Go to Top

Dosežena delovna doba in letni dopust

Dosežena delovna doba je pogosto povezana z določenimi pravicami delavca. Na našo pravno službo se pogosto obrnejo posamezniki, ki jim delodajalec ne prizna dodatnih dni letnega dopusta glede na doseženo delovno dobo. Pa jim dejansko pripadajo?

Obveznosti delodajalcev od A do Ž Kako in ali sploh dosežena delovna doba vpliva na število dni letnega dopusta, ki pripadajo delavcu? Preverite pri naših pravnikih! Pišite jim na data@data.si in povprašajte po ponudbi za pripravo ustreznih pravilnikov!

Informativni izračun plače

Pravica do letnega dopusta

Potrebujete nasvet glede odmere letnega dopusta? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Vsaka zaposlena oseba ima tudi pravico do letnega dopusta. Delavci namreč pridobijo pravico do letnega dopusta s sklenitvijo delovnega razmerja. Pravici do letnega dopusta se ni mogoče odpovedati. Izjava, s katero bi se delavec odpovedal tej pravici, bi bila tako neveljavna.

Prav tako bi bil neveljaven sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neizrabljeni letni dopust. Izjemoma je to mogoče le ob prenehanju delovnega razmerja.

odpoved delovnega razmerja

Minimalno trajanje letnega dopusta

Zakon o delovnih razmerjih izrecno določa, da letni dopust v posameznem koledarskem letu ne sme biti krajši kot štiri tedne. Koliko dni je to, je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega delavca.

Če delavec dela 5 dni v tednu, je to 20 dni, če dela 4 ali 6 dni v tednu, pa je to 16 oziroma 24 dni.

Informativni izračun dohodnine

Dodatni dnevi dopusta

Zakon delavcem poleg minimalnega letnega dopusta priznava tudi dodatne dneve dopusta. Tako ima vsak delavec pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let.

Pravico do najmanj treh dodatnih dni letnega dopusta pa imajo delavci, ki:

 • sodijo v kategorijo starejših delavcev,
 • so invalidi ali imajo najmanj 60-odstotno telesno okvaro,
 • varujejo otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo v skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke.

Dodatnih dni letnega dopusta za druge okoliščine, torej tudi dejstvo, da je dosežena delovna doba nezanemaljiva, zakon ne priznava.

Odmera letnega dopusta

Kako sta torej povezana dosežena delovna doba in letni dopust?

Dosežena delovna doba in letni dopust

Daljše trajanje letnega dopusta, kot je določeno v zakonu, se lahko določi s kolektivno pogodbo, pogodbo o zaposlitvi ali internim aktom delodajalca.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj? Navedeno pomeni, da delavci, katerih delodajalca ne zavezuje nobena izmed kolektivnih pogodb in jim ta pravica tudi ni priznana z internim aktom delodajalca, nimajo pravice do dodatnih dni letnega dopusta glede na doseženo delovno dobo.

Pravilnik o letnem dopustu

Potrebujete pomoč pri pripravi pravilnika? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Vsem delodajalcem, ki jih ne zavezuje nobena izmed kolektivnih pogodb, zato svetujemo, da obvezno sprejmejo ustrezen pravilnik o letnem dopustu. V pravilniku se tako lahko ustrezno uredi tudi pravica delavcev do dodatnih dni letnega dopusta glede na to, kolikšna je dosežena delovna doba.

Na tak način se lahko delodajalci v veliki meri izognejo nezadovoljstvu zaposlenih, obenem pa pravice svojih zaposlenih uredijo čim bolj pravično. Pričakovano je namreč, da bo delavec, katerega dosežena delovan doba znaša npr. 20 let, upravičen do daljšega trajanja letnega dopusta kot delavec začetnik.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Ne pozabite na pravočasno odmero letnega dopusta

Vsak delodajalec je dolžan svoje zaposlene najkasneje do 31. marca pisno obvestiti o odmeri letnega dopusta za tekoče koledarsko leto. Letni dopust mora biti odmerjen v skladu z veljavnimi predpisi, zato odmero zaupajte pravnikom.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Komentarjev (2)

 • Gordana tutic 2. Marca 2020 - 12:27 Odgovori

  Zanima me zakaj se delavcu ne dodeli dan dopusta na vsakh 5 let delovne dobe ce si zaposlen 40 let pa imas dopust isto dni od sameg zacetka zaposlitve pa se vcasi ko si star bil 50 si dobil dodatni dopust zdej sele ko si 55 let zalostno in to nam je zakon za delavca .

  • Tjasa Dobnik 3. Marca 2020 - 14:45 Odgovori

   Pozdravljeni.

   Zahvaljujemo se vam za vprašanje.

   Koliko dni dopusta vam pripada je odvisno od:
   – kolektivne pogodbe, ki velja za dejavnost v kateri deluje podjetje v katerem ste zaposleni,
   – določb Zakona o delovnih razmerjih ter
   – aktov oziroma pravilnikov sprejetih v vašem podjetju.

   Žal vam natančnejšega odgovora ne moremo posredovati, saj ne razpolagamo z vsemi potrebnimi podatki.

   Lep pozdrav,
   DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja