Go to Top

Izobrazba za opravljanje dejavnosti

Veliko klicev prejmemo referenti VEM točke DATA, kjer nas sprašujete ali potrebujete za odprtje podjetja ustrezno izobrazbo. Izobrazba ni pogoj za odprtje podjetja, je pa večkrat pogoj za opravljanje dejavnosti, ki jih bo podjetnik opravljal v okviru svojega podjetja.

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Standardna klasifikacija dejavnosti 2008 in opravljanje dejavnosti

Pri postopku registracije podjetja, vpisujemo vse tiste dejavnosti s katerimi bo podjetnik pričel poslovati. Vpisujemo pet mestne številke pred imenom dejavnosti. Seznam dejavnosti je naveden v Standardni klasifikaciji dejavnosti 2008, ki ima 192 strani dejavnosti in razvrščene so kot:

  1. Neregulirane dejavnosti
  2. Regulirane dejavnosti
  3. Obrtne dejavnosti

Pravni nasvet

Neregulirane dejavnosti

Za neregulirane dejavnosti ne obstajajo določeni pogoji za opravljanje dela, zato jih lahko opravlja vsakdo, ne da bi bil moral izpolniti kakšen pogoj.

Te so na primer poslovno svetovanje, računovodske storitve, programiranje, neformalno izobraževanje, organiziranje dogodkov, prevajanje, pisarniške dejavnosti, pripravljanje razpisov in podobno.

Regulirane dejavnosti

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Rok Gros, DataRok Gros, Data

Regulirane dejavnosti v Standardni klasifikaciji dejavnosti 2008, so tiste dejavnosti, pri katerih mora podjetnik, ki tako dejavnost registrira v svojem podjetju, izpolnjevati določene prav posebne pogoje, za opravljanje teh dejavnosti.

Te so na primer trgovina, gostinstvo, študentski servis, prodaja nepremičnin ali zavarovanj, avtoprevozništvo, turizem…

Obrtne dejavnosti

Od aprila 2013 ni več obvezno članstvo v Obrtno podjetniški zbornici. Za nekatere obrtne dejavnosti je potrebno tudi izpolniti določene zakonske pogoje in predpise ali imeti primerno strokovno izobrazbo. V ta sklop spadajo dejavnosti kot so gradbeništvo, proizvodnja v manjših količinah, kozmetični, frizerski, pedikerski, masažni salon in podobno.

V kolikor podjetnik med svoje izbrane dejavnosti uvrsti obrtne dejavnosti, mora po registraciji podjetja pridobiti obrtno dovoljenje. Pridobi ga na Obrtno-podjetniški zbornici, kjer odda vlogo za obrtno dovoljenje, k vlogi pa priloži kopijo spričevala. Če bo podjetnik registriral frizersko dejavnost, bo moral vlogi za izdajo obrtnega dovoljenja priložiti spričevalo, ki dokazuje, da je pridobil poklic frizerja.

Informativni izračun plače

Registracija podjetja

Ob registraciji podjetja lahko registrirate več različnih dejavnosti. Podjetje mora registrirati dejavnosti za vse tiste posle, ki jih bo opravljalo. S številom ne pretiravajte, saj je posamezno dejavnost kasneje enostavno, hitro in brezplačno dodati oziroma spremeniti.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja