Go to Top

Katere subvencije in finančne spodbude so ta trenutek na voljo podjetnikom?

Bodoči podjetniki, ki nameravate opravljati samostojno dejavnost, ali pa že aktivni podjetniki, se na VEM točko DATA večkrat obrnete z vprašanjem, če jim država ob vstopu na podjetniško pot ali pa v primeru zaposlovanja novih delavcev v podjetju, pride naproti s kakšnimi ugodnostmi; zanima vas torej, katere subvencije in finančne spodbude so na razpolago.

Referenti VEM točke DATA vedno opozarjamo podjetnike, da je zelo pomembno, da so dobro informirani, preden sprejmejo kakšno odločitev, ki bo vplivala na njihovo poslovanje. Podjetnikom začetnikom so zato v veliko pomoč njihovi računovodje, tistim podjetnikom »s kilometrino« pa ravno tako, saj jim znajo svetovati, kako naj se na primer lotijo zaposlitve novega zaposlenega in kaj morajo glede na Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) storiti, še preden pride nova oseba v podjetje.
subvencije in finančne spodbude

Na kaj morate biti pozorni?

Samostojni podjetniki lahko ob prvem vpisu v register podjetij, ki ga vodi Agencija za javnopravne evidence in storitve (AJPES) uveljavljajo prvo leto poslovanja 50 odstotkov nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znotraj socialnih prispevkov. Drugo leto poslovanja so ti prispevki nižji za 30 odstotkov. O tem smo več pisali v prispevkih Polovični prispevki PIZ niso subvencija, Oprostitev plačila prispevkov za s. p. izključno ob prvem vpisu v poslovni register in Za samozaposlitev oprostitev plačila prispevkov za PIZ

S. p., imate otroke, mlajše od treh let?

Tisti podjetniki, ki imate otroke, mlajše od 3 let, lahko po prijavi v samozaposlitev na Centru za socialno delo oddate Vlogo za uveljavitev plačila prispevkov za socialno varnost zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva. Tudi o tem smo vas podjetnike že obveščali v Obveznosti delodajalca: Pravica do sorazmernega plačila prispevkov zaradi starševstva.

Tisti podjetniki, ki se utapljate v delu in vsega ne zmorete več opraviti sami, pa slej ko prej začnete razmišljati, da bi angažirali novo osebo v podjetju. Kaj je za vas najbolj ugodno? Na kakšen način je smiselno sodelovanje z novo osebo, razlagamo svetovalci podjetja DATA na seminarju Poznate vse oblike dela in zaslužka in njihovo obdavčitev.

Zaposlujete novega sodelavca?

Vse aktivne podjetnike, ki se odločijo zaposliti novo osebo v podjetju pa svetovalci VEM točke DATA, vedno opozorimo na subvencije finančne spodbude, ki jih za zaposlovanje novih delavcev v podjetju nudi Zavod RS za zaposlovanje. S koriščenjem teh spodbud si podjetniki pridobijo sredstva za  zaposlitev določene brezposelne osebe. Vse aktualne razpise objavljamo tudi na naši spletni strani.

Vse aktivne podjetnike, ki se odločijo zaposliti novo osebo v podjetju pa svetovalci VEM točke DATA vedno opozorimo na finančne spodbude, ki jih za zaposlovanje novih delavcev v podjetju nudi Zavod RS za zaposlovanje. S koriščenjem teh spodbud, si podjetniki pridobijo sredstva za  zaposlitev določene brezposelne osebe.
Trenutno so na voljo sledeče subvencije in finančne spodbude za praktično usposabljanje kandidatov, preden z njim podpišete pogodbo o zaposlitvi:

  • Usposabljanje na delovnem mestu – mladi
  • Usposabljanje na delovnem mestu – Zmorem, ker znam (najdlje do 2. septembra 2016)
  • Usposabljanje na delovnem mestu – 30+
  • Delovni preizkus 2016 (najdlje do 9. septembra 2016)

Katere subvencije in finančne spodbude so ta trenutek na voljo podjetnikom?

Klikni in deli

Subvencije in finančne spodbude oziroma delna povračila stroškov za zaposlitev novih sodelavcev:

  • Zaposli.me 2016/2017
  • Javna dela 2016
  • Prvi izziv 2015
  • Povračilo prispevkov delodajalcem na območjih z visoko brezposelnostjo
  • Povračilo prispevkov delodajalcem v Pomurju
  • Vračilo prispevkov delodajalca za prvo zaposlitev
  • Oprostitev plačila prispevkov delodajalca za starejše 2016
  • Davčna olajšava za zaposlovanje brezposelnih
  • Davčne olajšave za zaposlovanje invalidov

Podrobne informacije o vsebini posamezne spodbude najdete na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje.

Svetovalci v našem podjetju pa vam lahko svetujemo, kaj se vam najbolj izplača, ko zaposlujete novo osebo, naredimo kalkulacijo plače, pripravimo ustrezno pogodbo o zaposlitvi za novega zaposlenega, uredimo njegovo usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu, ga napotimo na zdravniški pregled in ga, seveda s pomočjo referenta VEM točke DATA, prijavimo v socialna zavarovanja.
Pripravila: Bogdana Rejc, Data d. o. o.

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja