Go to Top

15 nepogrešljivih podjetniških nasvetov (3. del)

V prejšnjih dveh serijah člankov, v katerih smo se sprehodili skozi 10 od 15 nepogrešljivih podjetniških nasvetov, ste se lahko prepričali, da podjetniški uspeh ni naključen. Tokrat vam razkrivamo še zadnjih pet nasvetov, s katerimi si boste lahko pomagali tlakovati vašo pot do uspeha.

uspeh triAnalizirajte

Analiza naj bo podlaga večine, da ne rečemo vseh odločitev. Četudi vas v podjetništvu vodi notranji občutek, bo slednji veliko bolj prefinjen, če bo imel podlago v analizah oz. raziskavah. Če je podjetništvo potovanje do oddaljenega cilja, je sposobnost analiziranja kot poznavanje cestno prometnih predpisov.

Prosite za pomoč

Morda se sliši nenavadno, ampak ena izmed ključnih pomanjkljivosti večine podjetnikov je, da jim je izpod časti prositi za pomoč. Nemogoče je obvladati vse in neodgovorno je, če to zahtevate od sebe. Če se vam nekje na poti zatakne, vas lahko prav pomoč nekoga, ki se na določeno področje spozna bolj kot vi, reši pred neuspehom.

Izkoristite svoje prednosti in slabosti

Vsak podjetnik ima svoje prednosti in slabosti. Dober podjetnik izkoristi svoje prednosti, odličen podjetnik pa poleg tega izkoristi tudi svoje slabosti. Če niste dobri v prvini, ki je priporočljiva za branžo v kateri poslujete, poskusite najti drugačno pot do cilja. Kdo ve – morda je prav nov način reševanja težav tisto, kar bo vašemu podjetju dalo unikatno pozicijo na trgu.

Uravnotežite ego in skromnost

Malenkostno nadpovprečna samozavest ne škodi v poslovnem svetu. Še več – do neke mere vam lahko celo koristi. Bodite samozavestni, vendar ne pustite, da  se samozavest spremeni v manično poveličevanje lastnega ega. Bodite skromni, vendar pa ne pustite, da zaradi skromnosti začnete dvomiti vase.

Vztrajajte

Thomas Edison je nekoč dejal, da je za uspeh potrebno 99 odstotkov vztrajnosti in 1 odstotek navdiha. Njegova modrost še vedno zelo drži. Enostavno vztrajajte. Ko padete, se poberite. Ko pomislite, da bi odnehali, naredite vse, da odženete misli in najdete nov zagon. Če vam spodleti, ste pravkar odkrili način, ki ne deluje. Tudi prej omenjeni Thomas Edison je pred izumom žarnice uspehom odkril obilico načinov, ki uspel izumiti žarnico, je dejal, da je odkril 10000 načinov, ki ne delujejo.

Potrebujete pomoč pri učenju podjetništva? Tukaj smo, da vam pomagamo!

Avtor: Jan Kreuzer

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja