Go to Top

Podražitve elektrike – trgovci dražijo elektriko!

Podražitve elektrike

Podražitve elektrike so še ene izmed številnih podražitev, ki nas bodo doletele. Kar pet velikih trgovcev je napovedalo podražitve elektrike oz. so jo že podražili. Za koliko bodo višji zneski na položnicah?

Ustanovite podjetje na Dati! Pokličite 01/600-1530!

Podražitve elektrike petih velikih trgovcev

Podražitve elektrike oz. električne energije je napovedalo kar pet od šestih velikih trgovcev. To so Gen-I, Elektro energija, E3, Energija plus in Petrol. Cena električne energije na borzi v povprečju dosega 200 evrov na megavatno uro.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

računovodsko svetovanje

Preberite tudi – Poziv k izrednemu dvigu minimalne plače!

Podražitve elektrike – za koliko Gen-I in Elektro energija?

Gen-I bo za avgustom dvignil cene. A naredili so dva segmenta kupcev. Tisti, ki so do 26.4. oddali povpraševanje oz. pogodbo bodo od 1. avgusta v času višje tarife (vsak dan med 6. in 22. uro), plačevali 106 evrov za megavatno uro. To je približno 50-odstotni dvig. Na položnici bo sicer dvig manjši, in sicer 18 %. Električna energija predstavlja le tretjino končnega zneska, ostalo so dajatve. Tisti, ki so Gen-I kontaktirali po 27.4. bodo plačevali 128 evrov za megavatno uro. Z julijem so prišle podražitve elektrike pri Elektro energiji. S 1.7. je cena megavatne ure v času višje tarife 146 evrov – to pomeni, da bodo avgustovske položnice za električno energijo za te odjemalce višje za približno tretjino.

Popoldanski s.p. lahko prinese dodatni zaslužek ob redni zaposlitvi!

Podražitve elektrike tudi pri Energija plus, E3 in Petrolu

Z julijem je prišlo do podražitve elektrike tudi v E3. Z julijem so cene za megavatno uro od 150 do 268 evrov (za višjo tarifo). To pomeni, da bodo položnice višje za okrog 20 %. Energija plus pa ima od 22.6. dvakrat višje cene kot prej. Zneski na položnici bodo tako višji nekje za tretjino. S 1.9.2022 so podražitve elektrike napovedali tudi pri Petrolu. Visoka tarifa bo stala 141,46 evra. Znesek na položnici bi naj bil višji za nekaj več kot 13 %.

S.p ali d.o.o. – kakšne so razlike?

Podražitve elektrike – cene se naj ne bi umirile

Cene na borzah kažejo, da se cene tudi za naprej ne umirjajo. Po nekaterih informacijah se cena za prihodnje leto trenutno giblje pri 250 evrih na megavatno uro. To je vsaj 25 % več od cen, po katerih nam trgovci trenutno prodajajo elektriko. Energetska kriza je sicer premešala karte na slovenskem trgu z električno energijo. Podatki slovenske agencije za energijo kažejo, da je med novembrom 2021 in januarjem letos kar 30 tisoč ljudi zamenjalo dobavitelja. Zimo prej je bilo v istem obdobju menjav zgolj 15 tisoč. Kakšne bodo podražitve elektrike v prihodnje, pa bo najbolj realno pokazal čas.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja