Go to Top

Letni dopust po 55 letu – kdaj pripada?

Letni dopust po 55 letu se podaljša za dodatne tri dneve. Kdaj mora delodajalec te dodatne dni priznati?

Letni dopust po 55 letu  pripada po ZDR starejšim delavcem, ki dopolnijo to starost. Veste, koliko letnega dopusta vam pripada? Naši pravniki z bogatimi izkušnjami na področju delovnega prava so za vas pripravili preglednico dni dopusta, ki vam pripadajo na podlagi zakona. Preverite, ali vaša odločba o letnem dopustu vsebuje vse kriterije, ki bi jih delodajalec moral upoštevati pri odmeri dopusta. Eden od njih je tudi letni dopust po 55 letu starosti.

kriterij za odmero dopustaštevilo dni dopusta
osnovni dopust20
delavec, ki ima otroka mlajšega od 15 let (za vsakega otroka posebej)1
delavec, ki neguje in varuje otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo3
delavec, ki je starejši od 55 let3
delavec invalid3
delavec z najmanj 60-odstotno telesno okvaro3
delavec, ki še ni dopolnil 18 let7

Letni dopust po 55. letuNaš bralec je 55 let dopolnil pravkar. Sprašuje se, ali bi mu moral delodajalec dodatne dni za letni dopust po 55 letu odobriti že marca, ko so v podjetju prejeli odmero letnega dopusta? “Ali mi ta pravica pripada šele po dopolnjem 55 letu? Ali morda šele naslednje leto?” nam je zastavil vprašanje.

Zakon o delovnih razmerjih določa samo, da imajo starejši delavci pravico do najmanj treh dodatnih dni letnega dopusta. Kdaj jih mora delodajalec delavcu priznati, pa je odvisno od določil kolektivne pogodbe, ki velja za posamezno dejavnost, in pravilnika o koriščenju letnega dopusta. Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije denimo določa: “Delavcu, ki izpolni zakonske kriterije za povečanje ali zmanjšanje letnega dopusta, se povečanje ali zmanjšanje upošteva pri odmeri v tekočem koledarskem letu.”

Dopust je sicer področje, za katerega noben zakon ne določa obveznosti internega pravilnika v podjetju. A pravniki z izkušnjami na kadrovskem področju pravilnik o letnem dopustu toplo priporočajo vsem delodajalcem, ki imajo tri ali več zaposlene. Vsem delodajalcem priporočamo, da našim pravnim svetovalcem z izkušnjami na kadrovskem področju zaupajo izdelavo pravilnika o letnem dopustu za svoje podjetje. Tako se bodo izognili očitkom zaposlenih o diskriminaciji.


Dnevi podjetništva 2018

Odločba o letnem dopustu – naj jo pregleda strokovnjak za delovno pravo

Odmera letnega dopusta nikakor ni preprosta. Zato so nepravilne oziroma nezakonite odločbe o letnem dopustu delavcem kar pogosto izdane. Odmero dopusta je treba namreč presojati v vsakem primeru posebej in pri tem upoštevati vse veljavne pravne akte. Pravilna odmera pa zahteva tudi dobro poznavanje sodne prakse, ki je v preteklosti dala odgovore na nekatere dileme okrog odmere letnega dopusta. Če ste v dilemi, ali vam je delodajalec pravilno odmeril letni dopust, naj to za vas preveri strokovnjak za delovno pravo.

Si želite več dni dopusta? To je ena od prednosti samozaposlitve. Veste, da lahko s.p. ali d.o.o. hitro in brezplačno odprete na VEM točki Data?

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Celotnega dopusta za leto 2018 ne boste mogli porabiti v tem letu? Določeno število dni ga lahko prenesete v naslednje leto. Izrabite ga lahko do 30. junija oziroma do 31. decembra, o čemer smo pisali v prispevku o koriščenju lanskega dopusta. Žal pa zaposleni v nekaterih slovenskih podjetjih ne morejo v polni meri uživati dopusta, ker ne dobijo (v celoti) izplačanega regresa. Kaj storiti, ko regres ni izplačan v celoti ali pa sploh ne, smo pisali v letos enem najbolj branih prispevkov.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja