Go to Top

Predlog zakonodaje na področju zaposlovanja tujcev – glavna izhodišča

Predlog zakonodaje na področju zaposlovanja tujcev. V predlogu nove zakonodaje so glavni poudarki na področju olajšanja zaposlovanja tujcev, možnosti oddaje vloge za tujce na katerikoli upravni enoti, ureditev statusa digitalnih nomadov ter ostale spremembe. Imate podjetje in potrebujete pomoč pri ureditvi delovnih dovoljenj? Obrnite se na naše izkušene strokovnjake. Pokličite nas na 01/600 15 30 ali data@data.si.

Ustanovitev podjetja

Predlog zakonodaje – olajšanje zaposlovanja tujih delavcev – zaposlovanje na zaupanje

Na ministrstvu za notranje zadeve so potrdili, da je v pripravi nova zakonodaja, ki naj bi sistemsko olajšala zaposlovanje tujih delavcev. Predlog zakonodaje sledi predlogu obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), ki je predlagala uvedbo »zaposlovanja na zaupanje«. Tujec bi tako lahko takoj pričel z delom v Sloveniji. Preden bi pridobil enotno dovoljenje upravne enote. Tako bi UE (ne glede na popolnost vloge) za izdajo enotnega dovoljenja tujemu delavcu, zavodu za zaposlovanje takoj poslala v obravnavo zahtevek za soglasje. Po izdaji soglasja (ali dovoljenja) zavoda pa bi tujec lahko začel delati v Sloveniji.

Izračun plače

Potrebujete pravni nasvet?

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Predlog zakonodaje – oddaja vloge na katerikoli UE

Eden od predlogov zakonodaje, po besedah ministrstva za notranje zadeve je tudi ta, da se spreminja  krajevna pristojnost v postopkih izdaje ali podaljšanja dovoljenj za prebivanje. Za izdajo in podaljšanje dovoljenja za začasno in stalno prebivanje, so po predlogu zakonodaje, pristojne vse upravne enote. Ne glede na kraj nameravanega prebivanja tujca oziroma kraj, kjer tujec prebiva, oziroma kraj, kjer ima sedež delodajalec, oziroma kraj, kjer se opravlja dejavnost. Tujec lahko vlogo odda na katerikoli upravni enoti.

Prispevki za s.p. za 2024

Predlog zakonodaje – ureditev statusa digitalnega nomada

Eden od poudarkov predloga zakonodaje o tujcih so na ministrstvu predstavili novo vrsto dovoljenja za začasno prebivanje in sicer dovoljenje za digitalnega nomada. Digitalni nomad je opredeljen kot oseba, ki ne pridobiva dohodka oziroma neposredno ne opravlja prodaje ali izvaja storitev v Sloveniji. Kar bo tujec moral dokazati s predložitvijo pogodbe o zaposlitvi, pogodbe o opravljanju dela oziroma dokazila o samozaposlitvi in izjave delodajalca oziroma v primeru samozaposlitve izjave tujca, da opravlja delo na daljavo prek komunikacijske tehnologije.

Predlog zakonodaje gre v naslednji smeri. Tujec bo lahko vložil prošnjo za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje za digitalnega nomada pri upravni enoti. Upravna enota bo tujcu izdala potrdilo, ki bo veljalo kot dovoljenje za začasno prebivanje do dokončne odločitve o prošnji. Dovoljenje za začasno prebivanje za digitalnega nomada bo izdano za čas trajanja pogodbe, vendar največ za eno leto, in ga ne bo mogoče podaljšati. Če pa se bo digitalni nomad odločil, da želi nadaljevati z bivanjem v Sloveniji, bo lahko zaprosil za izdajo nadaljnjega dovoljenja za začasno prebivanje z drugačnim namenom prebivanja.

Pogodba o zaposlitvi

Predlog zakonodaje – preostali predlogi sprememb

Kaj pa je še med preostalimi novostmi predloga zakonodaje zakona o tujcih? Navedeni so še naslednji predlogi. Omogočalo bi se vštevanje časa prebivanja tujca v Sloveniji kot osebe z začasno zaščito v obdobje za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje. Spremenila bi se ureditev glede združitve družine za določene kategorije tujcev. Predlog uvedbe pravne podlage za nadgradnjo registra tujcev za povezovanje z digitalnimi evidencami, ki jih vodijo različni državni organi, kar bo pohitrilo postopke izdaje dovoljenj za prebivanje. Predlog za odpravljaje določenih pomanjkljivosti pri implementaciji direktive 2004/38/ES o pravici državljanov Unije in njihovih družinskih članov do prostega gibanja in prebivanja na ozemlju držav članic in sporazuma o izstopu Združenega kraljestva iz EU.

Zaenkrat še ni jasno kdaj bi bil zakon lahko sprejet. Trenutno je še v medresorskem usklajevanju. Vas bomo pa obveščali, ko bo prišlo do novosti na področju zakonodaje, ki se nanaša na delo tujcev, izdajo dovoljenj, itd. V primeru, da imate že sedaj vprašanje glede izdaje delovnih dovoljenj za tujce nas pokličite na 01/600 15 30 ali data@data.si.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja