Go to Top

Avtomobilski sektor pozimi v še hujših krčih – mu grozi izumrtje?

Avtomobilski sektor se lahko po nekaterih napovedih zaradi energetske krize letos celo »ustavi«!

Avtomobilski sektor, kot še marsikateri drugi, se letošnje zime lahko pravzaprav »resno boji«. Po takšnih in drugačnih problemih v dobavni verigi v času korona-krize, se sedaj srečuje z dodatnimi motnjami v dobavi in bližajočo »zimsko krizo« energentov. Nekatera analitična podjetja napovedujejo celo možnost izpadov električne energije v avtomobilski proizvodnji. Lahko poslovni model »proizvedeno ravno pravi čas«, ki trenutno kuje usodo za avtomobilski sektor, sploh prenese trenutno globalno situacijo?

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Avtomobilski sektor se pred energetsko krizo ni ubadal s stroški elektrike in energentov…

V avtomobilski industriji so, po poročanju S&P Global, do nedavnega povprečni stroški elektrike na proizvedeno vozilo znašali le “pičlih” 50 evrov. Ta faktor proizvodnje je doživel večjo spremembo intenzivnosti v proizvodnji, saj je narastel v povprečju na od 687 evrov do 773 evrov na proizveden avto. To je za avtomobilski sektor lahko dolgoročno nevzdržno!

Informativni izračun plače
davčno svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Že prej močni pritiski na dobavno verigo se v avtomobilski industriji le še stopnjujejo…

Po dolgih mesecih čakanja na svoje naročene konjičke, se potrošniki srečujejo z inflacijo drugega potrošnega blaga in storitev, predvsem hrane, kot tudi energije. Kupci avtomobilov neradi prenašajo podražitve, kar vpliva na količino prodanih avtomobilov. Avtomobilski sektor tako posledično občuti tudi strm padec marž.

Evropski proizvajalci so kot odgovor na to dejstvo, kot tudi pomanjkanja posameznih komponent na globalnem trgu, zmanjšali proizvodnjo. To zmanjšanje bo po napovedih S&P Global do konca leta 2023 skoraj polovično. Analitiki pa se sprašujejo, ali bo padec v evropski proizvodnji avtomobilov prehodne narave – ali morda ne. Bo avtomobilski sektor na stari celini dolgoročno sploh še lahko obstal?

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

V avtomobilski industriji je močno zaznati tudi prehod na električna vozila – kako bo to vplivalo na potrošnike?

Navkljub rastoči uporabi električnih in hibridnih prevoznih sredstev je energetska kriza vplivala na kalkulacijo, kateri avtomobilski produkt naj kupec izbere.

Nekaj smo že pisali o tem ali se vam izplača izbrati za službeno vozilo prav električen avto, upoštevajoč davčno zakonodajo. A to vprašanje je postalo veliko bolj kompleksnejše, ko je tudi poraba teh prevoznih sredstev bolj odvisna od lokalne ponudbe elektrike, od izbranega ponudnika električne energije in proizvodne mešanice, ki jo ta (še sploh) nudi.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja