Go to Top

Poslovanje z žigom – imate sprejet ustrezni akt?

Poslovanje z žigom v družbi ne pomeni zgolj to, da družba izdela žig in ga uporablja pri vseh dokumentih. Za uporabo žiga mora sprejeti ustrezni akt, ki ureja uporabo žiga pri poslovanju družbe na trgu. Ob tem poudarjamo, da slovenska zakonodaja ne postavlja zahteve po uporabi žiga pri poslovanju. Če pa podjetje žig uporablja, mora za navedeno na podlagi slovenske zakonodaje sprejeti pravilnik o uporabi žiga. Potrebujete pomoč pri pripravi interni aktov (o uporabi žiga, o letnem dopustu, sistematizaciji delovnih mest, delovnih razmerjih, delovni uspešnosti, itd.) v vašem podjetju? Obrnite se na naše pravne svetovalce. Kontaktirajte nas na 01/600 15 30 ali data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Poslovanje z žigom – prednosti

Zakon o gospodarskih družbah družbam ne nalaga obveznosti poslovanja z žigom, vendar je to v Sloveniji postala uveljavljena poslovna praksa. Poslovanje z žigom dodaja podpisanim dokumentom dodatno verodostojnost, hkrati pa poslovanje z žigom podjetju omogoča dodatno prepoznavnost, zanesljivost in zaupanje, nenazadnje pa tudi konkurenčno prednost.

Izračun plače

Potrebujete pravni nasvet?

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Poslovanje z žigom – interni akt

Poslovanje z žigom je torej podjetniška poslovna odločitev, vendar pa zgolj poslovanje z žigom brez ustrezne pravne podlage ni mogoče. Vsako podjetje mora v primeru poslovanja z žigom sprejeti ustrezni pravilnik o uporabi žiga.

V pravilniku se opredeli kakšna bo uporaba žiga pri poslovanju podjetja, kdo ga lahko uporablja, kakšen žig se uporablja ter hramba žiga.

Poslovanje z žigom je lahko tudi dodatna varovalka, ki podjetja ščiti pred morebitnimi zlorabami, saj z ustrezno izdelanim žigom in pravilnikom o uporabi žiga, podjetnik natančno določi kakšen žig se bo uporabljal pri poslovanju podjetja (tako z merami kot tudi z zapisi in podobami na žigu).

Interni akti podjetja

Obveznost uporabe žiga – občasno ali stalno?

Če se podjetje odloči, da bo poslovalo z žigom, mora v tem primeru nenehno poslovati z žigom. To v praksi pomeni, da mora podjetje vse dokumente ožigosati in se ne more odločati ali bo žig uporabljalo ali ne.

Pogodba o zaposlitvi

Oblika žiga in uporaba

Poslovanje z žigom je mogoče, ko izdelate žig in sprejmete pravilnik o uporabi žiga. Žigi so lahko v različnih oblikah in vrstah (majhni, veliki, večbarvni, enobarvni, različni modeli itd.). V primeru, če poslovanje z žigom poteka zgolj zaradi potrjevanja poslovnih dokumentov, je primerno, da takšen žig vsebuje zgolj ime in naslov podjetja. Če pa se žig uporablja za poslovanje, pa je primerno, da žig vsebuje ime in naslov podjetja, davčno številko ali ID številko za DDV, matično številko ter kontaktne podatke in morebitni logo podjetja.

Razmišljate o odprtju podjetja? Oglasite se pri nas na DATA točki. Naši svetovalci vam bodo svetovali pri samem postopku odprtja. Za termin se lahko naročite po telefonu 01/600 15 30 ali data@data.si.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja