Go to Top

Aneks pogodbe o zaposlitvi – je zahtevan od dvigu minimalne plače?

Aneks pogodbe o zaposlitvi – ga je potrebno skleniti ob dvigu minimalne plače? Ali mora delodajalec vsako leto delavcu vročiti aneks pogodbe o zaposlitvi, ko je objavljen dvig minimalne plače? Slednja se je namreč nedavno zvišala.

V kolikor potrebujete pomoč pri pripravi pogodb oz. aneksov, se lahko povežete z našimi pravnimi strokovnjaki. Za več informacij in ponudbo svetovanja smo vam na voljo na 01 600 1530 in data@data.si.

Izračunajte si plačo

Kaj mora vsebovati pogodba o zaposlitvi?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da mora pogodba o zaposlitvi vsebovati določilo o znesku osnovne plače delavca v evrih, ki mu pripada za opravljanje dela po pogodbi o zaposlitvi ter podatek o morebitnih drugih plačilih.

Če je v pogodbi o zaposlitvi zapisano, da je delavčeva osnovna plača minimalna plača, potem z delavcem sklenete aneks pogodbe o zaposlitvi zaradi dviga minimalne plače in v njej ponovno določite plačo v evrih. To je treba ponoviti vsako leto ob dvigu minimalne plače.

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Odprite s.p. na DATI!

Kdaj se lahko sklene aneks pogodbe o zaposlitvi?

Kaj sploh je aneks? Aneks je priloga oziroma dodatek k uradnemu dokumentu, k spisu ali pogodbi. Spremembo oziroma aneks pogodbe o zaposlitvi ali sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi lahko predlagata delodajalec ali delavec. Z vidika delavca je pri spremembi pogodbe o zaposlitvi pomembno predvsem to, da v to ne sme biti prisiljen. Prav tako pa delodajalec do sprememb ne sme biti enostranski. Dokler s strani delavca aneks pogodbe o zaposlitvi oziroma nova pogodba ni podpisan/a, velja stara pogodba.

Mimogrede, preberite tudi, v katerih primerih je potrebna nova pogodba in kdaj aneks.

Pogodba o zaposlitvi

Je aneks pogodbe o zaposlitvi zaradi dviga minimalne plače torej nujen?

Ob tem se poraja vprašanje, ali je zaradi dviga minimalne plače nujen aneks pogodbe o zaposlitvi. Odgovor je ne. Aneks pogodbe o zaposlitvi se sklene le, če bo delodajalec osnovno plačo delavca tudi dejansko zvišal na raven minimalne plače. Osnovna plača delavca je namreč lahko nižja od zakonsko določene minimalne plače. A v takšnem primeru se potem izplačuje dodatek do minimalne plače.

Potrebujete aneks pogodbe o zaposlitvi? Ali pripravo pogodb? Te vam lahko pripravijo naši pravni svetovalci! Za ponudbo lahko pokličete na 01 600 1530 ali nam pišete na data@data.si.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja