Go to Top

Minimalni in maksimalni znesek za malico

Delodajalec mora delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela ter povračilo stroškov, ki jih ima pri opravljanju določenih del in nalog na službenem potovanju, med katerimi izpostavljamo minimalni in maksimalni znesek za malico v javnem in zasebnem sektorju.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Kako lahko zaposlite nov kader razen prek pogodbe o zaposlitvi? Se vam bolj izplača podjemna pogodba, osebno dopolnilno delo ali najem študenta?

Več informacij

130. člen Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da je delodajalec delavcu dolžan povrniti stroške v zvezi z delom mesečno, in sicer na plačilni dan.

Znesek za malico: javni sektor

Regres za prehrano je povračilo stroškov prehrane med delom. Tega za javni sektor določa Zakon o uravnoteženju javnih financ (ZUJF). Višina regresa za prehrano med delom znaša 3,52 evra.

Prijava na izobraževanje

Znesek za malico: zasebni sektor

znesek za malicoV zasebnem sektorju je višina povračila stroškov za posamezno dejavnost določena s kolektivno pogodbo. V primeru, da se podjetje ukvarja z gospodarsko dejavnostjo, pa višino določajo podzakonski akti, saj kolektivna pogodba za gospodarske dejavnosti, že več kot 10 let ne velja več. Višine regresa za prehrano med delom se tako lahko razlikujejo.

Višina nadomestila za malico po kolektivnih pogodbah za negospodarske dejavnosti, dejavnost vzgoje in izobraževanja, raziskovalno dejavnost, za kulturne dejavnosti in dejavnost zdravstva in socialnega varstva znaša od 1. januarja 2016 dalje znaša 3,62 evra na dan, kar mesečno znese 72,4 evra. Če vas zanima povprečna mesečna plača povprečnega zaposlenega v štiričlanski družini, si članek lahko preberete tukaj.

Tudi poleti lahko registrirate podjetje! Pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 600 1530.

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Minimalni znesek za prehrano po kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine znaša 4,24 evra na dan, za dejavnost obrti in podjetništva pa 4,90 evra dnevno. Delavcem, zaposlenim po Kolektivni pogodbi za kulturne dejavnosti RS, pripada mesečno za prehrano med rednim delom najmanj 10 odstotkov povprečne plače zaposlenega v gospodarstvu Republike Slovenije za pretekle tri mesece. Vse ostale kolektivne pogodbe in njihove določbe glede višine zneska za prehrano si lahko pogledate tukaj.

Prijava na izobraževanje

Maksimalen neobdavčen znesek za malico

DATA info

Željni novega znanja? Preverite brezplačne delavnice in plačljive seminarje!

Dovoljeni neobdavčeni znesek za prehrano med delom znaša 6,12 evra. Kot določa Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, se prehrana med delom za vsak dan, ko je delojemalec na delu vsaj 4 ure, ne všteva v davčno osnovo v višini 6,12 evra. Če je delojemalec na delu prisoten deset ur ali več, se za ta dan, poleg povračila stroškov za prehrano med delom v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva povračilo stroškov za prehrano med delom, do višine 0,76 evra za vsako dopolnjeno uro prisotnosti na delu po osmih urah prisotnosti na delu.

Prijava na izobraževanje

Kakšen je minimalni in kakšen maksimalni znesek za malico v obeh sektorjih?

Klikni in deli

Morda vas zanima tudi, koliko ljudi dela v sektorju država, koliko v zasebnem in koliko v javnem sektorju. Vas zanima, kdaj je poračun stroškov prehrane za nazaj lahko utemeljen?

Točka VEM kljub počitnicam deluje nemoteno – s. p. ali d. o. o. lahko tudi poleti odprete hitro, enostavno in brezplačno.

Komentarjev (8)

 • MetaH 7. Marca 2018 - 8:11 Odgovori

  Četudi je po kolektivni pogodbi za določeno dejavnost opredeljen nižji znesek nadomestila za prehrano/prevoz na delo, ali lahko delavcu priznamo najvišja dovoljena nadomestila (6,12 EUR ua prehrano in polna cena javnega prevoza)?

  • Dominika Ahačič 11. Aprila 2018 - 15:20 Odgovori

   Pozdravljeni, odgovorili smo vam na vaš elektronski naslov. Lep pozdrav, Data d. o. o.

 • Lana Pirc 18. Junija 2018 - 11:24 Odgovori

  Zanima me, ali lahko delodajalec trga mesecno 150eur na podlagi ker so prevec nakazali malice in prevoza v preteklem obdobju, vednar po krivdi podjetja. Hvala

  • Data, d.o.o. 27. Junija 2018 - 10:34 Odgovori

   Spoštovana ga. Pirc, hvala za vprašanje. Predlagamo vam konkretno računovodsko-pravno svetovanje. Pišite nam na data@data.si in pripravili vam bomo ponudbo. Lep pozdrav, Data d.o.o,

 • Vesna Vidergar 24. avgusta 2018 - 13:08 Odgovori

  Malico imamo v službi, imamo svojo kuhinjo. Ne zdi pa se mi pravilno, da pri plači trgajo za malico.

  • Data, d.o.o. 27. avgusta 2018 - 9:21 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vaš komentar. Kot smo pisali v tem prispevku, v primeru, da ima podjetje organizirano brezplačno prehrano za svoje delavce, se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja torej ne všteva povračilo stroškov prehrane v višini organizirane prehrane. Vendar ne več kot 6,12 evra. Če malica za posameznega delavca znaša manj kot 6,12 evra, bi lahko delodajalec delavcu neobdavčeno izplačal razliko do zneska 6,12 evra. A le, če bi ga k temu zavezoval predpis, denimo kolektivna pogodba. Na Finančni upravi RS (FURS) ob tem opozarjajo tudi na sodno prakso. Kot navajajo, se stroški v zvezi z delom, sem spada tudi malica, izplačujejo le, če dejansko nastanejo. V primeru organizirane brezplačne prehrane pa praviloma delavcu malica ne predstavlja stroška. Lep pozdrav, Data, d.o.o.

 • Tadeja Jozelj 7. Septembra 2018 - 10:29 Odgovori

  Ali res drži, da ti za polovični delovni čas v javnem sektorju ne pripada malica? Lp.

  • Data, d.o.o. 14. Septembra 2018 - 15:07 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vprašanje. Kot smo pisali v spodnjem prispevku, delavec, ki dela krajši delovni čas, vendar najmanj 4 ure dnevno, ima pravico do odmora v sorazmerju s časom, prebitim na delu; npr. 15 minut, če dela 4 ure oziroma 20 minut, če dela 6 ur. Lep pozdrav, Data, d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja