Go to Top

Pravilnik o pravici do odklopa – čas za pripravo se izteka!

Pravilnik o pravici do odklopa morate sprejeti do 16. 11. 2024

Pravilnik o pravici do odklopa je eden od možnih načinov, s katerim boste delodajalci zadostili novim zakonskim zahtevam. Novela Zakona o delovnih razmerjih namreč vsem delodajalcem nalaga, da morajo najpozneje do 16. 11. 2024 sprejeti ustrezne ukrepe za omogočanje pravice do odklopa zaposlenih.  Pravilnik lahko za vas pripravijo tudi naši pravni strokovnjaki. Pokličite jih na 01/600-1530 ali pa jim pišite na [email protected].

Izračun plače

Kaj je pravilnik o pravici do odklopa?

Pravilnik o pravici do odklopa je interni akt podjetja, ki določa pravice in obveznosti delodajalcev in delavcev glede digitalne dosegljivosti izven delovnega časa. Namen pravilnika o pravici do odklopa je jasno opredeliti, merila glede tega kaj se šteje za izrabo pravice do odklopa ter v katerih primerih je izraba pravice do odklopa dovoljena.

Ustanovitev podjetja

Potrebujete pravni nasvet?

Normiranec s.p. – kaj morate vedeti?

Pravilnik o pravici do odklopa v Sloveniji

Novembra leta 2023 je bila pravica do odklopa vključena v zakonodajo z novelo Zakona o delovnih razmerjih. Ta sprememba zagotavlja, da delodajalci ne morejo motiti delavčevega prostega časa med počitkom, dopustom ali drugimi upravičenimi odsotnostmi. Zakonodaja pa je delodajalcem tudi naložila, da morajo do 16. 11. 2024 uvesti potrebne ukrepe, da bodo spoštovali to pravico – to pa lahko ureja pravilnik o pravici do odklopa.

Pogodba o zaposlitvi

Kako lahko pravilnik o pravici do odklopa pomaga podjetjem?

Poleg koristi za delavce ima pravilnik o pravici do odklopa tudi pozitivne učinke na podjetja in delodajalce. Delavci, ki lahko jasno ločijo delo in prosti čas, so bolj zadovoljni in motivirani. To vodi do višje produktivnosti, manj bolniških odsotnosti in manjšega tveganja za izgorelost. Podjetja, ki svojim delavcem omogočajo ravnovesje med delom in zasebnim življenjem, imajo tudi boljšo podobo na trgu dela in lažje privabljajo ter zadržujejo talentirane kadre.

Interni akti podjetja

Kazni za nepravočasno ukrepanje

Novela ZDR-1D določa tudi sankcije za nespoštovanje pravice do odklopa v višini od 1.500 do 4.000 eurov, za delodajalca – pravno osebo, samostojnega podjetnika posameznika oziroma posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost. Dodatno pa tudi globo od 150 do 1.000 eurov za odgovorno osebo delodajalca pravne osebe. Za svetovanje glede pravice do odklopa in pripravo pravilnika, se lahko obrnete na  naše pravne strokovnjake. Pokličite jih na 01/600-1530 ali pa jim pišite na [email protected].

Prijavite se na e-novice

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja