, ker je za razliko od osebnih izkaznic in gesel biometrične podatke tudi skoraj nemogoče ponarediti.

Pod biometrijo spada:

  • skeniranje očesne mrežnice;
  • skeniranje očesne šarenice;
  • prstni odtisi;
  • prstni odtisi DNA;
  • prepoznava glasu;
  • prepoznava obrazov na fotografijah in video posnetkih.

Biometrija je na nekaterih področjih že zelo pogosto uporabljena. Telefoni podjetja Apple, na primer, že dolgo časa uporabljajo prstne odtise in prepoznavo obrazov za »odklepanje« telefonov. Prav tako obstaja veliko ključavničarskih podjetij, ki uporabljajo skenerje za prstne odtise za odklepanje ključavnic.

Registracija s.p. – hitro in enostavno na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

pravno svetovanje

Kakšen regresa vas čaka v 2023?

Biometrija v zasebnem sektorju – kakšna je zakonodaja?

Biometrija v zasebnem sektorju in obdelava biometričnih osebnih podatkov se lahko izvaja le v skladu z določbami 83. člena Zakon o varovanju osebnih podatkov (ZVOP-2). Uporablja se lahko, če je to nujno za:

  • opravljanje dejavnosti;
  • za varnost ljudi;
  • varnost premoženja;
  • varovanje tajnih podatkov;
  • varovanje poslovnih skrivnosti.

Dejanja obdelave biometričnih osebnih podatkov pa morajo biti v skladu za 52. členom ZVOP-2.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Biometrija v zasebnem sektorju – lahko zbiramo biometrične podatke strank?

Podjetja v zasebnem sektorju lahko obdelujejo biometrične podatke strank zaradi varstva točnosti identitete. Taka obdelava podatkov je dovoljena, če to posebej določa pogodba ali pa so stranke za to obdelavo dale izrecno privolitev. V primeru, da se biometrični podatki obdelujejo na podlagi pogodbe s potrošnikom, mora podjetje posamezniku omogočiti tudi način identifikacije brez obdelave biometričnih podatkov.

Nazadnje pa morajo biti potrošniki pred začetkov obdelave biometričnih podatkov o tem tudi pisno obveščeni. Ko gre pa za zaposlene, pa mora delodajalec z zaposlenimi izvesti predhodno posvetovanje o sorazmernosti obdelave.

Vas zanima več o pravicah delavec in tipih delovnih razmer? Pokličite 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na termin pri enem izmed naših pravnih svetovalcev!

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja