Go to Top

Kako pridobiti izpis delovne dobe?

Izpis obdobij zavarovanj oziroma izpis delovne dobe lahko zavarovanci, med katere od februarja 2015 sodijo tudi dijaki in študenti na podlagi opravljanja začasnega oziroma občasnega dela), pridobijo na dva načina.

izobraževanje

Funkcije za podjetnike

So v vašem podjetju razdeljene vse podjetniške funkcije?

Več informacij

Spomnimo, od 1. februarja 2015 dalje se obdobje opravljanja začasnega in občasnega dela dijakov in študentov všteva v pokojninsko oziroma zavarovalno dobo.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Uvedeno je bilo plačevanje polnih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje od dohodkov na podlagi študentske napotnice, ki jih ob izplačilu dohodka obračuna in plača pooblaščeni študentski servis, in sicer prispevek zavarovanca po stopnji 15,5 odstotka oziroma prispevek delodajalca po stopnji 8,85 odstotka.

izpis delovne dobeIz Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) sporočajo, da to lahko zavarovanci naredijo na dva načina, in sicer:

 • osebno pri katerokoli enoti oziroma izpostavi zavoda ali pisno na podlagi Vloge za izpis obdobij zavarovanja v RS
 • preko portala Moj eZPIZ. V portal boste morali vnesti svoje podatke; davčno številko ali EMŠO, ter leta, za katerega želite izpis delovne dobe.

Te podatke ZPIZU posreduje Finančna uprava RS.

Potrebujete pravni nasvet? Rezervirajte si svoj termin za individualni pogovor na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Rok Gros, DataRok Gros, Data

Prijava na brezplačno izobraževanje

Izpis delovne dobe dijakov in študentov

Zavarovanje na podlagi začasnega in občasnega dela dijakov in študentov ureja Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki pa določa (22. člen), da se obvezno zavarovanje za te osebe vzpostavi po preteku koledarskega leta in se tako ne oblikuje prijava v zavarovanje že ob samem začetku nastopa dela, kot to velja za ostale zavarovance. Te podatke ZPIZ prav tako dobi od finančne uprave.

Zavarovalna doba je obdobje, ugotovljeno na podlagi skupnega letnega zneska vseh prejemkov iz drugih pravnih razmerij. Trajanje zavarovalne dobe za dijake in študente se ugotovi tako, da se prizna po en mesec zavarovalne dobe za vsakih doseženih 60 odstotkov povprečne mesečne plače iz leta, za katero se opravi izračun, vendar največ 12 mesecev za posamezno koledarsko leto.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Če teh 60 odstotkov ni doseženih, potem se trajanje zavarovalne dobe ugotovi v sorazmernem delu, ki ga določa 135. člen ZPIZ-2, in sicer je v letu 2015 za en mesec zavarovalne dobe potrebno plačati prispevke PIZ od zneska 54 odstotkov povprečne plače, v letu 2016 pa od zneska 56 odstotkov povprečne plače in v letu 2017 od zneska 58 odstotkov povprečne plače.

Izpis delovne dobe lahko zavarovanci pridobijo na dva načina.

Klikni in deli

Preverite, kaj se zgodi v primeru, če je bil zavarovanec iz 18. člena ZPIZ-2 (kamor se uvrščajo dijaki in študenti) v letu že zavarovan z manj kot polnim delovnim časom oziroma če zavarovanec ni dopolnil 12 mesecev zavarovalne dobe na tej povezavi.

Za leto 2016 bo natančen izpis vplačanih/obračunanih prispevkov ter izračun skupne pokojninske dobe na voljo po tem, ko bo znan podatek o povprečni plači za leto 2016, to je sredi februarja 2017, so še zapisali na ZPIZU.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Komentarjev (10)

 • VIDA VIDERVOL 13. Decembra 2016 - 9:42 Odgovori

  lep pozdrav.imam 31 delovne dobe 1 leio zavoda in dva otroka .kdaj po vasem izracunu v penzijo.sedaj sem zaposlena v javnem sektorju.

  • Monika Kern 13. Decembra 2016 - 9:57 Odgovori

   Spoštovani, kot je zapisano v članku, si izpis delovne dobe lahko pridobite sami, in sicer osebno pri katerokoli enoti oziroma izpostavi zavoda ali pisno na podlagi Vloge za izpis obdobij zavarovanja v RS preko portala Moj eZPIZ. V portal boste morali vnesti svoje podatke; davčno številko ali EMŠO, ter leta, za katerega želite izpis delovne dobe. Tole pa je povezava do informativnega izračuna datuma upokojitve: http://www.zpiz.si/cms/?ids=content&inf=114. Za vsa morebitna nadaljnja vprašanja predlagamo, da se obrnete na ZPIZ. Vse dobro vam želimo, Data d. o. o.

 • TANJA SLAPSAK 5. Januarja 2017 - 9:36 Odgovori

  zanima ME CE SE STEJE DODANA DOBA KOT DOKUP LET

  • Monika Kern 5. Januarja 2017 - 10:17 Odgovori

   Spoštovani,

   z vašim vprašanjem se morate obrniti neposredno na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

 • jože oražem 9. Marca 2017 - 22:03 Odgovori

  Spoštovani,30,3, 2019 naj bi šel v penzijo star bom 58 let delovne dobe pa 40 let 8 mesecev in 13 dni. Zanima me če uveljavim 3 otoke kdaj bi šel v penzijo in koliko % se mi odbije

  • Dominika Ahačič 10. Marca 2017 - 11:08 Odgovori

   Spoštovani, s svojim vprašanjem se morate obrniti neposredno na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Lep pozdrav, Data d. o. o.

 • miralem taletović 14. Julija 2017 - 19:29 Odgovori

  zanima me koliko delovne dobi imam

 • Nataša Kos 11. avgusta 2017 - 10:39 Odgovori

  Lp. Zanima me kje izvem, ali sem upravičena do socialnega nadomestila. Zdaj prejemam minimalno nadomestilo (ZPIZ), ker so me odpustili zaradi 3.kategorije in nimajo delovnega mesta za moje omejitve? Hvala. Nataša

  • Dominika Ahačič 11. avgusta 2017 - 13:05 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vprašanje. Za uveljavljanje pravice do denarnega nadomestil se morate obrniti na Zavod RS za zaposlovanje. Več informacij pa lahko dobite tudi v prispevku: Kdaj vam pripada denarno nadomestilo za brezposelnost?.

   Lep pozdrav,
   DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja