Go to Top

Odpravnina ob upokojitvi – kdaj in koliko?

Odpravnina ob upokojitvi je dobra popotnica ob slovesu s trga dela. Veste, v kakšnih primerih in koliko vam je delodajalec dolžan izplačati odpravnine?

odpravnina ob upokojitvi

Odpravnina ob upokojitvi je obveznost delodajalca. Delodajalec mora delavcu, ki se upokoji in je bil pri njem zaposlen najmanj pet let, po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi izplačati odpravnino. Pisali smo že o spremembah pogojev za upokojitev, ki veljajo v letu 2018.

Če vas čaka le še nekaj let do upokojitve, pa je morda zdaj pravi čas da končno uresničite tudi svojo podjetniško idejo! Pridružite se nam na izobraževanju o tem, kako svoj hobi izpopolniti in z njim tudi zaslužiti!

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

>> Zadnja leta pred upokojitvijo so idealen trenutek za izpolnitev podjetniških ambicij – odprite svoj popoldanski s. p.! S. p. imate lahko odprt tudi po upokojitvi, vendar v tem primeru prejemate nekoliko nižjo (delno) pokojnino.

Odpravnina ob upokojitvi – za izračun sta dve možnosti, uporabi pa se tisto, ki je za zaposlenega bolj ugodna:

 • višina dveh povprečnih plač v RS za pretekle tri mesece (trenutno je ta znesek 3.315,35 evra bruto) ali
 • višina dveh povprečnih mesečnih plač delavca za pretekle tri mesece.

A pozor, preverite še v kolektivni pogodbi: če kolektivna pogodba, ki na ravni dejavnosti zavezuje vašega delodajalca, določa višjo odpravnino, mora delodajalec izplačati delavcu višjo odpravnino ob upokojitvi.

Če imate težave z izplačilom odpravnine ob upokojitvi, vam lahko pomagamo s pravnim svetovanjem.

Neobdavčeno do 4.063 evov

V vseh primerih velja, da je neodavčen in s prispevki neobremenjen le del odpravnine, ki ne presega zneska 4.063 evrov. To določa vladna Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. To pomeni, da se do tega zneska odpravnina ne šteje bodočemu upokojencu ne v dohodke, od katerih se plačuje dohodnina, niti se do tega zneska od odpravnine ob upokojitvi ne plačajo prispevki za socialna zavarovanja.

Če pa se delodajalec odloči za izplačilo višje odpravnine ob upokojitvi, se znesek, ki presega 4.063 evrov, všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. Ta znesek je torej vključen v dohodke, od katerih se plača dohodnina, in se od tega zneska odštejejo tudi prispevki za socialna zavarovanja. Ta določila so dobremu računovodji poznana.

Kaj pa, če pri tem delodajalcu delavec ni bil zaposlen pet let? Delodajalec mu lahko vseeno izplača odpravnino ob upokojitvi in do zneska 4.063 evrov ni obdavčena.

Kdaj delavec ni upravičen do odpravnine ob upokojitvi?

Zaposleni ni upravičen do odpravnine, če se po upokojitvi znova zaposli ali če ima pravico do odpravnine po 108. členu Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Ta člen določa odpravnino v primerih odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ali zaradi nesposobnosti. Do odpravnine ob upokojitvi ni upravičen tudi v primeru, ko je delodajalec zanj financiral dokup pokojninske dobe. Vendar je delavec upravičen do izplačila razlike, če je ta odpravnina nižja od odpravnine ob upokojitvi. Prav tako je upravičen do izplačila razlike, če je znesek za dokup pokojninske dobe nižji od zneska odpravnine.

Ob delni upokojitvi pa je upravičen le do delne odpravnine.

Komentarjev (8)

 • Rado Naric 22. Julija 2018 - 19:12 Odgovori

  Kaj to pomeni dveletna upokojitev oziroma prijava na zavod z odpravnino

  • Data d.o.o. 24. Julija 2018 - 8:35 Odgovori

   Spoštovani, ne razumemo vašega vprašanja in prosimo za pojasnilo. Imate morda v mislih prijavo na Zavodu za zaposlovanje? Lep pozdrav, Data d.o.o.

 • stanislav bezjak 21. Septembra 2018 - 16:23 Odgovori

  1.leto sem že v invalicki pa še nisem dobu odpravnine delu sem već kot5.let.koliko me pripada in kako dolgo me lahko nateguje.

  • Data, d.o.o. 25. Septembra 2018 - 14:05 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vprašanje. Na tako zapleteno vprašanje je težko odgovoriti po spletu. Predlagamo vam plačljivo pravno svetovanje. Pišite nam na data@data.si in poslali vam bomo ponudbo. Srečno in lep pozdrav, Data, d.o.o.

 • albin razdevšek 14. oktobra 2018 - 10:50 Odgovori

  invalidsko upokojen ali ima kakšno vezo pri odpravnini če si v firmi ratal invalid ali te je zaposliv kot invalida če te je zaposliv kot invalida ali ti pripada samo sorazmerni del ali 2 povprečni bruto plači

  • Data, d.o.o. 16. oktobra 2018 - 8:22 Odgovori

   Spoštovani, vaše vprašanje posega na več področij delovno-pravne zakonodaje, zato vam priporočamo pravno svetovanje. Pišite nam na data@data.si in poslali vam bomo ponudbo. Lep pozdrav, Data, d.o.o.

 • Boris Razdrih 13. Januarja 2019 - 10:00 Odgovori

  Več kot eno leto sem delno upokojen (delam polno in prejemam 20% pokojnine).
  Ali bi mi delodajalec (privatna firma d.o.o.) moral izplačati delno odpravnino.
  Kako naj izvem ali je delodajalec podpisnik kolektivne pogodbe in katere.
  Ali je možno, da odpravnine sploh ne izplača.
  Hvala za odgovor.

  • Data d.o.o. 15. Januarja 2019 - 9:46 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja.

   Ponudimo vam lahko pomoč naše pravnice, ki bo za vas preverila, ali vam pripada odpravnina in kakšna. Za ponudbo za svetovanje nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 528.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja