Go to Top

Letni dopust po ZDR-1

O spremembah letnega dopusta v novem Zakonu o delovnih razmerjih smo že pisali. Tokrat še bolj podrobno, tudi o številkah.

Letni dopust po ZDR-1

Pravico do letnega dopusta delavce pridobi s sklenitvijo delovnega razmerja.

Letni dopust ne sme biti krajši od štirih tednov, tudi za delavce, ki delajo krajši delovni čas od polnega. Odvisen je od razporeditve delovnih dni v tednu, kar ob najpogostejši razporeditvi 5-ih delovnih dni, pomeni najmanj 20 dni (4x 5 dni).

Delavci, starejši od 55 let, invalidi in tisti z najmanj 60% telesno okvaro ter delavci, ki varujejo in negujejo otroka, ki potrebuje posebno nego, imajo pravico do najmanj treh dodatnih dni dopusta; do enega dodatnega dneva pa imajo pravico delavci za vsakega otroka do 15-ega leta starosti.

Delavec, ki še ni dopolnil 18 let ima pravico do letnega dopusta, povečanega za sedem delovnih dni.

Daljše trajanje letnega dopusta se lahko določi s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.

Sorazmerni del, torej 1/12 za vsak mesec zaposlitve, pripada delavcu, ki sklene ali mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima torej v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta. Če delavec dela v koledarskem letu pri dveh delodajalcih, mu je vsak dolžan zagotoviti sorazmeren del dopusta. Pri izračunavanju sorazmernega dela dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan.

Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih, en del pa mora trajati vsaj dve tedna. Delavec je dolžan planirati in izrabiti najmanj dva tedna letnega dopusta do konca koledarskega leta, preostanek pa najkasneje do 30. junija naslednjega leta. En dan letnega dopusta lahko delavec izrabi na dan, ki ga sam določi, a mora o tem delodajalca obvestiti najmanj tri dni prej. Starši šoloobveznih otrok imajo pravico izrabiti najmanj en teden letnega dopusta v času šolskih počitnic.

Izjava o odpovedi pravice do letnega dopusta je neveljavna, dogovor o denarnem nadomestilu zaradi neizrabljenega dopusta pa je dovoljen le ob prenehanju delovnega razmerja.

Avtorica: Simona Dečman, Data d.o.o.

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb [hr]

Komentarjev (12)

 • Metka Kranjc 15. maja 2014 - 10:59 Odgovori

  Ali imajo vsa podjetja enako zakonsko doloceno da se mora letni dopust za leto 2013 porabiti do 30.6.2014(mercator)

 • ursa 30. Julija 2014 - 20:28 Odgovori

  Delam v javni upravi.Letnega dopusta imam 26 dni.Med poletno sezono sem si ga planirala 10 dni.16 dni mi ga ostane.Nadrejeni mi je dejal da mi mora zagotoviti 2 tedna dopusta v sezoni ni pa dolžan mi ga dati če to ni mogoče,dejal mi je še da lahko od svojega dopusta planiram samo dva dni ostalo pa on razpolaga z njim oziroma mi ga da ko se to njemu zazdi.Ali to drži ali ne!Hvala!

  • Data d.o.o. 31. Julija 2014 - 13:16 Odgovori

   Spoštovani!

   Zahvaljujemo se vam za posredovano povpraševanje. Vsekakor vam lahko pomagamo pri razrešitvi vaših vprašanj. Ker pa e-VEM točka Data v letu 2014 ni financirana s strani Ministrstva za gospodarstvo ter stroške vseh postopkov, ki jih opravljamo krijemo sami, vam kot zasebno podjetje, ne moremo nuditi brezplačnega svetovanja iz pravnega področja.

   V kolikor se strinjate s plačljivim svetovanjem, nam sporočite in posredovali vam bomo ponudbo ter določili želen termin svetovanja.

 • Klavdija Bukovec 1. Aprila 2017 - 15:32 Odgovori

  Pozdravljeni!
  Zanima me,ali mi v poletnem casu pripada dopust,kljub temu,da nimam soloobveznih otrok? Moj delodajalec namrec ne dovoli,da imamo dopust med sezono,ker delamo v sezonskem kraju. Ali ima to pravico?
  Hvala,LP

  • Dominika Ahačič 4. Aprila 2017 - 9:37 Odgovori

   Spoštovani,
   odgovorili smo vam na vaš elektronski naslov.
   Lep pozdrav, Data d. o. o.

 • Sara Šubic 26. Aprila 2017 - 9:49 Odgovori

  Zanima me če se dopust da prenesti v drugo firmo. Pripada mi ga šest dni za tri mesece dela?

  • Dominika Ahačič 3. maja 2017 - 9:21 Odgovori

   Spoštovani,
   vsak delodajalec vam je dolžan zagotoviti le dopust za čas, ko ste bili pri njem zaposleni. Če pa se novi delodajalec strinja s prenosom dopusta od prejšnjega delodajalca, pa je tudi to mogoče.
   Za vsa nadaljnja vprašanja vam lahko ponudim svetovanje pri naši pravnici. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na telefon 01/6001-530.
   Lep pozdrav,
   DATA d. o. o.

 • Kristjan Kranjc 18. Septembra 2017 - 9:19 Odgovori

  Lep pozdrav.
  Mene pa zanima, ce lahko mojster kar vzame en dan dopusta ceprav imam 78.Nadur ter dopusta razen med kolektivnim nisem koristil (po kolektivnem mi je ostalo 2.dni).
  V sluzbo nikoli nezamudim edina zadeva je bila en dan, ko je stroj za vlivanje plastike delal cel dan Škart kose, Ki jih je Ta Isti Mojster vsaj 10x sprotno pregledal ter tudi sam spregledal Napako.
  Zanima me ce lahko to kar tko naredi, ker se mi res nezdi posteno?

  • Manca Borko Grimšič 18. Septembra 2017 - 15:19 Odgovori

   Pozdravljeni, žal vam ne moremo odgovoriti na vprašanje preko spleta. Pišete nam lahko na data@data.si ali nas pokličete 01 6001 530, da vam pripravimo ponudbo za pravno svetovanje, kjer bi preučili vaš primer. Hvala in lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Maruša Klemenčič 13. avgusta 2018 - 12:09 Odgovori

  Pozdravljeni!
  V partnerjevem podjetju je prišlo do pomanjkanja dela in jim je delodajalec izkoristil letni dopust. Ali je ravnal pravilno?
  Lp

  • Data, d.o.o. 20. avgusta 2018 - 8:58 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vprašanje. Za odgovor bi morali poznati vsebino kolektivne pogodbe in internega pravilnika o letnem dopustu. O tem smo sicer več pisali v spodnjem prispevku. Lahko vam ponudimo plačljivo pravno svetovanje – pišite na data@data.si in poslali vam bomo ponudbo. Lep pozdrav, Data d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja